ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Καλάβρυτα 1943»: Ο Max Von Sydow έκλαιγε στο Μουσείο των Καλαβρύτων, βλέποντας τις φωτογραφίες των παιδιών

Kalavryta 1943
11 Νοεμβρίου βγαίνει στις αίθουσες των κινηματογράφων, η ταινία «Καλάβρυτα 1943», η πρώτη ταινία που καταπιάνεται με μια από τις πιο μελανές σελίδες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στηρίζεται στη συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα- Μητσώνια, που έζησε τη θηριωδία των ναζί.

«Οι ιστορίες γενικά ήταν τραγικές, αλλά ότι έψαχναν τους άντρες και τα παιδιά τους το βράδυ στον λόφο και προσπαθούσαν να τους τραβήξουν πάνω σε κουβέρτες προς το νεκροταφείο ή έσκαβαν με τα χέρια τους επί τόπου να σκάψουν για να τους θάψουν, εμένα σαν εικόνα με συγκινεί πολύ.

Ή ότι τα παιδιά που έζησαν, έπαιρναν ψωμί που είχε αίμα πια από τους νεκρούς για να φάνε κάτι», είναι μερικά από όσα εκτυλίχθηκαν στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και συγκλόνισαν τον σκηνοθέτη της ταινίας, Νικόλα Δημητρόπουλο που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Τα πολυβόλα βάραγαν για 20 λεπτά και μετά από πάνω για 2 ώρες έδιναν από πάνω τις χαριστικές βολές», συμπλήρωσε.

«Μου είχε έρθει το σενάριο από τον Δημήτριο Κατσαντώνη που έχει σχέση με την περιοχή και τον είχε προσεγγίσει και ένας ελληνοαμερικανός που κατάγεται από εκεί και ήθελε να μάθει την ιστορία ο κόσμος», εξήγησε ο κ. Δημητρόπουλος.

Τα γυρίσματα άρχισαν το καλοκαίρι του 2018 στα Καλάβρυτα και σε κοντινά χωριά που παραπέμπουν στις εικόνες της εποχής. Είναι στα αγγλικά και τα ελληνικά η ταινία, διαδραματίζεται σε 2 εποχές, στο 1943 και στην σύγχρονη εποχή, ενώ ο πρωταγωνιστής Max Von Sydow, παίζει τον ρόλο του επιζώντος στο σήμερα.

Μάλιστα ο σπουδαίος Σουηδός ηθοποιός, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας απεβίωσε, έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους συντελεστές της ταινίας.

«Ήταν ένας κύριος από την πρώτη μέρα που τον γνωρίσαμε», είπε ο κ. Δημητρόπουλος, αφηγούμενος μάλιστα ότι κατά την επίσκεψη του, ο ηθοποιός στο μουσείο των Καλαβρύτων, έκλαιγε από την συγκίνηση, βλέποντας τις φωτογραφίες αυτών που είχαν πεθάνει, μεταξύ τους και τα παιδιά.

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 8 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

You may also like

Comments are closed.