ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Από την άνοιξη και μετά οι εκλογικές διαδικασίες – Νέο μήνυμα στις τράπεζες

oikonomou

Οι εκλογές θα γίνουν «όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι από την άνοιξη και μετά μπορεί κανείς να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες.

«Έχουμε το γεγονός ότι θα γίνει μια εκλογική αναμέτρηση που δε θα βγάλει κυβέρνηση εξαιτίας της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ με τη νάρκη της απλής αναλογικής. Από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Η Ν.Δ. έχει πει καθαρά ότι θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου για αυτοδυναμία ώστε να λαμβάνονται γρήγορα και ουσιαστικά αποφάσεις» είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε νέο μήνυμα στις τράπεζες, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεισφέρουν σημαντικά ώστε να μην δημιουργηθεί νέα γενικά «κόκκινων» δανείων. Για το ζήτημα των υψηλών επιτοκίων δανεισμού σχολίασε ότι «έχουμε ένα κοινό συμφέρον, η κοινωνία, οι πολίτες, οι πολιτικοί, οι τράπεζες. Να κάνουμε ό,τι απαιτείται ο καθένας για να μην δημιουργηθεί μια γενιά “κόκκινων” δανείων εξαιτίας μιας δυσμενούς διεθνούς εξέλιξης».

Όπως επεσήμανε, «περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις από το τραπεζικό σύστημα», τονίζοντας ότι «χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις για τη μη συσσώρευση νέου ιδιωτικού χρέους».

Σταϊκούρας: Να αυξηθούν άμεσα τα επιτόκια καταθέσεων, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού

Μήνυμα προς τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα και σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, έστειλε το Σάββατο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός δήλωσε ότι οι επικεφαλής των τραπεζών απάντησαν ότι θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών» τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ζήτησε από τις τράπεζες να αξιολογηθούν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες, επισημαίνοντας ότι «χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. Όχι τους τραπεζίτες, αλλά τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες».

Η κυβέρνηση ζητεί μείωση 12 χρεώσεων

12 κατηγορίες χρεώσεων σε συναλλαγές και τραπεζικές υπηρεσίες καλούνται να επανεξετάσουν οι τράπεζες με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που πληρώνουν οι πελάτες τους.

Πρόκειται για χρεώσεις που αφορούν τόσο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως η άμεση αποστολή χρημάτων μέσω Ιnternet ή mobile banking που επιβαρύνεται με 4-5 ευρώ ή η ανάληψη μετρητών μέσω ATM άλλης τράπεζας που στοιχίζει έως 2,5 ευρώ, αλλά και χρεώσεις που επιβάλλονται σε μια σειρά υπηρεσιών, όπως τα έξοδα για την αξιολόγηση αιτημάτων για τη χορήγηση π.χ. στεγαστικών δανείων, που διαμορφώνεται κοντά στα 500 ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα έξοδα νομικού, τεχνικού ελέγχου τα οποία ανεβάζουν τον λογαριασμό έως και 500 επιπλέον ευρώ και φουσκώνουν τον λογαριασμό για τους δανειολήπτες που καταφεύγουν στις τράπεζες για χρηματοδότηση.

Σήμα Μητσοτάκη προς τράπεζες

Τη σαφή ενόχλησή του για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός κατά το καθιερωμένο τετ α τετ που είχε την Παρασκευή το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

 

Μια τέτοια κίνηση, όπως είπε, θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να προσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια, προσθέτοντας πως πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και αντιστοίχως να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων.

You may also like

Comments are closed.

daneia123 550x310 1 ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Όποιος πρόλαβε… φθηνά δάνεια πήρε Tο euribor αυξάνεται και τα κόστη ανεβαίνουν

«Καρότο και μαστίγιο» από το υπουργείο Οικονομικών, για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια. Από τη μια ο υπουργός  Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε προσωπική ...
xionoptwsi mak ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία λόγω χιονιού και παγετού – Που έκλεισε δρόμος λόγω καταλίσθησης

Κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω χιονιού και παγετού, έχουν προκληθεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των ...