Βαθιά μέσα σε ένα σκοτεινό, θειούχο σπήλαιο στο Σαραντάπορο, στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, ερευνητές ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο ιστό αράχνης στον κόσμο με περισσότερες από 111.000 αράχνες.
Ο ιστός έχει έκταση περίπου 350 μέτρα κατά μήκος του τοίχου μιας στενής, χαμηλής σήραγγας κοντά στην είσοδο της σπηλιάς. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, πρόκειται για ένα μωσαϊκό από χιλιάδες ατομικούς, σε σχήμα χωνιού ιστούς.
Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη αποικιακής συμπεριφοράς σε δύο κοινά είδη αραχνών και πιθανότατα αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο ιστό αράχνης στον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ιστβάν Ουράκ, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Sapientia της Ρουμανίας.
Αυτή η φαντασμαγορική πόλη των αραχνών βρίσκεται στο σπήλαιο θείου, μια σπηλιά που σχηματίστηκε από το θειικό οξύ που παράγεται από την οξείδωση του υδρόθειου στο υπόγειο νερό.
Παρά το γεγονός πως οι ερευνητές αποκάλυψαν συναρπαστικά νέα στοιχεία για την αποικία των αραχνών στο σπήλαιο θείου, δεν ήταν οι πρώτοι που είδαν τον γιγάντιο ιστό.
Σπηλαιολόγοι από την Τσεχική Σπηλαιολογική Εταιρεία τον ανακάλυψαν το 2022 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην Κοιλάδα Βρομόνερ. Επίσης, μια ομάδα επιστημόνων επισκέφτηκε το σπήλαιο το 2024, αποσπώντας δείγματα από τον ιστό που ο Ουράκ ανέλυσε πριν ξεκινήσει τη δική του αποστολή στο Σπήλαιο Θείου.











