ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο Σαουδάραβας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έρχεται στην Αθήνα και φέρνει… deals

Facebook
Twitter

Με πολλά deals, μεγάλη πολιτική και επιχειρηματική συνοδεία, αλλά και ισχυρά μέτρα ασφαλείας φτάνει στην Αθήνα ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια επίσκεψη σημαίνουσα τόσο για οικονομικούς όσο και για γεωπολιτικούς λόγους.

Εννέα μήνες μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριαντ, ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου έρχεται στη χώρα μας για το πρώτου του εκτός συνόρων ταξίδι μετά από αρκετά χρόνια, την ώρα, μάλιστα, που και η Άγκυρα επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που έχει αρκετές δυσκολίες. Οι κ. Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν θα τα πουν αρχικά ιδιαιτέρως στο γραφείο του πρωθυπουργού, με τη συζήτηση να εστιάζεται περισσότερο στις οικονομικές εξελίξεις και στην πρόθεση του Ριαντ να αναβαθμίσει την παρουσία του στη χώρα μας, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και η υπογραφή αρκετών διακρατικών συμφωνιών.

East to Med Data Corridor

Βασικό project συνεργασίας των δύο χωρών είναι η δημιουργία ενός καλωδίου που θα μεταφέρει δεδομένα (data cable), του λεγόμενου East to Med Data Corridor, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Στο πλαίσιο αυτής της επένδυσης, αναμένεται να δρομολογηθεί η δημιουργία δύο data centers σε Αττική και Κρήτη, καθώς οι Σαουδάραβες βλέπουν τη χώρα μας ως “γέφυρα” με την Ευρώπη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC (STC, TTSA, ΔΕΗ και Cyta), ώστε το έργο του «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στρατηγικά χαρακτηριστικά

Παράλληλα, ανάμεσα στις διακρατικές συμφωνίες που θα υπογραφούν ξεχωρίζουν αυτή για την Άμυνα, όπου η σχέση Αθήνας-Ριάντ είναι ήδη στενή με δεδομένη και την αποστολή από μέρους μιας συστοιχίας Patriot, αλλά και αυτή για την Ενέργεια. Ακόμα, θα υπογραφούν συμφωνίες για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος, για τον Πολιτισμό, την Επιστημονική Συνεργασία, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Στην πραγματικότητα, κεντρική επιδίωξη της χώρας μας είναι η σχέση με τη Σαουδική Αραβία να αποκτήσει στρατηγικά χαρακτηριστικά, κάτι που θα επισημαίνεται και στην Κοινή Διακήρυξη που θα υιοθετήσουν οι δύο ηγέτες. Παράλληλα, οι δύο χώρες δρομολογούν συμφωνία σύστασης Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο θα θεσμοθετεί τη συνεργασία των δύο χωρών ανά τομείς.

Και τώρα…business

Αυτή η στρατηγική σχέση, βεβαίως, διευκολύνει και τις…business, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους των Σαουδαράβων, αλλά και από ελληνικής μεριάς για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα του Κόλπου. Μαζί με τον κ. Μπιν Σαλμάν φτάνουν περίπου 30 επιχειρηματίες που εκπροσωπούν περί τις 60 επιχειρήσεις. Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης θα διεξαχθεί επιχειρηματικό φόρουμ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ενώ, εκτός από τις διακρατικές συμφωνίες θα υπογραφούν και B2B συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών επιχειρήσεων.

Όπως είναι φυσικό, η εμβάθυνση και η αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Αθήνας-Ριαντ είναι μια εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, με δεδομένη και την επιλογή της χώρας μας να είναι παρούσα και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Τουρκία επιδιώκει να…συμμαζέψει τις σχέσεις της με αρκετούς παίκτες της περιοχής, η Αθήνα επιλέγει να ρίξει “άγκυρα” στην περιοχή, θωρακίζοντας τις συμμαχίες της.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top