ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πραγματικές προθέσεις του Δημήτρη Κατσικόπουλου

katsikopoulos
Tου Αχιλλέα Ροδίτη
Το όνομα του Δημήτρη Κατσικόπουλου συζητείται πια ευρέως με φόντο τις επόμενες περιφερειακές εκλογές του 2023, στη Δυτική Ελλάδα. Με τον ίδιο, φυσικά, να μην έχει μιλήσει καθόλου για τις προθέσεις του.

Με μόνη εξαίρεση βέβαια την δημόσια τοποθέτηση που είχε κάνει ο ίδιος στις 19 του περασμένου Απριλίου μέσα από την «Πολιτεία», μιλώντας αποκλειστικά για τα μελλοντικά σχέδια του και αφήνοντας να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στόχος του.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο εκείνης της συνέντευξής του, ο νυν πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του Κώστα Σπηλιόπουλου είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, με σαφές νόημα, ότι: «Το 2010 και ενώ στις διαδικασίες τις εσωκομματικές, τότε, ήμουν μπροστά …συνωμότησε το σύμπαν, ώστε να μην επιλεγώ ως υποψήφιος περιφερειάρχης!  Έκτοτε,

ουδέποτε έπαψα να ενδιαφέρομαι για τα θέματα της Περιφέρειάς μας τα οποία παρακολουθώ και τώρα…».

Δεν είχε παραλείψει μάλιστα να αναδείξει -κι αυτό εμμέσως- προσωπική πείρα και γνώση επί του αντικειμένου, τονίζοντας:

«Από την περίοδο που ήμουν βουλευτής είχε αρχίσει η διαβούλευση ώστε να περάσουμε σταδιακά στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας με τη θεσμοθέτηση τού Β΄ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πίστευε βαθιά στην Αυτοδιοίκηση και μιλούσε για μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων. Έτσι το 1994 ψηφίσαμε τον ‘Καποδίστρια’ που έφερε τούς διευρυμένους Δήμους και την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Β΄ βαθμό. Τον θεσμό αυτό υπηρέτησα ως αιρετός νομάρχης (2003 – 2010) κατά γενική ομολογία με θετικό πρόσημο. Υλοποιήσαμε έργα σε υποδομές με παρεμβάσεις παντού, συγκροτήσαμε ένα ισχυρό πόλο πολιτικής προστασίας, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά, κάναμε παρεμβάσεις σε έργα υγείας με κορυφαίο την ίδρυση του Ξενώνα φιλοξενίας ογκολογικών ασθενών, σταθήκαμε κοντά στους έχοντες ανάγκη μέσω της πρόνοιας και πολλά άλλα. Όλα τούτα χωρίς να διαχειριζόμαστε ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα που είχαν ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά με ιδίους πόρους και την τακτική επιχορήγηση από το κράτος».

 

«Ν’ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ»

Επίσης δεν παρέλειψε να δώσει το μελλοντικό εκλογικό αφήγημα τονίζοντας ότι: «Στη Δυτική Ελλάδα μπορούμε να στηριχθούμε στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση, στον Τουρισμό, στις νέες τεχνολογίες και στο Πανεπιστήμιό μας κυρίως και πρωτίστως. Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος, αλλά έχουν χαθεί και πολλές ευκαιρίες. Η γεωστρατηγική μας θέση, το ανάγλυφο των τριών νομών, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα πολιτιστικά μας μνημεία, μας καθιστούν ως μία από τις καλύτερες ευρωπαϊκές περιφέρειες. Η ευθύνη για το αύριο και τη μετα Covid εποχή πέφτει στις πλάτες όλου του πολιτικού προσωπικού της περιοχής. Η φωνή του θα πρέπει να γίνει πιο δυνατή και να ακουσθεί».

Καταλήγοντας μάλιστα και στα περιθώρια που «ανοίγει» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με το σχέδιο δημιουργίας 200.000 θέσεων εργασίας και αύξησης του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κρίση, είναι και ευκαιρία! Ιδού η Ρόδος…»

Ενώ, τέλος, δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει την Κυβέρνηση που παραμέρισε και παρέκαμψε την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, υπεραμυνόμενος την άποψη πως: «Δεν είμαι υπέρ μιας Αυτοδιοίκησης ‘διεκπεραιωτή’ των κυβερνητικών ‘θέλω’, αλλά μιας Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης και οικονομικά αυτάρκους…».

