Ο Θανάσης Πυρρής με Μεταπτυχιακό στις Φυσικές Καταστροφές προειδοποιεί: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε…»

Facebook
Twitter
Ο συμπολίτης Ασφαλιστικός Σύμβουλος, κ. Θ. Πυρρής, διαθέτει Μεταπτυχιακό στις Φυσικές Καταστροφές από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μας δίνει τα «φώτα» για το πώς να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο πρώην Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Αχαϊας, Θανάσης Πυρρής. είναι επαγγελματίας Ασφαλιστικός Σύμβουλος από τους πιο πετυχημένους στον κλάδο του, μάλιστα, καθώς και Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Κοινωνικής Επιστημών.

Ωστόσο έχει εντρυφήσει στο θέμα των Φυσικών Καταστροφών, με Μεταπτυχιακξές σπουδές του στο πρόγραμμα «Στρατηγιές Διαχείρισης Περιβάλλοντων Καταστροφών & Κρίσεων, στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωοπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεπώς, η συνέντευξή του αυτή στην εφημερίδα «Πολιτεία» αποκτά έντονα χαρακτηριστικά επικαιρότητας εξαιτίας των ολέθριων καταστροφών που συγκλονίζουν τη χώρα, αλλά κυρίως, λόγω του φόβου για συνέχεια… του προβλήματος εφόσον ο χειμώνας είναι μπροστά μας ακόμα και η κλιματική κρίση είναι διαρκώς παρούσα!

 

  • «κύριε Πυρρή, έχετε λάβει ειδική γνώση και εκπαίδευση πάνω σε θέματα φυσικών καταστροφών. Πείτε μας λίγο για αυτό…»

Πρόκειται για εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα :  “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”, του τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αναγκαιότητα ίδρυσης του συγκεκριμένου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  πρόεκυψε επιτακτικά, από την πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής, στην οποία συμπλέκονται οι φυσικές διεργασίες, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι φυσικές καταστροφές και οι ανθρωπιστικές – πολιτικές κρίσεις.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων, οδηγεί σε διεθνείς, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κρίσεις οι οποίες καθιστούν επιβεβλημένες νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις και συνέργειες εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων προβλημάτων σε κάθε επίπεδο διοίκησης και τομέα δραστηριότητας.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές, οι αλλεπάλληλες πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι σεισμοί  και τα ακραία καιρικά φαινόμενα  βρίσκονται σε έξαρση και μας «οδηγούν» σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία αλλαγών στην γήινη επιφάνεια και στο περιβάλλον. Η γνώση και η ψυχραιμία κατά την διαχείριση κρίσεων,  συνέπεια  των ακραίων καιρικών φαινομένων,  αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια στον άνθρωπο.

  • «Τελικά, τι απ’ όλα μας φταίει…; Η κλιματική κρίση ή μήπως και η δική μας αδράνεια; Ή και τα δύο μαζί, σε συνδυασμό;»

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δυστυχώς είμαστε στην αρχή της. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, πλανάται.  Είναι αδιανόητο  οι Διεθνείς και Εθνικοί ηγέτες καθώς και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες ειδικότερα του δευτέρου βαθμού, να «κρύβονται» πίσω από την κλιματική κρίση, για την οποία έχουν τεράστια ευθύνη. Αν συνεχίσουμε στην ρότα που κινούμαστε, ο άνθρωπος θα αφανιστεί, ενώ ο πλανήτης θα επανέλθει σε μια νέα ισορροπία, όπως έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Ο Άνθρωπος απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όχι ο πλανήτης».

 

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο κ. Πυρρής τονίζει: «Δυστυχώς ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Εξηγώντας πως «τα πιο διαχειρίσιμα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά που προλαμβάνονται» και προσθέτοντας πως «η καταστολή από μόνη της, δεν αρκεί για την αποτελεσματική διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο μόνος τρόπος για να θωρακιστούμε πραγματικά είναι η ουσιαστική επένδυση στην πρόληψη».

Επίσης τονίζει ότι ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, η ενημέρωση,  η συμμετοχή της, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της και η ετοιμότητα των πολιτών απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα. Για παράδειγμα, μικρά και απλά πράγματα όταν βρίσκονται σε κάθε σπίτι,  όπως μια μικρή γεννήτρια, ένας φακός, μια σφυρίχτρα μπορούν σε ακραίες καταστάσεις να σώσουν ζωές.

Μια επιπλέον σημαντική παράμετρο που θέτει, είναι η θέσπιση  υπερκομματικού  Επιχειρησιακού υπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και αναβάθμιση του υπουργείου σε πρώτο τη τάξει. «Είναι ανάγκη, η Πολιτεία επιτέλους, να κατανοήσει ότι οι φυσικές καταστροφές που οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις ενώνουν και δεν διχάζουν.

Και μοναδικός αντίπαλος της ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να  είναι μόνο τα προβλήματα και κανείς άλλος», σημειώνει. Ενώ καταλήγει λέγοντας ότι παρότι μπορεί να κατηγορηθεί για μεροληψία, καθώς υπηρετεί  το επάγγελμα του ασφαλιστικού συμβούλου, «επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση όλων των πολιτών για το πώς μπορούν προληπτικά να θωρακίσουν και να ασφαλίσουν την ακίνητη περιουσία τους, τις επιχειρήσεις τους, τα κεφάλαια τους και εν γένει τους κόπους μια ζωής».

  • Άραγε η δική μας περιοχή, η Αχαΐα, η Δυτική Ελλάδα, είναι σε ετοιμότητα; Με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις, αν βαθμολογούσαμε την ετοιμότητα αυτή, τι βαθμό θα βάζατε με άριστα το 10;

Δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε η κεντρική Ελλάδα βρίσκεται βουτηγμένη μέσα στην λάσπη και πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξανασηκώσει κεφάλι τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ο χειρισμός των τελευταίων γεγονότων από το επιτελικό κράτος αλλά και την Περιφερειακή Αρχή απέδειξε ότι ήταν αναποτελεσματικός.

Χαρακτηρίζεται από μηδενική οργάνωση, ολιγωρία, πρόχειρη ετοιμότητα και αργά αντανακλαστικά. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά δεν δείχνουμε να μαθαίνουμε και να διαμορφώνουμε τις συνθήκες ενός σύγχρονου κράτους για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ως εκ τούτυ και αν επικαλεστούμε την παροιμία του θυμόσοφου λαού μας πως ότι : «Όλη η θάλασσα έχει αλμύρα και τόπους τόπους λύσσα » πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι σε επίπεδο υποδομών, οργάνωσης  & ετοιμότητας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Καθώς μπαίνουμε σ ένα δύσκολο χειμώνα, πολλά αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Αχαΐας αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου υπάρχουν, βρίσκονται στα όρια τους. Καλό είναι λοιπόν να γίνει ένας έλεγχος, έστω και καθυστερημένα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που συνήθως γνωρίζουν τα προβλήματα. Το ότι είναι παλιά έργα δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστα και τα αφήνεις στην τύχη τους χωρίς την προβλεπομένη συντήρηση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0022 3 e1695624195941

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top