ΚΟΣΜΟΣ

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ για τις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας

AP21161446083213 1
EU Commissioner on Enlargement Oliver Varhelyi addresses reporters at a news conference during a summit in Tirana, Thursday, June 10, 2021. Western Balkan leaders on Thursday met in the Albanian capital Tirana to discuss on the implementation of an investment plan set from the European Union which they all aim to join one day. (AP Photo/Hektor Pustina)

Σε τομείς προτεραιότητας των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας όπως προσδιορίστηκαν από τους ηγέτες της συμπεριλαμβανομένων των συνολικών σχέσεων με την Άγκυρα, διαλόγων υψηλού επιπέδου, μετανάστευσης, κοινωνία των πολιτών, εμπορίου και πιεστικών διεθνών ζητημάτων, ιδίως του Αφγανιστάν επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχε ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρχέλι στις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές.

Η στήριξη στους πρόσφυγες και η συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης ήταν μέρος των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ιδίως με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού, σημειώνουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται πλήρως ως το βασικό πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση.

Επιπροσθέτως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συζήτησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης και της εσωτερικής κατάστασης στην Τουρκία.  Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η Τουρκία πρέπει να σημειώσει συγκεκριμένη και διαρκή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θίχτηκε το Κυπριακό τονίζοντας ότι η θέση της ΕΕ για την Κύπρο είναι πολύ σαφής και παραμένει αμετάβλητη.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