ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Γαλαξίας μου»: Επετειακή έκθεση για τον Μίκυ Θεοδωράκη από τις 8 Ιουνίου

θεοδωράκης 2
Έκθεση που φωτίζει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, ξεκινά στις 8 Ιουνίου.

 

Στην επετειακή αυτή έκθεση θα προβληθούν πρωτότυπα ντοκουμέντα από το αρχείο του, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και την παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ο ίδιος της έχει εμπιστευθεί.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε για την έκθεση:

«Η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας και του κόσμου. Γι αυτό ο τίτλος της έκθεσης, «Ο Γαλαξίας μου», είναι απολύτως ταιριαστός. Ο Μίκης Θεοδωράκης – που όποιον τίτλο και αν του δώσεις τον αδικείς – το έργο του, η ιστορία του και η δράση του, οι μνήμες του, είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά, πέρα από κατηγορίες. Παγκόσμια προσωπικότητα που η μουσική του είναι συνυφασμένη με τα ειρηνικά έργα, τους αγώνες και τις αγωνίες των ανθρώπων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά τον σπουδαίο Δάσκαλο, με την έκθεση ενός μέρους από το τεράστιο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη της Ελλάδας. Του δημιουργού, που άλλαξε με την παρουσία του, με το έργο του, με τον λόγο του, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική, τον κόσμο.

Για πρώτη φορά το κοινό θα μπορέσει να δει, από κοντά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα της προσωπικής ιστορίας του Μίκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα στις σελίδες που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».

Για πρώτη φορά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, που περιγράφουν έναν αιώνα ιστορίας, πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, αναδεικνύοντας τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη.

Η φυσιογνωμία της έκθεσης

Ο τίτλος της έκθεσης, Ο Γαλαξίας μου, προέρχεται από τα λόγια του ίδιου του συνθέτη, όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα έργα του: «Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. Άλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες.»

Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στις πολλές και διαφορετικές πλευρές του Θεοδωράκη, όπως αυτές φωτίζονται από τα βιώματα και τα συναισθήματά του. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντός της έκθεσης. Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, την διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Θεοδωράκης 3

Έκθεση ντοκουμέντων από το αρχείο του συνθέτη

Το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα του αρχείου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου.

Η σημαντική πρωτιά της έκθεσης αυτής είναι, ότι για πρώτη φορά εκτίθενται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, με τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να μάθουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα και να ανακαλύψουν κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς.

Η έκθεση προσφέρεται με ελεύθερη είσοδο, καθώς στόχο έχει να αποτελέσει πηγή γνώσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλους. Στους χώρους της τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ η επίσκεψη γίνεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης θέσης και διαρκεί 45 λεπτά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
08 Ιουνίου – 31 Ιουλίου και 01 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου

ΩΡΑΡΙΟ
Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ με δελτία εισόδου κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο www.megaron.gr

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Διάρκεια περιήγησης στην έκθεση: 45 λεπτά

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ
Παρασκευή 4 Ιουνίου

Εκθεσιακός  χώρος του συλλόγου οι φίλοι της Μουσικής και φουαγιέ ισογείου Αίθουσας, Χρήστος Λαμπράκης.

You may also like

Comments are closed.