ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις ισπανικές εκλογές της Κυριακής

Facebook
Twitter

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν διαφορετικά αποτελέσματα για τις ισπανικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, με μικτά μηνύματα καθώς κάποιες προκρίνουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσε ως πρώτο ενώ άλλες δίνουν τη νίκη στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Δύο μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές, η Ισπανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και μερικές εβδομάδες «ιλίγγου» που θα μπορούσαν να σημάνουν και το τέλος της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σάντσεθ (PSOE/S&D).

Στις εκλογές της Κυριακής, 35,1 εκατομμύρια πολίτες θα ψηφίσουν, 243.446 περισσότεροι σε σύγκριση με τις περιφερειακές εκλογές του 2019 και θα κρίνουν την κατανομή των 67.152 δημοτικών συμβούλων – 142 περισσότεροι από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, το PSOE του Σάντσεθ έχει μεγαλύτερη «τοπική δύναμη» όσον αφορά τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων (22.341, έναντι 20.336 του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, PP) και τον συνολικό πληθυσμό που διοικεί: περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα.

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία, η οποία πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τους πολίτες που ανησυχούσαν περισσότερο για τον πληθωρισμό, τις τιμές ρεκόρ των τροφίμων και την αύξηση των ενυπόθηκων δανείων, επισκιάστηκε από τις φερόμενες υποθέσεις απάτης με εξαγορά ψήφων στην ισπανική αυτόνομη πόλη Μελίγια, στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, και στο Μοχακάρ της Αλμερίας (Ανδαλουσία), δύο υποθέσεις που εξακολουθούν να ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, αν και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές και εταιρείες δημοσκοπήσεων προτιμούν να κάνουν σαφή διαχωρισμό μεταξύ των περιφερειακών – δημοτικών εκλογών, στις οποίες αποφασίζονται οι κυβερνήσεις των αυτόνομων κοινοτήτων και των δημοτικών συμβουλίων, και των εθνικών εκλογών, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ των δύο.

«Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ψηφίζουν σε εδαφική βάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι πολίτες σκέφτονται πώς τα πάει η πόλη τους και πώς έχει κυβερνηθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε πρόσφατα στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων η Belén Barreiro, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων 40dB, αναφέροντας το παράδειγμα της Καστίλλης και Λεόν, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

«Στην περίπτωση της Καστίλλης και Λεόν (εκλογές), υπήρξε μια πολύ περίεργη περίπτωση: το PP προσπάθησε να κάνει μια εθνική εκστρατεία, αλλά οι πολίτες ψήφισαν με περιφερειακό κριτήριο», τόνισε η Barreiro.

Το ΡΡ και το VOX θέλουν να πουν: «Αντίο στον Σάντσεθ»

Παρά εκείνους που προσπαθούν να διαχωρίσουν τα δύο σύνορα, στα κομματικά επιτελεία, σχεδόν κανείς δεν κρύβει το γεγονός ότι οι εκλογές της Κυριακής θα αναλυθούν διεξοδικά ως ένα πρώτο «βαρόμετρο», δεδομένων των επικείμενων εκλογών του Δεκεμβρίου, που αποτελεί την «μητέρα όλων των μαχών». Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το PP φιλοδοξεί να «εκδιώξει» τον Σάντσεθ από την κυβέρνηση και ο κόσμος να ξεχάσει τον «Σαντσισμό», την πολιτική «κληρονομιά» του, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Alberto Núñez Feijóo.

Εν τω μεταξύ, το αριστερό στρατόπεδο υπερασπίστηκε τα επιτεύγματα του PSOE-Unidas Podemos τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδίως τις μεταπανδημικές κοινωνικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Και αν και δεν συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής, η Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας και υποψήφια για το πρωθυπουργικό αξίωμα με τη νέα αριστερή συμμαχία Sumar, υποστηρίζει ότι το PP δεν έχει σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.

Για σχεδόν τέσσερις πυρετώδεις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, έχουν διεξαχθεί αρκετές προεκλογικές συζητήσεις τόσο στη δημόσια τηλεόραση RTVE όσο και στην ιδιωτική, αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές δεν έχουν μεγάλη επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα.

Ίσως μπορούν να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 30% του συνόλου των ψηφοφόρων και επιλέγουν ποιον θα ψηφίσουν σχεδόν την τελευταία στιγμή, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της 40dB.

Πολλές μετεκλογικές συμφωνίες και νίκη του PSOE;

«Τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ τείνουν να έχουν επιρροή όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ στενό αποτέλεσμα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης πολιτικής δύναμης ή σε ένα πολυκομματικό σύστημα μεταξύ πολλών πολιτικών δυνάμεων για τη δεύτερη θέση», εξηγεί ο Barreiro.

«Αυτό που γνωρίζουμε από την εκλογική κοινωνιολογία είναι ότι, σε γενικές γραμμές, οι προεκλογικές εκστρατείες μπορούν να επηρεάσουν πολύ λίγο, αλλά αυτή η μικρή ψήφος που επηρεάζουν, αν (τα αποτελέσματα) είναι κοντά, γίνεται μια ψήφος που μπορεί να αλλάξει την πορεία του τι θα συμβεί», προσθέτει ο ειδικός.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα απεικόνιζε ένα πολύ ανοιχτό σενάριο στο οποίο σε αρκετές περιφέρειες μπορεί να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και στο οποίο το PSOE θα κερδίσει τις δημοτικές εκλογές, με το PP να πλησιάζει, σύμφωνα με τη μελέτη του κρατικού Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS).

Άλλες δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για «τεχνικούς δεσμούς» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλές αλλαγές σε περιοχές όπως η Καστίλλη-Λα Μάντσα (κέντρο-νότος) και η Κοινότητα της Βαλένθια (ανατολικά), βασικά πολιτικά προπύργια τόσο για το PP όσο και για το PSOE αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα τοπικά συμβούλια, η Βαρκελώνη, η Σεβίλλη, η Βαλένθια και η Σαραγόσα είναι ορισμένες πόλεις όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας που ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CIS, το 25,5% των ψηφοφόρων θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές κατά την ψηφοφορία, η οποία θα γίνει την Κυριακή.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις (των ψηφοφόρων) και άλλες είναι πιο λογικές. Έτσι είναι οι άνθρωποι. Μπερδεύουμε τη λογική και την καρδιά. Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα δύο στοιχεία συναντώνται μέχρι, τελικά, να υπάρξει αυτό το ‘κλικ’, η μεγάλη στιγμή της απόφασης (να ρίξει κανείς την ψήφο του)», εξήγησε η Barreiro.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top