ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Oικονόμου: «Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Facebook
Twitter
«Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν».

Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για την αυριανή σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ.

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν, καθώς αυτό θα σήμαινε για τη χώρα μας μείωση κατά 24% της κατανάλωσης. Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει με βάσει την προηγούμενη χρονιά και όχι τον μέσο όρο της τελευταία δεκαετίας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Η άρνηση της Αθήνας στην πρόταση των Βρυξελλών εδράζεται:

  • Αφενός, στο γεγονός ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, ενδεχόμενη μείωσή του θα προκαλούσε πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αφετέρου, στο ότι η χώρα μας έχει θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση ικανοποιητικής επάρκειας και εφοδιασμού ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε»

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση, όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και υπενθύμισε μια σειρά έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος (νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, συζητήσεις για αποθήκευση φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή, διπλασιασμό από τη ΔEΗ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην πρόταση για ένα νέο μηχανισμό σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση αυτού από την ηλεκτρική ενέργεια, όπως έχει προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έμφαση, δε, δίνεται και στην αυξημένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υποκαθιστούν το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ξορκίζουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του μέτρου που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη χρειαστεί να πάμε στην εφαρμογή αυτού του είδους των συστάσεων. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Οικονόμου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top