ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει παράδοση και νέα γενιά με δύο συναυλίες στη Σύρα

Facebook
Twitter

Πριν από λίγο καιρό έγινε viral ένα βίντεο με τον Σταύρο Ξαρχάκο να διευθύνει μια νεανική κομπανία που έπαιζε τη «Φραγκοσυριανή» σε μια ταβέρνα της Σύρας.

Ολοι θαύμασαν τον μαέστρο με τη γενναιόδωρη ψυχή να εμφυσεί το πάθος του για τα ρεμπέτικα στη νέα γενιά. Βέβαια, αυτό που αγνοούσαν οι περισσότεροι από τους διαδικτυακούς θεατές είναι πως ο συνθέτης δεν βρέθηκε τυχαία να καθοδηγεί μια συντροφιά νέων μουσικών που συνάντησε ένα βράδυ μπροστά του.

Για την ακρίβεια, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στην ίδρυση της σχολής τους.

Πρόκειται για την Εν Χορδαίς & Οργάνοις, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη διατήρηση της λαϊκής μουσικής παράδοσης του Βαμβακάρη και στην αξιοποίηση δασκάλων – δεξιοτεχνών που έχουν μεράκι να περάσουν τις γνώσεις τους στους επόμενους. Κάπως έτσι γεννήθηκε ένα μοναδικό μουσικό σχολείο, που ήδη βγάζει τα πρώτα του φυντάνια.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει παράδοση και νέα γενιά με δύο συναυλίες στη Σύρα-1
Τα φυντάνια του ρεμπέτικου από τη σχολή Εν Χορδαίς & Οργάνοις.

Είναι, λοιπόν, σύνηθες να βλέπει κανείς σε ταβέρνες και στέκια της Σύρας πιτσιρικάδες που κυκλοφορούν υπερήφανοι με τα μπουζούκια τους και στήνουν γλέντια, σε ένα από τα οποία ο μαέστρος έδωσε το στίγμα του. Η κίνηση του Ξαρχάκου να ενδιαφερθεί στην πράξη για τη διάσωση της λαϊκής και ρεμπέτικης μουσικής όχι μόνο βρήκε ανταπόκριση στους νεαρούς Συριανούς, που εγγράφονται ενθουσιωδώς στη σχολή, αλλά συνάντησε πολλούς υποστηρικτές που έσπευσαν να συμβάλουν και αυτοί με πολλούς τρόπους. Επίσης, είχε την καθολική αναγνώριση του δήμου, μιας και πριν από λίγο καιρό τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη, τόσο για την προσφορά του όσο και για το γεγονός ότι από την πλευρά της μητέρας του έχει ρίζες στην Ερμούπολη.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος ενώνει παράδοση και νέα γενιά με δύο συναυλίες στη Σύρα-2
Στιγμιότυπο από το βίντεο σε ταβέρνα της Σύρας που έγινε viral.

Επόμενο ήταν η μουσική παράσταση του μαέστρου «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», που την παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές ανά την Ελλάδα, να παρουσιαστεί και στη Σύρα, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Αυγούστου.

Οι συναυλίες θα γίνουν στην περίφημη έπαυλη Τσιροπινά, στην Ντελαγκράτσια, ένα από τα παλιά αριστοκρατικά θέρετρα, με μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά. Θα είναι ένας φόρος τιμής στους μεγάλους συνθέτες και στην πρόσφατη μουσική ιστορία της χώρας μας, σε ένα ενιαίο μελωδικό αφήγημα.

Διευθύνοντας οκταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, ο Ξαρχάκος κάνει έναν ανάπλου σε έργα των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και σε δικές του συνθέσεις. Ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα, αλλά το σπουδαίο είναι ότι στις δύο συναυλίες θα συμμετάσχουν μαθητές από τη σχολή Εν Χορδαίς & Οργάνοις, που θα βρεθούν πλάι του στη σκηνή. Αι γενεαί πάσαι θα συναντηθούν ξανά στον ίδιο σφυγμό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top