ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο μικρός πλάτανος της Ναυπακτίας και το ευχαριστώ του πρέσβη!

Tsounis
Από τις 26 Ιουλίου η «Πολιτεία» είχε προεξοφλήσει ότι νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα θα είναι ο ομογενής επιχειρηματίας και νομικός Γιώργος Τσούνης που εικονίζεται δεξιά στην κεντρική φωτογραφία να παραλαμβάνει τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Ελλήνων Δικηγόρων της Αμερικής.

Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία στα οποία ανέτρεξε η «Πολιτεία», στα 107 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας έναν απ’ τους πλουσιότερους Έλληνες ομογενείς.

Με καταγωγή των γονιών του (Τζέιμς και Ελένη Τσούνη) απ’ τον Πλάτανο Ναυπακτίας, ο Γιώργος Τσούνης, που στις 26 Δεκεμβρίου θα κλείσει τα 54 χρόνια του, επελέγη, ως γνωστόν, απ’ τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Μπάιντεν να διαδεχθεί τον Τζέφρι Πάιατ στην κεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο ίδιος δε ο Πάιτ, όπως είναι γνωστό, υπήρξε ένθερμος φίλος της Δυτικής Ελλάδας και, με το ποδήλατο του, συμμετείχε στους Ποδηλατικούς Δρόμους Θυσίας του Π.Ο.Π. στη διαδρομή Καλάβρυτα-Πάτρα. Συναντήθηκε δε αρκετές φορές με Απόστολο Κατσιφάρα, Γρηγόρη Αλεξόπουλο και Νεκτάριο Φαρμάκη, όχι όμως και με τον δήμαρχο της Πάτρας Κώστα Πελετίδη που είναι γνωστό ότι τον είχε χαρακτηρίσει ανεπιθύμητο στην πόλη…

Όσον αφορά τον Γιώργο Τσούνη, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες» που έλεγαν ότι θα επιλεγεί για την Αθήνα, πληροφορίες στις οποίες είχε στηριχθεί και η «Πολιτεία» στο δημοσίευμα της 26ης Ιουλίου.

Η επισημοποίηση της πρότασης απ’ τον Λευκό Οίκο δρομολογεί, πλέον, μια σειρά διαδικασιών που απαιτούν χρόνο, ωστόσο εκτιμάται ότι ο Γιώργος Τσούνης θ’ αναλάβει καθήκοντα μέσα στους επόμενους μήνες (αρχές 2022) και αφού προηγουμένως θα έχει περάσει από ακρόαση -και έγκριση- της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας ομογενής, με καταγωγή των γονιών του απ’ τη Δυτική Ελλάδα, επιλέγεται για πρέσβης των ΗΠΑ. Θυμίζουμε ότι κατά την προεδρία του πρεσβύτερου Τζωρτζ Μπους, στην Αθήνα είχε τοποθετηθεί πρέσβης ο επίσης ομογενής Μάικλ Σωτήρχος, το έτος 1988.

Η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας» -σε ρεπορτάζ του πατρινού συντάκτη της Χριστόδουλου Αθανασάτου- αναφερόμενη στον Γιώργο Τσούνη έγραψε ότι είναι Ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς, «καθώς είναι παιδί Ελλήνων μεταναστών. Ο Γιώργος Τσούνης ανελίχθηκε επιχειρηματικά και κοινωνικά μέσα από μια πορεία που ξεκίνησε από τις σπουδές του στη Νομική του Πανεπιστημίου St. John’s και την έναρξη της ενασχόλησής του με τη δικηγορία.

Παράλληλα, το πεδίο στο οποίο ευδοκίμησε ο ομογενής επιχειρηματίας ήταν αυτό της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου ‘Chartwell Hotels’, μια εταιρεία που συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με σημαντικά ονόματα όπως Hilton, Marriott και Intercontinental».

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Η δε προσωπική του περιουσία υπολογίζεται, σύμφωνα με στοιχεία στα οποία ανέτρεξε η «Πολιτεία», στα 107 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας έναν απ’ τους πλουσιότερους Έλληνες ομογενείς της Αμερικής.

«Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά που είχατε το κουράγιο να αφήσετε το μικρό χωριό στην Ελλάδα και ήρθατε στις ΗΠΑ» σημείωνε το 2020, με αφορμή την 4η Ιουλίου. Την ανάρτησή του συνόδευε με μια παλαιότερη φωτογραφία των γονιών του και μια εικόνα από το γραφικό χωριό της Ναυπακτίας. Ο Γιώργος Τσούνης επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα με τη σύζυγό του, Όλγα, και τα τρία παιδιά τους.

You may also like

giannopoulos didaktor ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Την Παρασκευή  σε επίσημη τελετή στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα ...

Comments are closed.