ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι παγίδες των εδρών για τη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

vouli 1

Κομματικά επιτελεία και υποψήφιοι βρίσκονται επί ποδός, με τη ΝΔ να ζητά την αυτοδυναμία από τους ψηφοφόρους, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν την αύξηση των ποσοστών τους.

Οι παγίδες των εδρών για τη ΝΔ

Αν και συγκέντρωσε μεγάλο ποσοστό στις κάλπες της 21ης Μαΐου, η ΝΔ στις επόμενες εκλογές αναζητά την αυτοδυναμία, καθώς οι εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η είσοδος νέων κομμάτων στη Βουλή ενδεχομένως να της στερήσουν την ισχυρή κυβερνητική εντολή.

Την 21η Μαΐου, το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΔ ήταν  40,79%, ενώ 16% πήραν κόμματα εκτός Βουλής, με το σύστημα της απλής αναλογικής, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε 146 έδρες, αριθμός που με το bonus της ενισχυμένης αναλογικής θα έφτανε τις 172.

Για κάθε 3% που μπαίνει στη Βουλή, δηλαδή νέο κόμμα, η ΝΔ χάνει 4 έδρες. Εάν μπουν δυο κόμματα (6%), οι έδρες πέφτουν στις 164, ενώ αν μπει ένα 9% σε διάφορα κόμματα, οι έδρες πέφτουν στις 160.

Για κάθε 1% που μπορεί να πέσει η ΝΔ, χάνει περίπου 3 έδρες. Εάν πέσει στο 39% (-1,79) θα χάσει άλλες 5 έδρες, φτάνοντας τις 155 έδρες.

Ομοίως είναι η αριθμητική και για τα υπόλοιπα κόμματα.

You may also like

Comments are closed.