ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Οι αλλαγές που έρχονται σε αντικειμενικές αξίες, Ε9 και μισθωτήρια

Facebook
Twitter
Ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών με διορθώσεις στις τιμές ζώνης για ορισμένους δήμους και επέκταση του συστήματος σε όλη τη χώρα, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, νέο μοντέλο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς, «λίφτινγκ» στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθωμάτων ακινήτων αλλά και κατάργηση «άχρηστων» πιστοποιητικών για ευκολότερες μεταβιβάσεις σχεδιάζουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας όπως τις περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ προβλέπουν:

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες. Η προθεσμία για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους για «κούρεμα» των τιμών ζώνης παρατείνεται έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη δεκάδες δήμοι από όλη τη χώρα έχουν υποβάλλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές τους με το επιχείρημα ότι οι νέες τιμές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές προκαλώντας άδικες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους ενώ λόγω αύξησης της αξία της ακίνητης περιουσίας χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν κοινωνικά επιδόματα και παροχές. Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει καταστήσει σαφές ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

2. Επέκταση αντικειμενικών αξιών. Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων έχουν πιάσει δουλειά για να καθορίσουν τις τιμές της εφορίας σε 2.167 περιοχές – ζώνες που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με στόχο οι περιοχές αυτές να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία».

3. Νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές τιμές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών που αποτελεί το «εφαλτήριο» για την ενεργοποίηση του πληροφοριακού συστήματος προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς. Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει στις εμπορικές τιμές και όπου προκύπτουν αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9. Μέσω μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων. Την κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που ταλαιπωρούν άδικα τους φορολογούμενους προανήγγειλε ο Γιώργος Πιτσιλής και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και το δημόσιο εισέπραξε πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Αλλαγές στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφουν τα στοιχεία του ακινήτου και του μισθωτή καθώς και το ύψος του μισθώματος.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top