Μετά όλα αυτά είναι ολοφάνερη η πρόθεση και ο εμμέσως δηλωμένος ο στόχος του Αχαιού πολιτικού. Κάτι που, άλλωστε, διαφαίνεται από την σθεναρή ενασχόλησή του με τα ζητήματα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΖΥΜΩΣΕΩΝ

Τρία είναι τα κυρίαρχα σημεία που πρέπει να υπογραμμίσει κανείς στην περίπτωση Κατσικόπουλου, με τη σκέψη στραμμένη στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι ο ίδιος, (πλην των παραπάνω δηλώσεών του στην εφημερίδα μας), δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ούτε συμμετέχει σε συζητήσεις, ούτε σε ζυμώσεις, ούτε έχει προχωρήσει σε παρασκηνιακές συζητήσεις ή συναντήσεις. Μάλλον παραμένει πιστός στη «γραμμή» του «ας γίνονται όσες θέλουν συζητήσεις…».
  • Το δεύτερο, σχετίζεται με την παράταξη στην οποία μετέχει και τον επικεφαλής της, Κώστα Σπηλιόπουλο. Δεν είναι λίγοι οι πρώην υποψήφιοι του συνδυασμού αλλά και ψηφοφόροι, που θεωρούν πως ο κ. Σπηλιόπουλος δεν πρωτοστατεί, ότι ο Δ. Κατσικόπουλος κρατά «ζωντανή» την παράταξη εντός του Συμβουλίου και ότι δικαίως θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής, άρα και υποψήφιος περιφερειάρχης στο μέλλον.
  • Το τρίτο σημείο, (ίσως και σημαντικότερο), είναι το πού θα καταλήξει η άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το τι θα πράξει και πώς θα κινηθεί εν όψει των επόμενων περιφερειακών εκλογών.

Κι αυτό διότι τοπικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη χωρίζονται κυρίως σε δύο τάσεις: Στην πρώτη, που προωθεί την άποψη για έναρξη διαβουλεύσεων, ώστε μέσα από μια συλλογική συμφωνία επί αξιών και αρχών να υπάρξει κατάληξη στον σχηματισμό ενός συνδυασμού και στην εύρεση του επικεφαλής.

Αντιθέτως, η δεύτερη τάση -στην οποία περισσότερο ανήκουν στελέχη που προέρχονται από το κέντρο και το ΠΑΣΟΚ- υποστηρίζει πιο άμεσες και δραστικές λύσεις, σε μια αντίστροφη κατεύθυνση, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα νίκης.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρξει επίτευξη συμφωνίας για συνεργασία της Αριστεράς με το Κέντρο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτομάτως να οριστεί ο επικεφαλής που όμως θα πρέπει να είναι ένα ηχηρό όνομα το οποίο θα πληροί χαρακτηριστικά όπως: εμπειρία, γνώση της ανθρωπογεωγραφίας, γνώση της διεξαγωγής εκλογών και κυρίως γνώση και ικανότητα για την διαχείριση των θεμάτων μιας ολόκληρης Περιφέρειας.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΧΡΟΝΟΣ

Από αυτή την πλευρά είναι που προβάλλεται σε συντριπτικό ποσοστό το όνομα του Δ. Κατσικόπουλου, εις το όνομα μιας πιθανής συνεργασίας με το Κέντρο. Κι αν αυτή δεν συμβεί, ως εναλλακτικές κάποιοι πρόταξαν τα ονόματα των Δ. Τεμπονέρα και του Θ. Μωραϊτη.

Αλλά όπως αποκλειστικά αποκάλυψε η «Πολιτεία» την προηγούμενη εβδομάδα, αφ’ ενός μεν ο πρώτος απέρριψε την πρόταση, αφ’ ετέρου δε ο δεύτερος απάντησε ότι θα δεχόταν, αν ήταν κάποια χρόνια μικρότερος.

Το σίγουρο βέβαια ότι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμα δεν έχει υπερισχύσει ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η δεύτερη άποψη. Αν και αρκετοί εκ των έσω πιέζουν για να υπάρξει μια κατάληξη, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

 

You may also like

Comments are closed.