ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο καιρός στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

kairos 1
Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό, προερχόμενο από την κεντρική Μεσόγειο και κινούμενο εν συνεχεία ανατολικότερα προς την περιοχή μας, επηρεάζει ήδη σήμερα Παρασκευή την Β-ΒΔ χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Κατά την διάρκεια του Σαββάτου αυτό αναμένεται να διέλθει από την ηπειρωτική χώρα γενικεύοντας τα φαινόμενα κατά τόπους στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας (δυτικά, κεντρικά, βόρεια και πρόσκαιρα στα ανατολικά), καθώς και σε νησιωτικά τμήματα του Α-ΒΑ Αιγαίου και παροδικά των δυτικών Κυκλάδων.

Την Κυριακή των Βαΐων το εν λόγω χαμηλό θα αποχωρήσει από την περιοχή μας με τον καιρό να βελτιώνεται παντού μέχρι και το πέρας της ημέρας. Από την Μ. Δευτέρα η χώρα μας φαίνεται να εισέρχεται σε ένα γενικά ομαλό βαρομετρικό πεδίο με βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, απουσία φαινομένων, ενώ η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αναμένεται να ευνοήσει την ενεργοποίηση του υποτροπικού αεροχειμάρρου και ως εκ τούτου την άνοδο θερμότερων αερίων μαζών από την Αφρική από την Μ. Τετάρτη και μετέπειτα, εξέλιξη που θα επιφέρει σημαντική άνοδο του υδραργύρου στο σύνολο της επικράτειας. Στα βόρεια οι μέγιστες τιμές του αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20oC και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 25oC με υπαρκτή την πιθανότητα, με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, να προσεγγιστούν οι 30oC σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας καθώς και της Κρήτης.

 

ecmwf_z500_mslp_eu_9.png

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω στην δυτική Ελλάδα αναμένονται οι εξής καιρικές συνθήκες:

Σάββατο του Λαζάρου 24/4: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες αλλά και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Πιο τοπικά τα φαινόμενα στα ΝΔ και στο νότιο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16-18oC και στα Δ-ΝΔ μόνο αναμένονται 20-22oC (Ηλεία & Μεσσηνία).

Κυριακή των Βαΐων 25/4: Πρόσκαιρες μπόρες κατά την διάρκεια της νύχτας σε νότια Ήπειρο, κεντρικά Επτάνησα, δυτική Στερεά και ΒΔ Πελοπόννησο με τον καιρό να βελτιώνεται από τις πρωινές ήδη ώρες. Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα κυμανθεί μεταξύ 19-21oC από τα ΒΔ προς τα ΝΔ αντιστοίχως.

Μ. Δευτέρα 26 & Μ. Τρίτη 27/4: Καλοκαιρία σε όλα τα δυτικά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα ορεινά της ανατολικής Ηπείρου τις θερμές ώρες των ημέρων (μεσημέρι & απόγευμα). Όσον αφορά την θερμοκρασία, αυτή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με μικρή άνοδο να σημειώνεται την Μ. Τρίτη, κατά 1-2oC.

Μ. Τετάρτη 28/4 έως Δευτέρα του Πάσχα 3/5: Γενικευμένη καλοκαιρία με απουσία φαινομένων και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μόνη «παραφωνία» η μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα για αστάθεια στα ορεινά της Ηπείρου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Αναφορικά με τον υδράργυρο αναμένονται τα εξής:

Θα ανέλθει κατά Μ.Ο. στους 23-25oC την Τετάρτη, στους 25-28oC την Πέμπτη και στους 27-29oC κατά το υπόλοιπο διάστημα. Πιθανότητα για 30άρια σε Δ-ΝΔ Πελοπόννησο, ενδεχομένως και σε δυτική Στερεά (Ηλεία, Μεσσηνία & Αιτ/νία) από το Μ. Σάββατο και μετέπειτα.

Χαρακτηριστικό είναι και το παρακάτω διάγραμμα ensemble για την πόλη της Πάτρας όπου ειδικότερα αναμένουμε τα εξής:

 

ens_image_1_copy_copy.png

 

Σάββατο του Λαζάρου 24/4: Άστατος καιρός με μπόρες και κατά τόπους καταιγίδες. Υπαρκτή η πιθανότητα για μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται κατά την διάρκεια των μεσημβρινών ωρών της ημέρας. Το εκτιμώμενο ύψος βροχής είναι κατά Μ.Ο. 10-15mm. Θερμοκρασία από 12-17oC.

Κυριακή των Βαΐων 25/4: Πιθανότητα για πρόσκαιρη μπόρα κατά την διάρκεια της νύχτας. Βελτιωμένος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο υδράργυρος από 11-20oC.

Μ. Δευτέρα 26/4 έως Δευτέρα του Πάσχα 3/5: Περίοδος καλοκαιρίας με μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.

Η θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών αναμένεται να εξελιχθεί ως εξής:

Μ. Δευτέρα & Μ. Τρίτη: 10-21oC

Μ. Τετάρτη & Μ. Πέμπτη: 12-26oC & 12-27oC αντίστοιχα.

Μ. Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα: Οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 27-29oC και οι ελάχιστες μεταξύ 14-16oC.

Επιμέλεια Πρόγνωσης: Νικόλας Σερέτης,  Ρωμανός Πατρών, Γεωλόγος-Προγνώστης Καιρού & για το www.meteoclub.gr : Nick-Stormlover

You may also like

Comments are closed.