ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο καύσωνας που ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μια εβδομάδα, θα θυμίζει μέρες του 1987

kafsonas
Σύμφωνα με το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται θερμές αέριες μάζες, από τη βόρεια Αφρική, που θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας και καύσωνα, από την Τρίτη 27 Ιουλίου έως και τις 3 Αυγούστου.

Όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι η διάρκεια αυτού του καύσωνα θα είναι μεγάλη και το θερμόμετρο θα φλερτάρει αρκετές φορές με τους 42, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα τους ξεπεράσει. Το ισχυρό κύμα καύσωνα εκτιμάται ότι θα θυμίσει τις μεγάλες ζέστες του 1987.

Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική κινούνται προς τη χώρα μας και προβλέπεται να επηρεάσουν αρχικά τη δυτική και βαθμιαία ολόκληρη την Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα διαρκείας. Την Τρίτη θα αγγίξει τους 40 βαθμούς στα δυτικά, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ από την Παρασκευή έως και τις αρχές του Αυγούστου θα φτάσει και πιθανώς να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων, με εντάσεις στο Ιόνιο έως 4 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και τη δυτική Πελοπόννησο τους 39 και τοπικά στη δυτική Στερεά και το εσωτερικό της Ηπείρου και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα και πιθανώς τοπικές μπόρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Οι άνεμοι βορείων διευθύνσεων, 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και τοπικά στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ενόψει του καύσωνα, οι δήμοι ανοίγουν 3 κλιματιζόμενες αίθουσες, για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

You may also like

Comments are closed.