ΚΟΣΜΟΣ

Οι ρώσοι καθυσηχάζουν την Ευρώπη: Επαναλειτουργεί αύριο Πέμπτη ο Nord Stream 1

gazprom facilities art
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, θα ξαναρχίσουν στην ώρα τους την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής.

Ο αγωγός φυσικού αερίου, μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου για διάστημα δέκα ημερών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ετήσια συντήρησή του.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες  συντήρησης.

«Θα λειτουργήσει, αλλά με μειωμένη δυναμικότητα»

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία του εγκαίρως, αλλά με μειωμένη τη δυναμικότητά του, που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy, που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

«Αυτές (οι ποσότητες) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου», δήλωσε μία από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα  είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου.

Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