ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Αχαΐα: «Είναι επιφανειακός, δεν έχει σχέση με αυτόν στην Ηλεία»

«Είναι ένας μεμονωμένος επιφανειακός σεισμός και δεν υπάρχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση στον Κυπαρισσιακό κόλπο γιατί έχουν πολύ μεγάλη απόσταση».

seismos tora 27 9

Την δική του εκτίμηση αναφορικά με το σεισμό που σημειώθηκε στην Αχαΐα και την Πάτρα την Παρασκευή (16/9) έκανε στο newsit.gr ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε πως: «Είναι ένας μεμονωμένος επιφανειακός σεισμός και δεν υπάρχει καμία σχέση με την σεισμική δόνηση στον Κυπαρισσιακό κόλπο γιατί έχουν πολύ μεγάλη απόσταση» ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι:

«Και αυτός ο σεισμός, με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα από την Κάτω Αχαΐα, είναι επιφανειακός και έχει εστιακό βάθος της τάξεως των 10 χιλιομέτρων. Έχει γίνει ήδη ένας μικρός μετασεισμός 2,5 Ρίχτερ και ενδέχεται να γίνουν και άλλοι μικρότεροι, αλλά μπορεί και όχι. Δεν είναι ασυνήθιστο».

Παράλληλα, ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρθηκε και στον σεισμό που έγινε στις 4 το μεσημέρι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «από χθες έχει γίνει μία «συστάδα» από 15 με 20 σεισμούς. Έχω την εντύπωση ότι αν συνεχιστεί, θα πρέπει εμείς οι επιστήμονες θα πρέπει να το δούμε πιο προσεκτικά για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Το λέω αυτό γιατί όταν ένας σεισμός δεν είναι μεμονωμένος και υπάρχει μία επιμονή στη σεισμική δραστηριότητα, πάντοτε επιβάλλεται να το εξετάσουμε με περισσότερη προσοχή».

You may also like

Comments are closed.