ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο οδικός χάρτης ως τις εκλογές της 21ης Μαΐου – Πότε κλείνουν Βουλή και σχολεία, πώς ψηφίζουν οι απόδημοι

Facebook
Twitter

Σε προεκλογική περίοδο – έστω και άτυπα – έχουν μπει πλέον τα κόμματα μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου.

Η ανακοίνωση αυτή εκτός από τους κομματικούς μηχανισμούς επηρεάζει και μια σειρά δραστηριοτήτων – από τη λειτουργία της Βουλής και τα σχολεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας – αλλά και ενεργοποιεί όσους είτε δεν ξέρουν πού ψηφίζουν είτε ως απόδημοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Εκλογές 2023: Η Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή έως την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει τις εργασίες της στις 24 Απριλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.

Εκλογές 2023: Οι διερευνητικές εντολές

Την επομένη της 21ης Μαΐου θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών με το Σύνταγμα να προβλέπει ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.

Εκλογές 2023: Οι δεύτερες κάλπες

Η εισήγηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο εκτός από την ημερομηνία των εκλογών της 21ης Μαΐου είχε και αναφορά στην διεξαγωγή δεύτερων εκλογών στις αρχές Ιουλίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» ως ημερομηνία η 2α Ιουλίου.

Οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστούν, θα διεξαχθούν με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζετε

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023 θα χρειαστεί να μπείτε στο Gov.gr. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνεται συνεχώς με τις τελευταίες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους – και αναμένονται τα στοιχεία του 2023.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε:

-είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
-είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Δείτε ΕΔΩ πού ψηφίζετε

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top