Ο Ινδός με το ακατάρριπτο ρεκόρ στη Φοιτητική Εστία!

Facebook
Twitter
Όσοι διαχειρίστηκαν εξουσία, οποιασδήποτε βαθμίδας σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν να αποποιηθούν το μερίδιο της ευθύνης τους για το γεγονός ότι η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών ουδέποτε ανακαινίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε. Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που έμεινε… έτσι όπως κτίστηκε πριν από 43 ολόκληρα χρόνια, το μακρινό 1978!

Και ακόμα χειρότερα; Δεν έγινε καμία εργασία ανακατασκευής ούτε και μετά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός του 2008, 13 χρόνια πριν, καθιστώντας άχρηστες αρκετές πτέρυγες και στέλνοντας πολλούς από τους δικαιούχους φοιτητές στα μισθωμένα ξενοδοχεία.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να εκσυγχρονισθούν οι δομές της Φοιτητικής Εστίας.

 

Το γεγονός, λοιπόν, είναι ότι διαχρονικά η Πολιτεία εγκατέλειψε πλήρως τη Φοιτητική Εστία Πατρών. Η «Πολιτεία» ανέλαβε την πρωτοβουλία να κάνει ρεπορτάζ για τις εγκαταστάσεις αλλά και τις… αδικαιολόγητες και τραγελαφικές καταστάσεις εντός του κτιρίου και στο πλαίσιο αυτό «βγήκε» η είδηση της πρόθεσης της παρούσας πρυτανικής αρχής να κάνει όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια.

Mpouras

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Πολιτεία» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας έχει ήδη ξεκινήσει ένας διάλογος με απώτερο στόχο να οδηγήσει στην έναρξη ενός έργου που θα σημάνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Βέβαια ο κ. Μπούρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι: «Η συζήτηση αυτή είναι σε αρχικό στάδιο. Η πρόθεσή μας υπάρχει αλλά οι αρραβώνες δεν καταλήγουν πάντα σε γάμο…». Κάτι που σημαίνει ότι από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε την πρωτοβουλία να βάλει επιτέλους το θέμα στο τραπέζι και από εκεί και μετά εξαρτάται από τις προθέσεις, διαθέσεις και φυσικά και τις δυνατότητες της Πολιτείας. Και όλα αυτά, όταν ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αντίστοιχη διαδικασία για έργο βελτίωσης της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Μεσολόγγι, που προσφάτως ενέκρινε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει και ευρύτερα έργα).

Το ουδέν μονιμότερο

Στην εποχή αιχμής της η Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών διέθετε συνολικά 985 κλίνες, κυρίως σε μονόκλινα δωμάτια. Στεγάζονταν σε τρία διαφορετικά κτίρια που κατασκευάστηκαν το 1978. Ο σεισμός του 2008 κατέστησε επικίνδυνα προς κατοίκηση τα δύο από τα κτίρια, τα οποία εγκαταλείφθηκαν με αποτέλεσμα οι κλίνες εντός να μειωθούν κατά 288.

Οι 132 από αυτές καλύφθηκαν μέσω εκμίσθωσης σε ξενοδοχεία της πόλης. Εναλλακτική που αρχικά έδειχνε να είναι έκτακτης μορφής αλλά απέδειξε την ισχύ του κανόνα που παραπέμπει στο σοφό ρητό: «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού…».

Σήμερα εντός της Εστίας χρησιμοποιούνται 706 κλίνες. Συν άλλες 147 κλίνες στο Κουκούλι, στο πρώην ΤΕΙ Πάτρας, που επίσης είναι όλες κατειλημμένες.

