ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο μέγας θρίαμβος της Παναχαϊκής επί της ΑΕΚ, με τρία γκολ του Δαβουρλή

2 1
Ο συγκλονιστικός αγώνας, πριν από 53 χρόνια στο Στάδιο της Αγυιάς, με 15.000 θεατές στις εξέδρες να αποθεώνουν μετά τη λήξη τους «κοκκινόμαυρους» θριαμβευτές.

Συνέβη χθες (την Πέμπτη 12 Ιουνίου 1969) στο στάδιο της Παναχαϊκής. Η ΑΕΚ Αθηνών, η φιναλίστρια των μεγάλων εφετεινών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων της Ευρώπης, το αδιαμφισβήτητον φαβορί του χθεσινού προημιτελικού απεκλείσθη και μάλιστα με το ευρύ σκορ 4-2.

Εκείνο της που «συνέβη» χθες το απόγευμα στο στάδιο δεν ήταν αυτό τούτο το σκορ της μεγάλης νίκης. Κάτι δηλαδή που δεν είναι ασύνηθες ως έκπληξις εις βάρος μιας ομάδας του ΠΟΚ που «σκοντάφτει» στην επαρχία. Ήταν ο τρόπος που επετεύχθη αυτή η καθαρή πεντακάθαρη νίκη, αποτέλεσμα της ανωτερότητας των παικτών της έναντι των διεθνών άσσων.

Πολύ περισσότερο από μια επιτυχία πρώτου μεγέθους, ο χθεσινός αγώνας περιέχει την πανηγυρικήν διαπίστωσιν ότι η Παναχαϊκή είναι ομάδα που μπορεί με το σπαθί της να εδραιωθή στην Α΄ Εθνική και μάλιστα σε θέσι διακεκριμένη.

1 1

Ο Δαβουρλής, «φαινόμενο ποδοσφαιριστού με στυλ»

Η υπ’ αριθμόν 2 διαπίστωσις του χθεσινού θριάμβου είναι ότι ο Δαβουρλής δεν είναι πλέον της μεγάλος παίκτης, αλλά της ποδοσφαιριστής του οποίου το ταμπεραμέντο (σύνθεσις ψυχραιμίας άνευ προηγουμένου, ανέσεως και ακαταγωνίστων φυσικών προσόντων) μπορεί να εξασφαλίση ανά πάσαν στιγμήν την νίκην στην ομάδα που οδηγεί. Πράγματι, ο χθεσινός Δαβουρλής με τρία ασύλληπτα γκολ που επέτυχε, επεβεβαίωσε την γνώμην ότι αποτελεί φαινόμενον ποδοσφαιριστού με ύφος και στυλ, το οποίον δυσκόλως ανευρίσκεται και όχι μόνον εις τον ελληνικόν χώρον.

Η Παναχαϊκή απέδειξε ότι διαθέτει ένα άρτιο σε της του της γραμμές συγκρότημα, με ευρύτατες προοπτικές για το μέλλον και ότι οι ποδοσφαιρισταί της εμπνέονται από απροσμέτρητη φιλοτιμία και πίστη για τα ιδανικά του σωματείου των και της πόλεως. Επί πλέον, είναι άφθαστοι μαχητές και διακρίνονται για την αποτελεσματικότητά της: Αυτά και μόνο τα στοιχεία ήσαν εκείνα που καθήλωσαν χθες την άλλοτε πανίσχυρη και τροπαιούχο ΑΕΚ Αθηνών, η οποία σε μερικά μόνο διαστήματα (20—30’ του α’ ημιχρόνου και τα πρώτα 15 λεπτά της επαναλήψεως) απέδειξε ικανότητες συλλόγου A’ Εθνικής Κατηγορίας.

