Ο Κώστας Σταμπολίτης για την ανάπλαση του γηπέδου της Παναχαϊκής

Facebook
Twitter
Το θέμα της ανάπλασης του γηπέδου της Παναχαϊκής συζητείται πάνω από δέκα χρόνια. Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο, θα βρει δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, Γιώργου Ράπτη, από το 2012. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη. Αλλά και άμεσα δεν βλέπω να γίνεται κάτι (αυτό είναι άλλο θέμα, ας το δούμε κάποια άλλη στιγμή). Υπάρχουν, όμως, κάποια πρόσφατα (γενικόλογα, πάντως) δημοσιεύματα, σχετικά με την ανάπλαση του γηπέδου και με αφορμή αυτά, θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου.

Στην δεκαετία του 1970, όταν η Πάτρα είχε πληθυσμό 110.000 κατοίκους περίπου, το γήπεδο είχε φιλοξενήσει μέχρι και 23.000 θεατές (18.378 εισιτήρια τον Γενάρη του 1977, στο παιχνίδι Παναχαϊκή – Ολυμπιακός 0-1, πάνω από 20.000 εισιτήρια στο παιχνίδι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0, στα μέσα της δεκαετίας 1970, 21.350 εισιτήρια στο παιχνίδι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1, τον Σεπτέμβριο του 1981). Επίσης, τόσο στην δεκαετία του 1970 αλλά και στην δεκαετία 1980, ήταν αρκετές οι φορές που στο γήπεδο προσέρχονταν πάνω 15.000 φίλαθλοι.

Στις περιπτώσεις αυτές, η επισκεψιμότητα στο γήπεδο (φυσικά, και στην πόλη) φιλάθλων εκτός Πατρών ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Αρκετές φορές ξεπέρασε τις 5.000 φιλάθλους, κάποιες δε φορές έφτασε τις 8.000 με 9.000 φιλάθλους (ακόμα περισσότερους στα δύο πιο πάνω παιχνίδια Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1 και ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0). Φυσικά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, με προφανή την ωφέλεια για όλους. Να τα λέμε αυτά,  έστω και να κάποιοι “δεν τα θυμούνται”…!!!. Την δεκαετία του 1970, άνετα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ποδοσφαιρικό τουρισμό στην πόλη. Και την δεκαετία του 1980 (έστω και σε μικρότερη έκταση).

Σήμερα, το γήπεδο της Παναχαϊκής  έχει χωρητικότητα (χωρίς το πέταλο) 9.000 θεατών. Με το καινούργιο πέταλο (όπως φημολογείται) η χωρητικότητα θα αυξηθεί στους 11.000 θεατές.

Το γήπεδο του Παναιτωλικού, σήμερα, έχει χωρητικότητα 6.000 θέσεων, η οποία άμεσα θα αυξηθεί κατά 30 – 40 % (εγκρίθηκε, πρόσφατα, η σχετική δαπάνη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αναμένεται άμεσα η κατασκευή). Το γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης έχει χωρητικότητα 7.500 θεατών, υπάρχει δε δυνατότητα για αύξηση της χωρητικότητάς του (αν χρειασθεί).

Το γήπεδο της Ξάνθης έχει χωρητικότητα 7.500 θεατών, υπάρχει δε – και σ’ αυτό – η δυνατότητα για αύξηση της χωρητικότητάς του (αν χρειασθεί). Υπάρχουν δηλαδή προβλέψεις για το μέλλον, στα γήπεδα αυτά. Όλοι γνωρίζουμε, ότι, σήμερα, η Τρίπολη έχει πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκους, η Ξάνθη περίπου 70.000 κατοίκους και το Αγρίνιο περίπου 80.000 κατοίκους.

Αναφέρομαι στα παραπάνω, για τον εξής λόγο : Αν κάποιος έχει όραμα για την Παναχαϊκή και αφού λάβει υπόψη του την ιστορία της, την δυναμική της, τα πιο πάνω αναφερόμενα στοιχεία, το ότι η Πάτρα με τα προάστειά της πλησιάζει τους 250.000 κατοίκους (και ότι από την Κάτω Αχαΐα μέχρι και τον Ψαθόπυργο αλλά και την Ναύπακτο έχουμε ένα συνεχόμενο οικιστικό σύνολο), τέλος δε ότι κάποια στιγμή η Παναχαϊκή θα επανέλθει στην καλή κατάσταση του παρελθόντος (τουλάχιστον, έτσι ελπίζουμε), τότε βγαίνει το λογικό συμπέρασμα, ότι, με το βλέμμα στο μέλλον (και, φυσικά, με όραμα για πρόοδο και για προσαρμογή στις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν), η Παναχαϊκή, τα επόμενα χρόνια (όχι απαραίτητα στο άμεσο μέλλον), θα χρειασθεί ένα γήπεδο 20.000 περίπου θέσεων (ουσιαστικά, με τέσσερις κερκίδες).

