Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου παίρνουν ξανά ζωή!

Facebook
Twitter
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο για την συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού ναού της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου των Καλαβρύτων.

Το έργο έχει ξεκινήσει από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις εργασίες να γίνονται από τον ανάδοχο που έχει προκύψει από τον διαγωνισμό και να στηρίζονται στην μελέτη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων την οποία είχε σχεδιάσει πριν από αρκετά χρόνια.

Η συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού ήταν να πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όμως το έργο δεν είχε υλοποιηθεί αφού δεν είχε βρεθεί η ανάλογη χρηματοδότηση, ενώ υπήρξαν και αρκετά εμπόδια που είχαν να κάνουν με το γραφειοκρατικό κομμάτι.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 και αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων το έργο ξεκίνησε.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες που αφορούν το τεχνικό κομμάτι αφού το καθολικό της Μονής είναι ουσιαστικά κτισμένο μέσα στο βράχο και οι τοιχογραφίες αυτές είναι εντός της σπηλιάς.

Οι τοιχογραφίες βρίσκονταν σε κακή κατάσταση και εξέπεμπαν SOS εδώ και καιρό, αφού είχαν υποστεί φθορές από την υγρασία, από τον χρόνο και από την φλόγα των κεριών.

Με τις παρεμβάσεις των συντηρητών οι τοιχογραφίες αυτές θα επανέλθουν στην προηγούμενη τους κατάσταση, χωρίς να αλλοιωθούν και έτσι ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά μοναστηριακά έργα της Πελοποννήσου, θα διασωθεί.

Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου παίρνουν ξανά ζωή!

Η μονή και η σημασία της στον θρησκευτικό τουρισμό

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της εργολαβίας. Η διάσωση του μνημείου.

Από εκεί και πέρα σίγουρα η διάσωση του θα έχει σημαντικά οφέλη για τον θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής αφού η Μονή αποτελεί έναν πόλο έλξης για δεκάδες προσκυνητές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές μονές της Πελοποννήσου, κτισμένη πάνω στους βράχους, που διαμορφώνει από κοινού με το φυσικό περιβάλλον ένα ιδιαίτερα επιβλητικό και άγριο τοπίο που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου αποτελεί άλλωστε και τον ακρογωνιαίο λίθο για το δίκτυο ιστορικών μονών που θέλει να σχηματίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ανάπτυξη του μοναστηριακού – θρησκευτικού τουρισμού.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι τοιχογραφίες του καθολικού έχουν δημιουργηθεί από επώνυμο καλλιτέχνη, τον Μανουήλ Άνδρωνο, στα μισά του 17ου αιώνα, ενός εκ των δεξιοτεχνών της εποχής της εντοίχιας ζωγραφικής που είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top