ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατός της Ουκρανίας μένει χωρίς αξιωματικούς, οι περισσότεροι ανθυπολοχαγοί σκοτώνονται

AP23086789125883 1536x1024 1

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η Ουκρανία παρέλαβε και τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που δώρισε η Γερμανία. Λόγω πιθανής ρωσικής επίθεσης με drones και πυραύλους κρουζ, η παράδοση πραγματοποιήθηκε υπό πέπλο μυστικότητας στα σύνορα Πολωνίας και Ουκρανίας και σύμφωνα με το «Spiegel», το Κίεβο έλαβε «πλούσια» παράδοση ανταλλακτικών, όπλων, καθώς και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού «Marder».

Τα τανκς που έφτασαν από τη Γερμανία δεν θα εμπλακούν αμέσως στη μάχη. Θα περιμένουν να φτάσουν τα υπόλοιπα άρματα μάχης Leopard που υποσχέθηκαν οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Πολωνία, η Φινλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτά τα τανκς θα φτάσουν στο μέτωπο τους επόμενους δύο μήνες. Μέχρι τότε, το έδαφος θα στεγνώσει και θα επιτρέψει την ευρύτερη χρήση στρατιωτικών μηχανημάτων.

 Σχεδόν δύο χιλιάδες νεκροί αξιωματικοί: 

Παρά τα συνεχή αιτήματα του Ζελένσκι προς τη Δύση να εφοδιάσει το Κίεβο με σύγχρονο εξοπλισμό, ο ουκρανικός στρατός έχει άλλες, πολύ πιο σημαντικές ανάγκες από ότι είναι τα τανκς, κανόνια και αεροπλάνα. Πρώτα απ’ όλα, αυτοί είναι οι αξιωματικοί που διοικούν τα στρατεύματα στο πεδίο. Τουλάχιστον 1.930 αξιωματικοί έχουν χαθεί μέχρι στιγμής.

Από αυτόν τον αριθμό, περισσότεροι από 560 έχουν τον βαθμό του υπολοχαγού, ο οποίος διοικεί μονάδα σε επίπεδο στρατιωτικού λόχου. Οι απώλειες μεταξύ των ανώτερων αξιωματικών δεν είναι αμελητέες και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 420 ταγματάρχες, συνταγματάρχες.

Το πρόβλημα της Ουκρανίας με τη χρόνια έλλειψη αξιωματικών χρονολογείται πριν από το 2014 και την έναρξη των εντάσεων με τη Ρωσία. Η Ουκρανία μείωσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε τρία κύματα, το 2004, το 2007 και το 2012, όταν ένας μεγάλος αριθμός αξιωματικών αποχώρησε. Και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ένοπλες δυνάμεις αυξήθηκαν επτά φορές.

Οι στρατιωτικές σχολές έχουν ξεκινήσει ταχεία εκπαίδευση του ηγετικού προσωπικού, αλλά αυτό το σχέδιο έχει σοβαρούς περιορισμούς. Η φοίτηση ενός ανθυπολοχαγού, σε συνθήκες ειρήνης, διαρκεί πέντε χρόνια. Σε συνθήκες πολέμου, μπορεί να είναι πιο σύντομη, αλλά αυτό έχει άσχημη επίδραση στην ποιότητα των οργανωτικών και ηγετικών δεξιοτήτων.

Ένα εκατομμύριο Ουκρανοί με στολή:  

Το πρόβλημα με την έλλειψη αξιωματικών επιλύθηκε εν μέρει με την εισαγωγή ξένων μαχητών στις τάξεις του ουκρανικού στρατού. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, 20.000 αλλοδαποί δρούσαν στην Ουκρανία. Σήμερα, ο αριθμός αυτός υπολογίζεται σε 60.000, εκ των οποίων μόνο τρεις έως τέσσερις χιλιάδες συμμετέχουν άμεσα στις μάχες. Οι υπόλοιποι εθελοντές είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και διάφορα τεχνικά θέματα.

Η Ουκρανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πλήρωση των μονάδων. Τον περασμένο χρόνο, ένα εκατομμύριο Ουκρανοί φόρεσαν τη στολή. Οι απώλειες έφτασαν τους 275.000 νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους και αιχμαλώτους.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