ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Οι θερμοκρασίες πέφτουν και η Ευρώπη ανησυχεί – Θα φθάσει η ενέργεια για όλους;

Facebook
Twitter

Βουτιά σ’ όλη την Ευρώπη αναμένεται να καταγράψει ο υδράργυρος τον Δεκέμβριο, αφήνοντας στο παρελθόν τον σχετικά ήπιο Νοέμβριο και θέτοντας την πρώτη δοκιμασία του ευαίσθητου και εύθραυστου ενεργειακού συστήματος της Γηραιάς Ηπείρου. 

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις των Maxar Technologies και Marex δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι θερμοκρασίες να κινηθούν σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα, καθώς αναμένεται να αφιχθούν ψυχρά ρεύματα αέρα από την Αρκτική.

Και το βασικό ερώτημα των μετεωρολόγων είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η βαρυχειμωνιά, η οποία αναμφίβολα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για θέρμανση -και άρα, για ενέργεια.  

Γεμάτες οι αποθήκες, αλλά…

Το ηπιότερο φθινόπωρο και η υποτονική ζήτηση των καταναλωτών έχουν επιτρέψει στην Ευρώπη να γεμίσει τις αποθήκες αερίου (95%), σε μια προσπάθεια θωράκισης των αποθεμάτων εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Όμως, τα καλά νέα σταματούν εδώ.  

Οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να κυμαίνονται σε τετραπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα φυσιολογικά της εποχής, γεγονός το οποίο ασκεί αυξάνουσες πιέσεις σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης. 

Δεδομένου ότι ο καιρός σταδιακά θα επιδεινωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αρχίσουν να σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα, προσθέτοντας επιπλέον βάρη στις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία, μέσω της αύξησης των προμηθειών από άλλες πηγές και την αξιοποίηση τοπικών ορυκτών καυσίμων. 

Εάν λάβουμε υπόψη ότι εξίσου χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στην Ασία, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) των ΗΠΑ θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, ωθώντας προς τα πάνω τις ήδη υψηλές τιμές των συμβολαίων LNG. 

Πού θα «χτυπήσει» το κρύο

Η Ολίβια Μπιρτς, μετεωρολόγος στη Weather Co, παραδέχεται ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για θέρμανση κυρίως στη Βρετανία, τη βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη δυτική Ρωσία. Περιοχές, μάλιστα, οι οποίες έχουν μικρή εξάρτηση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).  

Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία Deutscher Wetterdienst, ταυτόχρονα, προβλέπει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ένα κύμα ψύχους, το οποίο θα ακολουθήσει ένα απρόσμενα θερμό φθινόπωρο. Ευτυχώς, προς το παρόν, οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες κατά 99%.  

«Το κρύο πλησιάζει» προειδοποιεί, από την πλευρά του, ο Τζόναθαν Γεστμπάι, αντιπρόεδρος της Jera Global Markets, η οποία εμπορεύεται LNG. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top