Ωστόσο δικαιολογούν τους Πατρινούς συναδέλφους τους εστιάζοντας στα πιο αυξημένα ενοίκια που έχουν…
του Αχιλλέα Ροδίτη
Μία «πίκρα» αφήνουν και φέτος στους καταναλωτές τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, καθώς το κύμα ακριβείας πλήττει τα πιο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι, οπότε οι πολίτες σε μια προσπάθεια να τα καταφέρουν, αγοράζουν μικρότερες ποσότητες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο και με τις δηλώσεις προσέγγισης και εκτίμησής του, που είχε κάνει προ ημερών και προτού αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία η ζήτηση στα συγκεκριμένα γλυκίσματα, λόγω των ημερών, οι τιμές τα φετινά Χριστούγεννα θα κυμαίνονταν από 13 έως 16 ευρώ το κιλό στους φούρνους της γειτονιάς, ενώ σε μεμονωμένα καταστήματα δεν είχε αποκλείσει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και τα… 25 έως και 29 ευρώ το κιλό!
Και εν τέλει, ο κ. Μούσιος δεν διαψεύστηκε. Δυστυχώς! Κουραμπιέδες και μελομακάρονα πήραν την ανιούσα, με τις τιμές να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ το κιλό, έστω κι αν υπάρχει η κατώτερη βαθμίδα, της τάξης των 9 ευρώ το κιλό, αλλά και η σαφώς ανώτατη, του επιπέδου των 25 ευρώ το κιλό!
Βέβαια την τελευταία κατηγορία δεν την συναντάμε τόσο στην Πάτρα, όσο στην Αθήνα. Όμως στην Πάτρα, συναντάμε σίγουρα τιμές γύρω στα 15 και 16 ευρώ ανά κιλό! Εκτός από την περίπτωση σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων όπου βρίσκεις τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα στα 9 και κάτι ευρώ.
ΠΗΓΑΜΕ… ΑΙΓΙΟ
Το ρεπορτάζ, όμως, της «Πολιτείας» επεκτάθηκε γεωγραφικά προς το γειτονικό Αίγιο, όπου εκεί από το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ όλων των ιδιοκτητών Αρτοποιείων, πως ό,τι και να γίνει θα διατηρούσαν τις τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα στα 12 ευρώ το κιλό, ως ανώτατη τιμή, και όχι παραπάνω.
Συμφώνησαν, δηλαδή, να διατηρήσουν την ίδια ακριβώς τιμή που είχαν και πέρυσι, στο Αίγιο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Έστω κι αν φέτος οι τιμές στις πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά πολύ. Και όντως το τήρησαν, με αποτέλεσμα σε όλη την Αιγιάλεια να μην συναντάς αυτά τα δύο γλυκά σε ανώτερη τιμή των 12 ευρώ!
«Πώς γίνεται άραγε;», αναρωτηθήκαμε συνεκτιμώντας και το ποσοστό κέρδους αλλά και το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Και οι απαντήσεις «έρχονται» από τρεις γνωστούς Αρτοποιούς της Αιγιάλειας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια στον κλάδο.
ΤΡΕΙΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ…
Ο λόγος, για τους: Αριστείδη Τηλιγάδη, Ελισάβετ Πίκουλα – Μπομποτσιάρη και Μένιο Κουτρόπουλο.
Η κα Μπομποτσιάρη, δηλώνει ότι η διατήρηση της τιμής 12 ευρώ το κιλό σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι απόρροια της επιλογής των Αιγιωτών Αρτοποιών να διαλέξουν «το χαμηλό κέρδος που φέρνει μεγαλύτερη κατανάλωση κι αυτή με τη σειρά της φέρνει κέρδος, αφού αφενός διατηρείται η κίνηση σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου οι πελάτες θα έχουν την ευελιξία να ψωνίσουν κι άλλα είδη».
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αριστείδη Τηλιγάδη ο οποίος πάντως διευκρινίζει πως η διαφοροποίηση των τιμών κατά δυο-τρία ευρώ, «δεν είναι άξια προβληματισμού», παραπέμποντάς μας μόνο σε «χτυπητές», όπως είπε, περιπτώσεις.
Συγκρίνοντας μάλιστα τις τιμές της Πάτρας, επεσήμανε ότι το 15 ευρώ το κιλό «δεν είναι υπερβολή» εφόσον συνυπολογίσεις και το διαφορετικό και πιο «ανεβασμένο» κόστος λειτουργίας εξαιτίας των πιο ακριβών ενοικίων.
Σύμφωνος με αυτήν την προσέγγιση και ο Αρτοποιός Μένιος Κουτρόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι: «οι όποιες διαφοροποιήσεις τιμών υπάρχουν οφείλονται καθαρά στις διαφοροποιήσεις των λειτουργικών εξόδων της εκάστοτε επιχείρησης, δηλαδή, εκτός απ’ το ρεύμα και τις ακριβές πρώτες ύλες, που είναι κοινά προβλήματα για όλους μας, είναι σοβαρή παράμετρος τα ενοίκια».
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ… ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ
Εκείνο που επίσης επεσήμαναν και οι τρεις είναι το γεγονός της προσοχής που επιβάλλεται να επιδεικνύουν οι καταναλωτές στα «πολύ φθηνά» γλυκίσματα που η τιμή τους, όπως είπαν, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την γενικευμένη ακρίβεια στις πρώτες ύλες και τα λειτουργικά έξοδα και που ουδόλως μπορεί να αφήσει περιθώριο κέρδους που να τα καλύπτει όλα. Εννοώντας ότι μάλλον κάποιο «λάκκο έχει η φάβα»…
Διότι παίζει ρόλο αν μπει καρύδι, τι καρύδι θα μπει, αν το λάδι είναι φρέσκο ή όχι ή αναμεμειγμένο, εάν το βούτυρο και τα άλλα υλικά είναι επίσης φρέσκα ή από κείνα που κρατιούνταν κλειστά στην αποθήκη, και πολλά άλλα… Και εν τέλει, αν αυτό που θα καταναλώσει κανείς, θα τον γλυκάνει οικονομικά αλλά στο τέλος μπορεί και να του αφήσει την πιο «πικρή» γεύση ανάμνησης από την κατανάλωση…!
ΣΤΑ… ΥΨΗ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Να σημειωθεί, ότι οι τιμές των πρώτων υλών έχουν κυριολεκτικά εκτοξευτεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ένα από τα βασικά συστατικά για τα μελομακάρονα είναι το λάδι. Το… πανάκριβο, πλέον, λάδι που η τιμή του στη χονδρική ήδη «πετάει» στα «ουράνια»! Αλλά και για τους κουραμπιέδες η κατάσταση είναι χείριστη. Διότι βασικό προϊόν στην συνταγή παρασκευής είναι το βούτυρο το οποίο κατάντησε να είναι είδος «χρυσού» για τους Αρτοποιούς, με την τιμή του να έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