ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο νέος «πενταετής» δήμαρχος και οι δυο άγνωστοι «Χ» της Πάτρας

Facebook
Twitter
Η «Πολιτεία» ανιχνεύει το τοπίο των επόμενων δημοτικών εκλογών στην Πάτρα και παρουσιάζει όλες τις πρόσφατες εξελίξεις. Σχεδόν δυο χρόνια πριν, για κάποιους, ο χρόνος μοιάζει μικρός. Ο Πελετίδης και οι άγνωστοι «Χ».   

Σε λιγότερο από δυο χρόνια, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, οι δημότες της Πάτρας και όλης της Αχαΐας, θα προσέρχονται στις κάλπες για ν’ αναδείξουν τις νέες δημοτικές αρχές τους. Αυτή τη φορά, με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν που ψηφίστηκε απ’ την Βουλή πριν το καλοκαίρι και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 5 Ιουνίου, με αριθμό 4804/2021 και τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών και λοιπές Διατάξεις».

Και ήδη, στην Πάτρα, οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν. Και, ήδη, υπάρχουν προπαρασκευαστικές διαδικασίες, σ’ όλα τα επίπεδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους τέσσερις περιφερειακούς Δήμους του νομού. 

Αλλά, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: 

Στην Πάτρα αυτονόητη θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Κάτι που θεωρείται δεδομένο και με τη «σφραγίδα» του ΚΚΕ που έχει προεξοφλήσει το χρίσμα, αν και το βεληνεκές του δημάρχου υπερκερνά κατά πολύ την εκλογική δυναμική του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Το ερώτημα δεν είναι ο Πελετίδης. Αλλά, ποιος θα τον αμφισβητήσει στην κάλπη. 

Απ’ τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος παραμένει εξαιρετικά ενεργός και ηγείται της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας ότι η καλή επίδοση στις εκλογές του 2019 είναι μια πολιτική «επένδυση» που έχει πολλά περιθώρια «κερδοφορίας» με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές του 2023. Και μ’ ένα άλλο πολιτικό πεδίο, πιο ευεπίφορο σ’ επιλογές απ’ τον κεντρώο χώρο.   

«ΠΑΡΩΝ» ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΙΚΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ

Στη Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Παπαδημάτος είναι ένα πρόσωπο που συνθέτει απόψεις και χαίρει σεβασμού. Όπως έχει πει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο στην «Πολιτεία», θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αυτή τη φορά με όρους πολύ ευμενέστερους απ’ ό,τι το 2019. Εξ ου και η πρόσφατη, σχεδόν οργισμένη, αντίδραση του προς τον βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα με τον οποίο υπήρξε μια μικρή ρήξη, η οποία έχει ήδη εξομαλυνθεί.   

Στον ίδιο, περίπου, ιδεολογικοπολιτικό χώρο, ο πρώην βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος θεωρεί ότι το 7,58% του 2019 είναι μια καλή «μαγιά» για να «μαρκάρει» τον Πελετίδη και να δώσει πνοή στο όραμα του να εκλεγεί δήμαρχος Πατρέων. 

Απ’ τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστή η παραδοχή ακόμα και κορυφαίων στελεχών του κόμματος, ότι ο Γιώργος Ρώρος δεν είχε τον χρόνο να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του για την πόλη, το 2019, και παρ’ ότι επέμεινε στην πληρότητα του ψηφοδελτίου του, αυτό του αφαίρεσε χρόνο απ’ το να μιλήσει στους πατρινούς για το όραμα του. 

Ο Πελετίδης θα βρει οπωσδήποτε απέναντι του τον Πέτρο Ψωμά του «Σπιράλ». Ο οποίος, πρώτος απ’ όλους έσπευσε νωρίς ν’ αναγγείλει την υποψηφιότητα του με την υπόμνηση ότι «την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, από έτοιμοι θα είμαστε πια… πανέτοιμοι!». Και με την ελπίδα το 6,38% του 2019 να πολλαπλασιαστεί, με γνώμονα και τη δουλειά που έχει γίνει στην πόλη απ’ το «Σπιράλ» στους τελευταίους 25 μήνες. 

Όμως, αυτοί δεν είναι οι βασικοί παίκτες. Έπονται και άλλοι. Στις κάλπες θα είναι ξανά ο Νίκος Τζανάκος που έστω κι αν η επικαιρότητα δεν τον φιλοξενεί συχνά, διατηρεί ερείσματα και τα διευρύνει. Όπως και ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος που «επενδύει» σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων και μιλά με όρους πατριωτισμού. 

Κατά πάσα βεβαιότητα στις κάλπες θα «ξαναδούμε» τον Θόδωρο Ντρίνια του «Κοινοτικόν», ο οποίος ευελπιστεί να διπλασιάσει το 2,03% που έλαβε το 2019. Ενώ και ο Χρήστος Πατούχας της «Ανυπότακτης Πολιτείας» και του 1,43% το 2019 έχει αποδείξει ότι είναι μια χρήσιμη φωνή για το Δημοτικό Συμβούλιο. 

ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ «ΑΓΝΩΣΤΑ» ΠΡΟΣΩΠΑ

Αλλά, σ’ όλα αυτά υπάρχουν και δυο αστάθμητοι παράγοντες. Ο ένας εξ αυτών έρχεται απ’ τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου είναι πιθανόν να «ξεπηδήσει» ένα νέο πρόσωπο. Αλλά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Πολιτεία», η όποια εξέλιξη θα συναρτηθεί και με τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Ζυμώσεις, πάντως, γίνονται και θ’ αποκρυσταλλωθούν -πιθανόν- μέσα στον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. 

Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας αφορά μια μη καθαρά κομματική υποψηφιότητα. Έναν επιστήμονα που και στο πολύ μακρινό παρελθόν είχε αποπειραθεί ν’ αναμειχθεί με τα κοινά και ο οποίος, όπως λένε πληροφορίες μας, έχει δεχθεί, εμμέσως, κρούσεις να δει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος δεν έχει απορρίψει αλλά και δεν έχει συγκατανεύσει. Παρά μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις του για το μέλλον, δηλαδή, για μέσα στο 2022.   

Σε ό,τι αφορά στους περιφερειακούς Δήμους της Αχαΐας, είναι κάτι από παραπάνω δεδομένη, η εκ νέου υποψηφιότητα του Δημήτρη Καλογερόπουλου στον Δήμο Αιγιαλείας, του Σπύρου Μυλωνά στη Δυτική Αχαΐα, του Θανάση Παπαδόπουλου στα Καλάβρυτα και του Θεόδωρου Μπαρή στον Ερύμανθο. Και στους τέσσερις Δήμους καταγράφεται σήμερα μια πολιτική κυριαρχία των εν ενεργεία δημάρχων. Χωρίς εμφανείς «απειλές», τουλάχιστον έως τώρα.  

ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ    

Οι επόμενες εκλογές σύμφωνα θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μεταξύ των αλλαγών είναι:

1.Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

2. Δήμαρχος και περιφερειάρχης εκλέγεται ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει ποσοστό του 43% + μία ψήφο.

3. Τίθεται πλαφόν 3% για την εκλογή ενός δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ενώ είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

4. Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

5. Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την χώρα. Για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο, ενώ πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

6. Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

7. Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες, ενώ προβλέπεται μεγάλη μείωση του αριθμού των μελών τους, κυρίως στα μεγάλα δημοτικά συμβούλια.

8. Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

9. Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της εν εξελίξει απογραφής.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top