Νομίζω, ότι με τα παραπάνω δεν είναι εύκολο  να  διαφωνήσει κανείς. Να συμπληρώσω, ότι, στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές πόλεις, σαν την Πάτρα ή και μικρότερες, με γήπεδα που έχουν χωρητικότητα αρκετά πάνω από 20.000 θεατές (ενδεικτικά: Μπέργκαμο – Αταλάντα, Πάρμα, Ενσέντε – Τβέντε, Ούντινε – Ουντινέζε κ.λπ.) .

Βέβαια, δεν είναι εύκολο, στην παρούσα φάση, να υπάρξει  η πιο πάνω εξέλιξη (αύξηση της χωρητικότητας στις 20.000 θεατές). Όλοι το αντιλαμβανόμασθε αυτό. Όμως, για τους λόγους που παραπάνω αναφέρω, αυτή θα πρέπει να είναι η προοπτική για το μέλλον. Επομένως, οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο γήπεδο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους την προοπτική αυτή και όχι να την αποκλείσουν. Ώστε, κάποια στιγμή, το γήπεδο να πάρει αυτή την μορφή (με τέσσερις κερκίδες, χωρητικότητας 20.000 περίπου θεατών). Κάποια στιγμή, θα εμφανισθεί αυτή η ανάγκη, η οποία θα πρέπει να εξυπηρετηθεί (με μεγάλη ωφέλεια, τόσο για την ομάδα όσο και για την πόλη). Επαναλαμβάνω, αυτή η ανάγκη δεν είναι άμεση, όμως ο σχεδιασμός θα πρέπει να την λάβει υπόψη του, ώστε η ανάγκη αυτή να μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον.

Εξ άλλου, η ιδιοκτησία της Παναχαϊκής στην Αγυιά είναι 28,00 στρέμματα περίπου, χώρος που δεν είναι επαρκής για πολλά πράγματα, στις μέρες μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει, ότι θα πρέπει να περιορισθεί η χωρητικότητα του γηπέδου. Αν υπάρξει αυτός ο περιορισμός, χωρίς την παραπάνω πρόνοια για το μέλλον, νομίζω ότι θα είναι βήματα προς τα πίσω, πορεία χωρίς όραμα και χωρίς δυνατότητα προσαρμογής στις μελλοντικές ανάγκες. Επίσης, ευνόητο είναι, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις – κατασκευές που, κάποια στιγμή, θα χρειασθεί να “ξηλωθούν”.

Όσον δε αφορά και τις υπόλοιπες ανάγκες της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής (βοηθητικά, χώροι εξυπηρέτησης υποδομών, χώροι εξυπηρέτησης άλλων τμημάτων κ.λπ.), νομίζω ότι (λόγω της μικρής έκτασης στην Αγυιά, όπου, αναγκαστικά, θα πρέπει να προβλεφθεί και χώρος και για ήπιες εμπορικές δραστηριότητες στο μέλλον, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση χρηματοδοτών) θα πρέπει (σε συνεννόηση – συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο και τον Δήμο Πατρέων) να αρχίσει να ψάχνει λύσεις και σε άλλους χώρους, ώστε κάποια στιγμή, στο μέλλον, να οργανωθεί και να εξυπηρετηθεί καλύτερα, ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις και προκλήσεις  (μην ξεχνάμε, ότι είναι ανάμεσα στα τρία αρχαιότερα ελληνικά σωματεία, επομένως η κληρονομιά είναι βαριά και οι ευθύνες αλλά και οι απαιτήσεις μεγάλες).

Πιστεύω, ότι αυτές είναι οι μελλοντικές προκλήσεις και δεν θα πρέπει κανείς να τις αγνοήσει. Και προς αυτή την κατεύθυνση  θα πρέπει να “ψάχνεται” η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, αναζητώντας και τις συνεργασίες που απαιτούνται. Όλα αυτά – είναι κατανοητό – δεν είναι εύκολα, αλλά, νομίζω, ότι αυτά, πλέον, ως σχεδιασμός (και σταδιακά, υλοποίηση) είναι μονόδρομος για το μέλλον –  πρέπει να γίνουν. Και όλοι θα πρέπει να φροντίσουμε γι’  αυτό. Και να βοηθήσουμε. Τον πρώτο λόγο, φυσικά, τον έχει η Ερασιτεχνική Παναχαϊκή, η οποία – κάποια στιγμή – πρέπει να βρει και την εξωστρέφεια που χρειάζεται. Τι γνώμη έχει για τα παραπάνω ; Τελειώνοντας, να αναφέρω, ότι αν το παραπάνω συνολικό θέμα αντιμετωπισθεί με τον σωστό τρόπο (σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό), σίγουρα θα είναι δέλεαρ για κάποιον που θέλει να επενδύσει.

ΚΩΣΤΑΣ Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ               

matchnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή