ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μεγάλος Φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας (video)

lord byron
Στα πλαίσια των 200 χρόνων της Επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, το Theatre Lab Company προχώρησε στην ανεξάρτητη παραγωγή – αφιέρωμα στον Άγγλο ποιητή και μεγάλο Φιλέλληνα Λόρδο Βύρωνα.

Το τριάντα λεπτών ψηφιακό βίντεο με τίτλο, “Lord Byron-The Great Philhellene/ Λόρδος Βύρων – Ο μεγάλος Φιλέλληνας” ανέβηκε την 1 Ιουνίου 2021 και διατίθεται για δωρεάν θέαση στο YouTube κανάλι, του Theatre Lab Company.

Πρόκειται για μια δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) διαδικτυακή παραγωγή με υπότιτλους, που θα ταξιδέψει , θα γνωρίσει ίσως κάποια πράγματα και θα κάνει τον θεατή να ξαναδεί την ομορφιά της συνάντησης, ανάμεσα σε μια χώρα κι έναν ποιητή.

Ο Βύρωνας ήταν ένα πνεύμα προοδευτικό, αλλά και “ένας γοητευτικός”, κατά περιγραφές άντρας, ο οποίος “δεν καταχωρούνταν πουθενά, αλλά κινούνταν ανάμεσα σε γη και ουρανό”, λάτρεψε την Ελλάδα κι άφησε την τελευταία του πνοή στη χώρα μας».

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην παραγωγή είναι:

Ο Tobias Deacon ως Λόρδος Βύρωνας, ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης ερμηνεύει τρεις σημαντικές φυσιογνωμίες της Ελληνικής Επανάστασης, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον Ρήγα Φεραίο και τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, και η Annabelle Brown, ως η σύζυγος του Βύρωνα A. I Millbanke.

Η Ευδοξία Λυμπέρη απαγγέλει την “Ωδή στο Λόρδο Βύρωνα” του Διονύσιου Σολωμού και η Κυριακή Μήτσου καταθέτει την προσωπική της εμπειρία από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Μεσολόγγι.

Την πρωτότυπη μουσική και την επιμέλεια του ήχου στο βίντεο, έκανε η Annabelle Brown. Η Ειρήνη Καριώρη επιμελήθηκε τις εικόνες και το μοντάζ, και η Σέβη Φιλιππίδου έκανε τις μεταφράσεις και τους υπότιτλους.

Το πρωτότυπο αρχειακό φωτογραφικό και χειρόγραφο υλικό παραχωρήθηκε από το Harrow School,όπου φοίτησε ο Λόρδος Βύρωνας.

You may also like

Comments are closed.