Προ του διαιτητού κ. Γιαννοπούλου (καθηγητού Σωματικής Αγωγής) και των εποπτών κ. κ. Παλαιολόγου και Τυρνά (άπαντες άριστοι) οι δυο αντίπαλοι παρετάχθησαν ως ακολούθως:

Π.Γ.Ε.: Παπαδόπουλος (50’ Σαραντόπουλος), Καραμπίνας, Νικολάου, Ζευγαρίδης, Κεμενίδης, Λιάρος (72’ Λεγάτος), Ρήγας, Μιχαλόπουλος, Στραβοπόδης, Δάβουρλής, Καπανδρίτης.

Α.Ε.Κ.: Κωνσταντινίδης, Kεφαλίδης, Βασιλείου, Φραγκουδάκης, Μπαλόπουλος, Καραφέσκος, Βεντούρης, Σκευοφύλαξ (45’ Σιμιγδαλάς), Νικολαΐδης, Παπαϊωάννου, Σταυρίδης (Πομώνης).

2 1

Ο συναρπαστικός αγών

Με τις πρώτες αψιμαχίες διαφαίνεται ότι η ΠΓΕ θα επικρατήση. Και πράγματι ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Στο 13′ εσφαλμένη έξοδος του τερματοφύλακα της ΑΕΚ και κεφαλιά του Μιχαλοπούλου προ κενής εστίας, καταλήγει άουτ.

Στο 25′ η μεγάλη εξόρμηση του Δαβουρλή και το 1-0 υπέρ της ΠΓΕ. Ο διεθνής Πατρινός παίκτης επήρε την μπάλα από τον Στραβοπόδη, προχώρησε ακάθεκτα προς την αντίπαλο εστία, τριπλάρησε τέσσαρες αντιπάλους και έξω της μεγάλης περιοχής εξαπέλυσε τον κεραυνό του, που άφησε άναυδο τον Κωνσταντινίδη. Ο τερματοφύλακας της Α.Ε.Κ. ανήμπορος να αντιδράση, περιορίστηκε μόνο να μαζέψη τη σφαίρα από τα δίκτυα του.

Στο 27′ με σωτήριες επεμβάσεις των Παπαδοπούλου – Κεμενίδη απεσοβήθη σοβαρός κίνδυνος προ της εστίας μας.

Στο 29′, μετά από ισχυρό φάουλ τού Δαβουρλή, η μπάλα πέρασε πολύ κοντά από την οριζόντια δοκό τού Κωνσταντινίδη.

Στο 37′ τα μάτια των φιλάθλων μας δακρύζουν, γιατί το 2-0 είναι πλέον γεγονός. Ένα φάουλ επί του Δαβουρλή το κτυπά ο Καραμπίνας από την δεξιά πλευρά, δημιουργείται σύγχυση μπροστά στην εστία της ΑΕΚ και ξαφνικά ξεπετάγεται ο Μιχαλόπουλος, ο οποίος με καρφωτή κεφαλιά γράφει το 2-0 υπέρ της ΠΓΕ.

Στο 42′ ο Κεφαλίδης της ΑΕΚ φθάνει στη θέση τού εξτρέμ και σουτάρει, επηκολούθησε κεφαλιά του Παπαϊωάννου, ευτυχώς όμως η οριζόντια δοκό μας σώζει και στην συνέχεια ο Παπαδόπουλος γίνεται κάτοχος της σφαίρας. Στα εναπομείναντα τρία λεπτά ουδέν το αξιοσημείωτον. Η λήξη του α’ ημιχρόνου ευρίσκει πανηγυρίζοντας τους παίκτες, παράγοντες και φιλάθλους της Παναχαϊκής.

Οι αθληταί και των δύο ομάδων αποσύρονται στα αποδυτήριά τους.

3

Το β’ ημίχρονον

Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου και για διάστημα 15 λεπτών η AEΚ ανέλαδε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι αλλαγές που έκανε το Αθηναϊκό συγκρότημα υπήρξαν επιτυχείς.