Ο διευθυντής της Εστίας Γιώργος Αθανασόπουλος λέει ότι οι πιέσεις των περασμένων χρόνων δεν είχαν αποτέλεσμα

Οι πιέσεις δεν είχαν αποτέλεσμα

«Σε κτίρια, όμως, που καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται αφού δεν έχουν δεχθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση από το 1978 που κτίστηκαν» μας λέει ο διευθυντής της Φοιτητικής Εστίας Γιώργος Αθανασόπουλος. Ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να προτάξει τη δική του ευθύνη, παρόλες τις πιέσεις που έχει ασκήσει προς κάθε κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια. Κι όμως. Η απάντησή του προς εμάς ήταν: «Ναι, πίεσα, αλλά ίσως θα έπρεπε να φωνάξω ακόμα περισσότερο. Ακόμα μία φορά…».

Προφανώς, όμως, δεν είναι ζήτημα που εναποτίθεται στα χέρια ενός διευθυντή, αλλά στις αληθινές προθέσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ίσως και στις τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις που όφειλαν να έχουν διαμαρτυρηθεί πιο δυναμικά. Επίσης, στη Φοιτητική Εστία Πατρών απασχολούνται: 14 μόνιμοι εργαζόμενοι και άλλοι 85 που εργάζονται ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σε εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει με ανάθεση έργου συγκεκριμένες αρμοδιότητες (καθαρισμό, διανομή φαγητού σε πακέτο κ.λπ.).

Και το πρόβλημα των “αιωνίων”

Το μείζον θέμα των «αιώνιων φοιτητών» αποτελεί βασική πληγή για όλες τις Φοιτητικές Εστίες της χώρας, πολλώ δε μάλλον και για τη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάνοντας το ρεπορτάζ μας στον χώρο πληροφορηθήκαμε για την ύπαρξη ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε ηλικία κοντά στα… 40 αμφότεροι.

Η γυναίκα φοιτήτρια Βιολογίας από την Κόρινθο και ο άνδρας φοιτητής του Μαθηματικού από την Αιτωλοακαρνανία. Εγκαταστάθηκαν μαζί με συμφοιτητές τους στη Φοιτητική Εστία Πατρών πριν από 18 και 19 χρόνια αντίστοιχα και από τότε παραμένουν εκεί και ζουν μόνιμα.

«Έχουν εγκαταλείψει τον εαυτό τους στην Εστία» μας είπε ένας από τους φοιτητές – συγκατοίκους τους που έτυχε να συναντήσουμε στον χώρο. Αλλά δεν είναι οι μοναδικοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών από τους 850 περίπου δικαιούχους φοιτητές, άνω των 100 ατόμων είναι χαρακτηρισμένοι ως «αιώνιοι φοιτητές». Άλλωστε, το πρόβλημα είναι διογκωμένο και φαίνεται από τους γενικότερους αριθμούς. Μιας και από τους 50.000 περίπου φοιτητές, οι 20.000 είναι «αιώνιοι φοιτητές», δηλαδή κάτι λιγότερο από τους μισούς.

Ακατάρριπτο το ρεκόρ του Ινδού

Αλλά η «είδηση» για τους «αιώνιους φοιτητές» της Φοιτητικής Εστίας της Πάτρας προήλθε από τον διευθυντή της Εστίας, ο οποίος θυμήθηκε τον άνθρωπο που έχει σπάσει το ρεκόρ διαμονής του στην Εστία.

Επρόκειτο για έναν Ινδό φοιτητή ο οποίος παρέμεινε επί 21 ολόκληρα χρόνια στην Εστία! Μάλιστα ο κ. Αθανασόπουλος μας μετέφερε τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε κάθε φορά που γινόταν προσπάθεια να τον πείσουν ότι έπρεπε να εγκαταλείψει και να αφήσει κενή την κλίνη. Επικαλούμενος ότι δεν είχε χρήματα για να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του. Και τότε έγινε εσωτερικός έρανος μεταξύ των ανθρώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, του πληρώθηκαν τα εισιτήρια και τελικώς ο Ινδός αιώνιος φοιτητής πήρε τη μεγάλη απόφαση της οριστικής αναχώρησης…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top