ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Οικολογική Κίνηση Πάτρας: Προκλητική απαξίωση του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Facebook
Twitter

Για προκλητική αδιαφορία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημοτικής και Περιφερειακής) να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της Δυτικής Ελλάδας κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.

Το ΔΣ του Φορέα αποτελείται από 11 μέλη διορισμένα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και εκπροσωπούν τα συναρμόδια υπουργεία, τους δήμους (Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας Κυλλήνης)  τις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, τους παραγωγικούς φορείς (Αλιευτικός συνεταιρισμός Κοτυχίου) και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Από τα 11 μέλη στις συνεδριάσεις του ΔΣ μετά βίας παίρνουν μέρος 6 μέλη για να υπάρχει η απαιτούμενη απ’ το νόμο απαρτία.

Η τακτική συνεδρίαση του Οκτωβρίου στις 15-10-2021 δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί αφού  πήραν μέρος μόνο  4 μέλη, ενώ ανεπιτυχής ήταν και η επανάληψή της την 1-11-2021,όπου συμμετείχαν 3 μέλη. Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, η τρίτη συνεδρίαση,  που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 4-11-2021, θα έχει απαρτία αν συμμετάσχουν 4 μέλη! Η αδυναμία συνεδρίασης  του ΔΣ είχε σαν αποτέλεσμα να εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις και έργα του Φορέα με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στους βιοτόπους της περιοχής ευθύνης του, τονίζει η ΟΙΚΙΠΑ και αναφέρει τρία συγκεκριμένα παραδείγματα που φανερώνουν το μέγεθος της αδιαφορίας ή και της σκοπούμενης απουσίας για να μην λαμβάνονται κάποιες «ενοχλητικές αποφάσεις».

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΛΟΥΡΟΝΗΣΙΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΤΥΧΙ

Η πρόσφατη καταστροφή (για μια ακόμη φορά) της λουρονησίδας του Κοτυχίου από τις καιρικές συνθήκες και η επαπειλούμενη απώλεια της ιχθυοπαραγωγής του διβαριού, δεν «συγκίνησαν» ούτε τους εκπροσώπους του Δήμου Ανδραβίδας και του εκεί αλιευτικού συνεταιρισμού που υπέβαλαν αίτημα για την προσωρινή αποκατάστασή της, να πάρουν μέρος στο ΔΣ και να υποστηρίξουν το αίτημά τους.

Αντ’ αυτού ζητούσαν να δοθεί η έγκριση του Φορέα για παρέμβαση χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, σε μια ευαίσθητη περιοχή, για την οποία το ΕΛΚΕΘΕ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη και έχει προτείνει συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης. Κάποιοι φαίνεται πως με το πρόσχημα των έκτακτων αναγκών ετοιμάζονται να αυθαιρετήσουν!

ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΙ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ

Στο Φορέα έγινε διαβίβαση αιτήματος για τη διεξαγωγή της αθλητικής συνάντησης “MICHAILIDIS MASTERS” (σκι) στην λίμνη Καϊάφα στις 29-31 Οκτωβρίου 2021. Στο ΔΣ της 15ης Οκτωβρίου δεν υπήρξε απαρτία για να δοθεί επίσημη (αναρτημένη στη διαύγεια) γνωμοδότηση του Φορέα και στάλθηκε  απάντηση του Προέδρου προς την Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ Τμ. Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Απασχόλησης στην οποία αναφερόταν ότι:

«Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων και ειδικότερα της αθλητικής συνάντησης “MICHAILIDIS MASTERS” στην λίμνη Καϊάφα στις 29-31 Οκτωβρίου 2021 διότι σύμφωνα με όρο της ΑΕΠΟ έχει ήδη καλυφθεί το επιτρεπόμενο χρονικό όριο για την διεξαγωγή αγώνων για τη φετινή χρονιά». Να σημειωθεί ότι ο φορέας έδωσε σύμφωνη γνώμη για τη διεξαγωγή παρόμοιων  αγώνων -όπως προβλέπει η ΑΕΠΟ- σε περιόδους (τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο) που δεν προκαλείται όχληση στην εκεί ορνιθοπανίδα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού, εθελοντισμού και ολυμπισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτριος Νικολακόπουλος, αφού «έλαβε υπόψη του την επιστολή του Φορέα» ενέκρινε τη διεξαγωγή των αγώνων σκι σε μια περίοδο που, πέραν της απαγόρευσης που θέτει η ΑΕΠΟ, η λίμνη είναι γεμάτη με πουλιά και έχει ξεκινήσει η φθινοπωρινή μετανάστευση.

ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ

Ένα από τα θέματα που εκκρεμούν για συζήτηση και γνωμοδότηση από το (προσεχές) ΔΣ του φορέα, αφορά τη διεξαγωγή αγώνα ταχύτητας αυτοκινήτων στο δάσος της Φολόης στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Ένα χρόνο μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει πέρυσι από την καταγγελία της ΟΙΚΙΠΑ για τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα μέσα στην προστατευόμενη από τη συνθήκη NATURA περιοχή του δάσους, χωρίς την έγκριση του Φορέα, το θέμα επανέρχεται και ήδη το Δασαρχείο Πύργου με στην με Αριθ. Πρωτ.: 192477/21/10/2021 απόφασή του αναφέρει πως:

«Εγκρίνουμε την διεξαγωγή αγώνα 42ο Ολυμπιακό Ράλλυ πού θα πραγματοποιηθεί την 13η και 14η Νοεμβρίου 2021 σε καθιερωμένη διαδρομή στην ευρύτερη περιοχή του δρυοδάσους Κάπελης Φολόης στις Κοινότητες Λάλα ,Πέρσαινα και Φολόη, Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που διοργανώνεται από τον ΑΟΛΑΠ»

Στην ίδια απάντηση βέβαια σημειώνει πως «Η παρούσα δεν υποκαθιστά τυχόν άλλες εγκρίσεις ή άδειες (π.χ. Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου λόγω δικτύου Natura ) που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη διοργάνωση από άλλες υπηρεσίες».

Το θέμα όπως είναι φυσικό θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση του Φορέα, εάν αυτή καταστεί δυνατή. Εύλογα γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη απαρτίας για να υπάρξει επίσημη γνωμοδότηση και φυσικά ακύρωση του συγκεκριμένου αγώνα, από τη στιγμή που η δραστηριότητα αυτή είναι ασύμβατη σε διαδρομή εντός της  περιοχή NATURA.

*Η ΟΙΚΙΠΑ, παρούσα πάντα μέσω των εκπροσώπων της, Θωμά Κουτρούμπα και Γιώργου Χείρα, στις συνεδριάσεις του ΔΣ, στις οποίες έχουν τακτική παρουσία και οι Νίκος Καραβάς (Πρόεδρος) Μανώλης Γλύτσης (εκπ/πος Υπουργείου Περιβάλλοντος) και Λυκούργος Πολυχρονόπουλος (εκπ/πος Αποκεντρωμένης Διοίκησης) καλεί τα ΜΟΝΙΜΩΣ ΑΠΟΝΤΑ υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκπροσωπήσουν τους φορείς τους, προκειμένου η περιβαλλοντική προστασία των βιοτόπων της περιοχής να μην είναι κενός λόγος ή πανηγυρικός την ημέρα περιβάλλοντος.

Η ΟΙΚΙΠΑ επίσης όπως τονίζει στην ανακοίνωση της, θα ενημερώσει με επιστολή της τόσο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας όσο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη λειτουργία του ΔΣ και θα ζητήσει την αντικατάσταση όσων δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

*Η 3η & τελευταία εξ’ αναβολής επαναληπτική τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, θα λάβει χώρα την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 στις 09.30 π.μ., στο Κέντρο Πληροφόρησης ΢τροφυλιάς-Κοτυχίου, στο Λάππα Αχαΐας.

ybirtqtuzz6182d1cedf08f
bcqggdguyf6182d2dd42c1a
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top