Ο Νομός Αχαΐας χωρίς πυξίδα και προοπτική ανάπτυξης – Η μόνη ελπίδα ο Τουρισμός

Facebook
Twitter

Άρθρο του Βασίλη Μπεκίρη, τέως Υφυπουργού

Πολλοί παράγοντες της πόλεως των Πατρών και της Αχαΐας γενικότερα προβληματίζονται για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ειδικότερα, ο προβληματισμός στρέφεται ως προς τη μορφή την οποία πρόκειται να ακολουθήσει η περιοχή μας.

Δηλαδή ποια θα είναι η κατεύθυνση της περιοχής μας. Θα στραφεί προς τη γεωργική, τη βιομηχανική ή την τουριστική ανάπτυξη; Βέβαια, πολλοί τοπικοί παράγοντες έχουν εκφράσει μεμονωμένες απόψεις, χωρίς οι απόψεις των να γίνονται καθολικά αποδεκτές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να στραφούν οι φορείς της πόλεως και του Νομού προς όλους τους τομείς. Τούτο όμως προς το παρόν είναι αδύνατον, διότι λείπουν πολλές προϋποθέσεις δια τους κατ’ ιδίαν τομείς. Έτσι, η βιομηχανική ανάπτυξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, διότι η περιοχή μας δεν έχει το φυσικό αέριο, η έλλειψη του οποίου αυξάνει το κόστος κατά 15%, οπότε η οποιαδήποτε παραγωγή δεν θα είναι ανταγωνιστική. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα και για τις υδροβόρες βιομηχανίες, διότι στη βιομηχανική περιοχή δεν έχουν γίνει ακόμα τα αναγκαία έργα υποδομής.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον τομέα της γεωργίας. Εδώ όμως το πρόβλημα ίσως είναι και μεγαλύτερο, διότι ενώ πέρασαν τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (το Α΄, το Β΄ και το Γ΄) στην περιοχή μας δεν έγινε κανένα αρδευτικό έργο. Πέραν από αυτό, την ίδια περίοδο και ακόμα μέχρι σήμερα διετέθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τεράστια ποσά για επιδοτήσεις, με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Τελικά δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα οι λίγοι αγρότες να ασχολούνται με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, οι οποίες είναι ξεπερασμένες.

Απ’ όλα τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι σήμερα, ή μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για γεωργική ή βιομηχανική ανάπτυξη. Έτσι, το μόνον που μένει και μέχρις ότου μπορέσουμε να στραφούμε προς τη γεωργική και τη βιομηχανική ανάπτυξη, είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Βέβαια, οι υπηρεσίες αναπτύσσονται χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ασφαλώς βρίσκονται σε καλή πορεία.

Τί γίνεται όμως με την τουριστική ανάπτυξη; Μπορεί ο Νομός Αχαΐας να αναπτυχθεί τουριστικά; Βέβαια, η απάντηση είναι θετική, απαιτούνται όμως ορισμένες προϋποθέσεις άνευ των οποίων δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας.

Έτσι, ενώ η περιοχή μας διαθέτει πολλές ωραίες παραλίες και αξιόλογους Αρχαιολογικούς χώρους, όμως όλα αυτά παραμένουν αναξιοποίητα. Και τούτο διότι και οι παραλίες και οι Αρχαιολογικοί χώροι, με εξαίρεση το Μουσείο των Πατρών, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αξιοποιηθούν οι παραλίες της Ανατολικής Αιγιαλείας και της Δυτικής Αχαΐας, μαζί με το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς. Παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ορεινοί μας όγκοι, Χελμός, Ερύμανθος και Παναχαϊκό, οι οποίοι θα προσελκύσουν τουρίστες και την χειμερινή περίοδο, όπως γίνεται και με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων.

Επίσης, είναι ανάγκη να γίνει στροφή και προς τον Συνεδριακό λεγόμενο τουρισμό, όπου τα δύο Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα (το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο) θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην πραγματοποίηση συνεδρίων που θα προσελκύσουν πολλούς τουρίστες στην περιοχή μας.

Πρέπει τέλος να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στον λεγόμενο Χριστιανικό τουρισμό, με την προβολή του Μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου και τα ιστορικά Μοναστήρια της Αγίας Λαύρας, του Μεγάλου Σπηλαίου, της Μονής Ταξιαρχών και τόσα άλλα τα οποία διαθέτει ο Νομός μας και σε πολλά δεν υπάρχουν προσβάσιμοι δρόμοι.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο ανωτέρω στόχος είναι απαραίτητα ορισμένα έργα υποδομής. Βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η λειτουργία του Μουσείου των Πατρών και  η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Πατρών – Κορίνθου και Πατρών – Πύργου . Πρέπει να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του πολιτικού Αεροδρομίου του Αράξου, ώστε να λειτουργήσει ως πολιτικό Αεροδρόμιο και η κατασκευή δύο μεγάλων μαρίνων στην Πάτρα και το Αίγιο.

Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούμε να μιλάμε για μία τουριστική ανάπτυξη και στο Νομό Αχαΐας. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι, εάν την τουριστική ανάπτυξη την επιθυμούν οι τοπικοί φορείς και οι αιρετοί άρχοντες του Νομού. Τα λέω αυτά, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί κάποια συλλογική απόφαση ή ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος της Πάτρας ή και ο Περιφερειάρχης πρέπει να δημιουργήσουν ένα Συντονιστικό Όργανο, το οποίο θα ασχολείται με την τουριστική ανάπτυξη του Νομού και τις αναγκαίες προϋποθέσεις που απαιτούνται.

Έτσι μόνον θα μπορούμε να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη. Κάθε άλλη μεμονωμένη προσπάθεια θα είναι αποτυχημένη και θα ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων ετών.

Ελπίζω και πιστεύω ότι κάποιος που αγαπά την Πάτρα και την Αχαΐα θα αναλάβει αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία και θα βγάλει την πόλη και το Νομό από τα σημερινά αδιέξοδα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή