ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΑΤΡΑ | Τέρμα τα “γκάζια” από νεαρούς χωρίς δίπλωμα – Πάνω από 200 μηνύσεις το μήνα από την τροχαία που αυξάνει τα “μπλόκα”!

για 1ο ΘΕΜΑ

Ο Διοικητής Τροχαίας Πατρών προειδοποιεί ότι εντείνονται τα μπλόκα για νεαρούς οδηγούς. Εφιστώντας την προσοχή στο ότι ο νόμος προβλέπει… σύλληψη και ποινή φυλάκισης!

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Ανδρέας Δίπλαρος, ο 66χρονος πατέρας τριών παιδιών, της Δήμητρας, της Μαρίας και της Δώρας, συνταξιούχος οικοδόμος, ήταν ο άνθρωπος που ο θάνατος του έστησε καρτέρι ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στη διασταύρση της περιμετρικής στο Μιντιλόγλι. Όταν επιβαίνοντας στο δίκυκλο του χτυπήθηκε και εκσφενδονίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 17χρονος… χωρίς δίπλωμα!

Τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το μοιραίο αυτό δυστύχημα εξετάζει το Τμήμα Τροχαίας της Πάτρας έχοντας λάβει τις απαραίτητες καταθέσεις. Ανεξάρτητα όμως από τις συνθήκες, το μείζον ενδιαφέρον ζήτημα αφορά στο ότι ένας έφηβος, πάνω στη θέρμη της ηλικίας του, πήρε το αυτοκίνητο των δικών του για μια βόλτα, έστω κι αν στερείτο άδειας οδήγησης.

Και το ακόμα πιο ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο είναι πως ο εν λόγω έφηβος δεν είναι ο μοναδικός που κυκλοφορεί με όχημα σ’ αυτή την πόλη, χωρίς να έχει δίπλωμα!

Για 1ο ΘΕΜΑ 2

 

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Τροχαίας Πατρών, Χρήστο Ντεμίρη, είναι πάνω από 200, κατά μέσο όρο, και σε μηνιαία βάση, οι μηνύσεις που υποβάλλονται από τους ένστολους της υπηρεσίες σε νεαρούς οδηγούς, δικύκλων ή και ΙΧ οχημάτων, που εντοπίζονται να οδηγούν χωρίς να έχουν δώσει εξετάσεις και να έχουν λάβει την νόμιμη άδεια οδήγησης.

Σε πολλά σπίτια αναπτύσσονται καθημερινοί καυγάδες με νέους που αψηφούν τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν οι ίδιοι ή να προκαλέσουν σε άλλους. Ο κ. Ντεμίρης προειδοποιεί ότι οι έλεγχοι της Τροχαίας Πατρών για αυτό το θέμα είναι ήδη εντατικοί, όμως θα αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο. Καθιστώντας σαφές ότι είναι γνωστά στην Αστυνομία τα στέκια των νέων στην πόλη και η οδοί πρόσβασης θα έχουν συχνά μπλόκα για να διεξάγεται συστηματικός έλεγχος.

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ… ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Για 2ο ΘΕΜΑ 2

 

Αυτό που προφανώς αψηφούν πολλοί από τους νέους μη κατόχους διπλώματος οδηγούς, είναι η τιμωρία που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Αφενός προβλέπεται η σύλληψη του οδηγού σε περίπτωση έλλειψης διπλώματος, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και η παραπομπή του Πλημμελειοδικείο το οποίο με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει ακόμα και ποινή φυλάκισης (που ακόμα κι αν είναι με αναστολή θα βαραίνει το Ποινικό Μητρώο του κατηγορούμενου).

Επίσης, όμως, ο νόμος προβλέπει και τη σύλληψη του γονιού που έχει την επιμέλεια, με την κατηγορία της παραμέλησης ανηλίκου! Χώρια βέβαια από το χρηματικό πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί στο πλαίσιο της βεβαιωμένης παράβασης.

ΤΟ ΚΑΛΟ (ή ΚΑΚΟ) ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ…

Δυστυχώς υπάρχουν και οι γονείς που αντί να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους απ’ το να παίρνουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο χωρίς να διαθέτουν το δίπλωμα ή με κάθε τρόπο να τους εμποδίζουν απ’ το να βγουν στο δρόμο ως δημόσιοι κίνδυνοι, «στηρίζουν» έστω και έμμεσα αυτή τους την τάση. Είτε παραχωρώντας τους το δικαίωμα στο τιμόνι, είτε και υποστηρίζοντας τους ακόμα κι όταν δέχονται βεβαιωμένη παράβαση.

Όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση 17χρονου πατρινού ο οποίος συνελήφθη να οδηγεί μηχανή χωρίς κράνος και χωρίς δίπλωμα! Οι τροχονόμοι δεν τον συνέλαβαν, του αφαίρεσαν όμως τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος το οποίο ανήκε στον πατέρα του. Έτσι ο πατέρας μετέβη στο Τμήμα Τροχαίας Πατρών και… ποιος τον είδε και δεν τον φοβήθηκε… Απαιτούσε να του παραδοθούν «εδώ και τώρα» οι πινακίδες επιπλήττοντας τους αστυνομικούς (άκουσον άκουσον…) για το ότι βεβαίωσαν παράβαση! 

Στο στόχαστρο… ζώνη, κράνος και κινητό

Θα αφαιρείται άδεια και δίπλωμα για 2 μήνες!

Εντωμεταξύ, έχουν ήδη αυστηροποιηθεί οι έλεγχοι της Τροχαίας και για τη χρήση κράνους, ζώνης και κινητού εν ώρα οδήγησης, που μπαίνουν για τα καλά στο στόχαστρο!

Τα πολλά τροχαία του τελευταίου χρονικού διαστήματος στην Πάτρα, εκ των οποίων και θανατηφόρα, έχουν ανασκουμπώσει τους ένστολους με πρώτον τον διοικητή της Τροχαίας Πατρών, Χρήστο Ντεμίρη που από την προηγούμενη εβδομάδα έκανε σαφές ότι η υπηρεσία του δεν θα χαριστεί σε κανέναν παραβάτη οδηγό.

Προαναγγέλλοντας μέσω και της «Πολιτείας» ότι όχι μόνο εντείνει τους ελέγχους αλλά και ότι θα αφαιρούνται επί 2μηνο (!) διπλώματα και άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, όταν θα εντοπίζονται:

  1. Οδηγοί δικύκλων που δεν φορούν κράνος, αυτοί αλλά και οι συνεπιβάτες τους
  2. Οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων που δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, οι ίδιοι και άπαντες οι επιβαίνοντες στο όχημα τους.
  3. Και τέλος, όσοι οδηγοί έχουν αυτή την κάκιστη και άκρως επικίνδυνη συνήθεια να μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν (ενίοτε κάποιοι καπνίζουν ταυτοχρόνως, στέλνουν και μηνύματα…).

«Πρέπει οι οδηγοί να γίνουν πιο συνετοί και συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Και πρέπει εμείς από την πλευρά μας να δράσουμε πιο αποτελεσματικά και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του καθήκοντος μας, προκειμένου να σώσουμε συνανθρώπους μας», είχε δηλώσει στην εφημερίδα μας ο κ. Ντεμίρης την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τόσα σοβαρά τροχαία, και με νεκρούς, που συνέβησαν στην Πάτρα.

ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ !

Τα κλιμάκια της Τροχαίας Πατρών έχουν ήδη χωριστεί σε ομάδες προσπαθώντας να καλύψουν επίμαχα σημεία της πόλης αλλά και ωράρια αιχμής, έτσι ώστε οι έλεγχοι να αποδώσουν στον μέγιστο βαθμό.

Με απώτερο στόχο, όχι να βεβαιωθούν πολλές παραβάσεις, αλλά μέσα από τη διενέργεια εντατικών ελέγχων οι οδηγοί να συνετιστούν και να αρχίσουν να τηρούν τα αυτονόητα μέτρα που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. και τα οποία δεν συντελούν σε τίποτε άλλο πέρα από το να προστατέψουν τους ίδιους και τους επιβάτες.

You may also like

Comments are closed.