Πριν προβάλουμε καν να συνέλθουμε ο Κεμενίδης υπέπεσε σε φάουλ επί του Πομώνη. Αυτό ήταν μοιραίο για να μετατροπή το σκορ στο 48′ σε 2-1. Το φάουλ το εκτύπησε ο Πομώνης και στην συνέχεια ο Σιμιγδαλάς κύριος της σφαίρας, έδωσε ισχυρό σουτ προς την εστία μας. Η μπάλα εκτύπησε την οριζόντια δοκό του Παπαδοπούλου και επανήλθε στην μικρή περιοχή. Εκεί ο καραδοκών Βεντούρης με κεφαλιά επέτυχε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ.

Στο 53′ μετά από μια κάθοδο των επιθετικών παικτών της ΠΓΕ, ο Μιχαλόπουλος ευρέθη σε θέσι βολής εντός της περιοχής της ΑΕΚ. Όμως ο Κωνσταντινίδης με απέλπιδα προσπάθεια μπλοκάρισε την σφαίρα και εγλύτωσε την ΑΕΚ από νέα παραβίασι.

Στο 57′ ισχυρό σουτ τού Δαβουρλή, έξω της περιοχής, απέκρουσε μετά δυσκολίας σε κόρνερ ο Αθηναίος τερματοφύλακας.

Το 60ο λεπτό ήταν μοιραίο για την ΑΕΚ. Ο Δαβουρλής –ο αθλητής που σκόρπιζε χθες συνεχώς την θύελλα στην άμυνα της ΑΕΚ–δεχθείς σέντρα του Ρήγα και αφού τριπλάρησε τρεις αντιπάλους του εξαπέλυσε νέο κεραυνό. Η μπάλα κατέληξε στα δίκτυα της ΑΕΚ γράφοντας το 3-1 υπέρ της ομάδος του.

Στο 65′ ισχυρό σουτ του Παπαϊωάννου απεκρούσθη σταθερά από τον Σαραντάπουλο.

Τρία λεπτά αργότερα ο Παπαϊωάννου έγραψε το 3-2 με ισχυρό σουτ, αφού εν τω μεταξύ ξεπέρασε τους Λιάρο και Κεμενίδη.

Στο 78′ η Παναχαϊκή ολοκλήρωσε την μεγάλη της επιτυχία και μετέτρεψε το υπέρ αυτής σκορ σε 4-2 με νέο γκολ (το τρίτο κατά σειρά) του Δαβουρλή, αφού προηγήθηκε αριστοτεχνικό «ένα – δυο» μεταξύ αυτού και του Μιχαλαπούλου.

Τα υπόλοιπα 12 λεπτά κύλησαν χωρίς να γίνη αλλαγή στο σκορ, παρά τις προσπάθειες των παικτών και των δύο ομάδων. Η νίκη πλέον για την ΠΓΕ είχε εξασφαλισθή.

4

15.000 και πλέον θεατάς αποθέωναν τους νικητές

Το σφύριγμα της λήξεως του αγώνος υπό του διαιτητού ευρήκε πανηγυρίζοντας 15.000 και πλέον θεατάς.

Η ιαχή «Πα-να- χα-ϊ-κή, Πα-να- χα-ϊ-κή» εδονούσε την ατμόσφαιρα. Μεγάλος αριθμός φιλάθλων εισώρμησε στον αγωνιστικό χώρο ανήρπασε και περιέφερε επί πολλήν ώρα τους παίκτας της πρωταθλητρίας μας. Οι θεαταί έζησαν χθες μεγάλες στιγμές χαράς και συγκινήσεως, δεν έπαυσαν ουδέ στιγμή να χειροκροτούν και να ενθαρρύνουν τα φιλότιμα παιδιά της Παναχαϊκής, τα οποία δικαιολογημένα πλέον έχουν κατακτήσει τις καρδιές των Πατρινών, έχουν καταστή τα μεγάλα ινδάλματά τους.

Επιμέλεια: Ισίδωρος Σιδερόπουλος

You may also like

Comments are closed.