ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Νέα σπείρα “ξεζουμίζει” καταθέσεις – Οι απατεώνες με τον κωδικό «123456» στο Viber

xrimata
Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές όλης της χώρας για τον εντοπισμό απατεώνα ή απατεώνων που μέσω του Viber προσεγγίζουν τα υποψήφια θύματα τους και καταφέρνουν, με δόλιο τρόπο, να «βάλουν χέρι» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, υποδυόμενοι τους δήθεν ενδιαφερόμενους αγοραστές -«βιαστικούς», μάλιστα…- για είδη που πωλούνται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

papakostas

Ήδη η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ο επικεφαλής της Βασίλης Παπακώστας (φωτογραφία) έχουν ζητήσει επαγρύπνηση απ’ όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αχαΐας- με σκοπό κάθε πιθανή καταγγελία να εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και καταγραφή κάθε λεπτομέρειας εκ μέρους των καταγγελλόντων.

Έως τώρα στην Αχαΐα δεν έχει καταγραφεί κάποια απόπειρα, ωστόσο η ένταση των ηλεκτρονικών απατών τους τελευταίους μήνες στην περιοχή έχει κινητοποιήσει τις αστυνομικές αρχές, με διαρκείς συστάσεις στους πολίτες για προσοχή σε κάθε παράξενη ηλεκτρονική συναλλαγή.

Μάλιστα, προ ημερών, η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε την μαρτυρία θυμάτων του καινοφανούς δικτύου απατεώνων, με σκοπό να ενισχύσει τον βαθμό ενημέρωσης και…υποψίας των πολιτών για τον τρόπο που δρα η νέα σπείρα.

apati

Τα θύματα, λοιπόν, περιγράφουν (φωτογραφία): «Την Κυριακή 12/9/21 πέσαμε θύματα διαδικτυακής απάτης από την οποία μάς αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό. Η Αστυνομία και η Τράπεζα έδρασαν αμέσως και οι απατεώνες δεν κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τα χρήματα. Ξεκινώντας, μας κάλεσε ένας άγνωστος αριθμός ζητώντας να αγοράσει κάτι που πουλούσαμε σε αγγελία. Αφού συμφωνήσαμε στην τιμή, ο απατεώνας ζήτησε να μας κάνει άμεση κατάθεση τα χρήματα γιατί δήθεν φοβόταν μην πουλήσουμε το προϊόν σε κάποιον άλλον».

Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια. Όπως λένε: «Του δώσαμε το IBAN αλλά μας απάντησε ότι θέλει τον αριθμό μιας χρεωστικής κάρτας για να κάνει πιο γρήγορα την κατάθεση. Λανθασμένα θεωρήσαμε ότι με το νούμερο μιας κάρτας δεν μπορεί κάποιος να σε κλέψει και αποφασίσαμε να του το δώσουμε. Έπειτα ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που έλεγε: Your viber code is 123456. Ο απατεώνας ισχυρίστηκε πως είχε κάνει την κατάθεση και χρειαζόταν τον εξαψήφιο για μία απλή επιβεβαίωση της Τράπεζας. Αφού το μήνυμα δεν αναφερόταν σε Τράπεζες και συναλλαγές δεν μας φάνηκε ύποπτο να το δώσουμε. Από κει και πέρα χωρίς να το γνωρίζουμε ο απατεώνας άρχισε να τραβάει χρήματα από τον λογαριασμό μας. Θα ήταν καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι αν κάποιος έχει πρόσβαση έστω στο Viber και γνωρίζει τον αριθμό της κάρτας τους μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά. Εμείς δυστυχώς δεν το γνωρίζαμε».

You may also like

Comments are closed.