ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Πάτρα «επιστρέφουν» στο 2010!

katoikies spitia
Όλα συνηγορούν στο ότι και το 2022 θα καταγραφεί -αναμφίβολα- για την αγορά ακινήτων της Πάτρας ως έτος «επιτάχυνσης των δεικτών ανάπτυξης», για να δανειστούμε μια πρόσφατη φράση -προ μηνός- της προέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Αχαΐας και δικηγόρου Κυριακής Αθανασιάδη.

Και αυτή είναι η αλήθεια. Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας των τιμών, στασιμότητα που θεωρήθηκε «ευεργετική» απ’ τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπό την έννοια ότι είχε προηγηθεί η περίοδος, μετά το 2011, διαρκούς υποχώρησης των τιμών, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν δείξει ανάκαμψη, σε ποσοστό που για την περιοχή της Πάτρας φτάνει, μεσοσταθμικά, στο 5,7%.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΑ

Είναι ενδεικτική η έρευνα της «Πολιτείας». Διαμερίσματα που οι τιμές τους είχαν διολισθήσει, κυρίως εκείνων με παλαιότητα άνω των 10 ετών, επανέρχονται σταδιακά στα επίπεδα του 2010. Και τα στοιχεία αυτά αντλούνται από πιστωτικά ιδρύματα, Τράπεζες που έχουν ήδη ξαναρχίσει, υπό αυστηρούς όρους, να χορηγούν στεγαστικά δάνεια. Το ίδιο ισχύει και με τα νεόδμητα.

Μερικές περιπτώσεις:

 • Διαμέρισμα 52 τετραγωνικών στην οδό Παναχαϊκού πωλείται σήμερα σε τιμή 70.000 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 65 τετραγωνικών στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα (στο πίσω μέρος) πωλείται σε τιμή 105.000 ευρώ.
 • Στην Αγία Τριάδα, διαμέρισμα (ανακαινισμένο) 90 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 90.000 ευρώ.
 • Γκαρσονιέρα στο Σκαγιοπούλειο, 33 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 41.000 ευρώ.
 • Στην Αγία Σοφία, διαμέρισμα 80 τετραγωνικών, πωλείται σήμερα σε τιμή 135.000 ευρώ, πλήρως ανακαινισμένο και τετάρτου ορόφου.
 • Στην Αρόη, διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 65.000 ευρώ.
 • Στην περιοχή των ΤΕΙ, διαμέρισμα 110 τετραγωνικών, πλήρως ανακαινισμένο, υπερπολυτελές, πωλείται σε τιμή 150.000 ευρώ.

Αλλά και σε κατοικίες με πιο υψηλές απαιτήσεις, οι τιμές δείχνουν τάσεις επανόδου στα προ κρίσης δεδομένα. Μερικά παραδείγματα:

 • Μονοκατοικία 232 τετραγωνικών μέτρων στις Ιτιές, νεόδμητη, πωλείται σε τιμή 250.000 ευρώ.
 • Πολυτελές διαμέρισμα δυο επιπέδων στην περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου, μ’ εμβαδόν 128 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 294.000 ευρώ.
 • Μονοκατοικία στα Συχαινά, 145 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 130.000 ευρώ.
 • Μονοκατοικία στον Καστελλόκαμπο, 210 τετραγωνικών, πωλείται σε τιμή 280.000 ευρώ.

Η ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΑΡΤΩΜΕΝΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Η αγορά ακινήτων, όπως δείχνουν τα δεδομένα, ξαναμπαίνει σε τροχιά ανόδου. Και αυτό γιατί, όπως λέει στην «Πολιτεία» βετεράνος κατασκευαστής που σήμερα έχει αποσυρθεί (με θητεία και στην Αυτοδιοίκηση), «οι τιμές ήταν πάντα συναρτώμενες απ’ τη ζήτηση». Όσο δε οι Τράπεζες θα χαλαρώνουν τα κριτήρια χορήγησης δανείων, τόσο η αγορά θ’ ανακάμπτει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης ξεπέρασε το 7%, παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Σ’ αυτό, φυσικά, συντελούν και χαμηλά επιτόκια αλλά και οι ευκαιρίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ακινήτων.

ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΟΥΝ «ΠΑΝΩ» ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

Η δε Τράπεζα της Ελλάδας, ανακοινώνοντας την πορεία των τιμών για το τρίτο τρίμηνο του 2019, έχει επισημάνει ότι «οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%».

Για πόλεις όπως η Πάτρα, η αύξηση των τιμών προσδιορίζεται (μεικτά) στο 5,7%.

Ο ΠΙΘΑΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί την ευρύτερη, διεθνή τάση αύξησης στις τιμές των κατοικιών. Κάτι που πιθανότατα συνδέεται και με την πανδημία και τις καραντίνες και την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για ιδιόκτητη στέγη ή στέγη που ν’ απαντά σε νέες ανάγκες, όπως η τηλεργασία και η σύζευξη οικογενειακού και επαγγελματικού χώρου.

Στην αρχή του ρεπορτάζ αναφερθήκαμε στην Κυριακή Αθανασιάδη η οποία είναι και Ειδική Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η κ. Αθανασιάδη επιμένει ότι ένας ακόμα παράγοντας ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων θα είναι η μείωση της φορολογίας, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα ενθαρρύνει την ιδιοκτησία ακινήτου. Είναι επισημάνσεις που έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει και ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

ΟΙ ΕΠΤΑ ΣΤΙΣ ΔΕΚΑ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ  

Και κάτι ακόμα για τα στεγαστικά δάνεια. Σήμερα, επτά στις δέκα αιτήσεις που κατατίθενται στις Τράπεζες εγκρίνονται.

Για παράδειγμα, στην Alpha Bank, το 2021 παρατηρήθηκε αύξηση των εκταμιεύσεων κατά περίπου 50% σε σχέση με το 2020, με μέσο ποσό αιτούμενου στεγαστικού δανείου τα 100.000 ευρώ περίπου και μέση διάρκεια δανείου τα 20 έτη.

Το ανώτατο ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για την απόκτηση κατοικίας, γεγονός που βοηθά σημαντικά τον ενδιαφερόμενο αγοραστή στην απόκτηση του δικού του σπιτιού με τραπεζικό δανεισμό.

Στη δε Τράπεζα Πειραιώς, η αύξηση φτάνει στα ίδια ποσοστά. Τα δε ενδεικτικά δεδομένα αναφέρουν το εξής: «Ζευγάρι χωρίς παιδιά και άλλο δανεισμό, με οικογενειακό καθαρό μηνιαίο εισόδημα περίπου 1.500 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ λαμβάνοντας δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 20 έτη, με συνολική μηνιαία δόση που δεν θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων).

Άλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πελάτης της Τράπεζας αιτείται δάνειο ύψους 95.000 ευρώ για 20 έτη και είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 35% με 40% (η ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται είναι 20%)». Τα στοιχεία αυτά έχουν ως πηγή τους το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

You may also like

eforia dilwseis art ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία – Συμψηφισμός: Παγίδες ακόμη και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες, αλλά ενήμερες οφειλές

Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν ...

Comments are closed.