ΟΛΗ Η ΠΑΤΡΑ… ΕΝΑ AIRBNB: «Χρυσάφι» τα ενοίκια σπιτιών, «θηλιά» για ξενοδοχεία!

Facebook
Twitter

 

του Αχιλλέα Ροδίτη |

Γεμίζουμε airbnb, αδειάζουμε από διαμερίσματα για ενοικίαση! Αν και η «επέλαση» τους γίνεται σε πολλές περιπτώσεις χωρίς έρευνα αγοράς και σύντομα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο αφού κι αυτά θα είναι περισσότερα από τη ζήτηση που θα υπάρχει!

Σε παρόντα χρόνο πάντως η Πάτρα αντιμετωπίζει εντονότατο πρόβλημα. Άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία 3 με 4 χρόνια. Απ’ όταν τα airbnb ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια». Η κατάσταση έχει «εκτροχιαστεί», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά στην «Πολιτεία» άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων.

Πάμφθηνες παλιές κατοικίες αγοράζονται αντί πινακίου φακής και στη θέση τους ξεπετάγονται πολυώροφες οικοδομές διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, σε χρόνο ρεκόρ. Το συναντήσαμε προσφάτως στην Καρόλου, μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Κορίνθου, στην Νόρμαν, μεταξύ της πλατείας και της Κωνσταντινουπόλεως, στην Αγ. Νικολάου και Αγ. Γεωργίου κ.α..

 

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ)

Πέρυσι τον Αύγουστο η «Πολιτεία» είχε ρεπορτάζ με τίτλο: «Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ Ισραηλινών επιχειρηματιών AIRBNB μειώνει τη διαθεσιμότητα σπιτιών». Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε προσπάθειες εξασφάλισης ενός εισοδήματος από ένα ακίνητο που μπορεί να διαθέτει ένας ιδιώτης. Μιλάμε για οργανωμένες κινήσεις από μεγάλες εταιρείες που επενδύουν εκατομμύρια ευρώ αγοράζοντας «πακέτα» ακινήτων, τα οποία μετατρέπουν σε τέτοια καταλύματα. Πράγματι, υπάρχουν εταιρείες Ισραηλινών που μετά την Αθήνα έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην Πάτρα, ποντάροντας στο κομμάτι των φοιτητών και στην αυξημένη ζήτηση διαμονής κάθε καρναβάλι.

Οι Ισραηλινές εταιρείες αγοράζουν ακίνητα παντού. Πολυκατοικίες που ανακαινίζουν αλλά και παλιά οικήματα που εκσυγχρονίζουν ή κατεδαφίζουν για να χτίσουν απ’ την αρχή. Τα airbnb χρησιμοποιούνται για διαμονή επισκεπτών ή και για μηνιαία διαμονή φοιτητών οι οποίοι δεν βρίσκουν πια απλά διαμερίσματα για να νοικιάσουν. Κι αν βρουν, τα ενοίκια είναι τόσο αυξημένα, που προτιμούν να δώσουν κάτι παραπάνω και να διαμείνουν σ’ ένα airbnb με όλες τις παροχές και ανέσεις.

 

ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Μια από τις τοποθεσίες όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί οργασμός ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητα για τον ίδιο σκοπό, είναι τα Προσφυγικά. Περιοχή με φθηνά σπίτια, λόγω παλαιότητας, που όμως συνδυάζει: συγκοινωνιακή σύνδεση με πανεπιστήμιο και γρήγορη – εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Ενώ το σχέδιο ανάπλασης της συνοικίας απ’ τον Δήμο βάζει πολλά «συν» στο εγχείρημα δημιουργίας πολλών τέτοιων κατοικιών στο μέλλον.

 

ΑΛΛΑ… ΞΕΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ!

Μόνο που η παραπάνω κατάσταση, (όπως ήδη αναφέραμε), έχει οδηγήσει στη μείωση διαθέσιμων σπιτιών. Κι αυτό με τη σειρά του, στην εκτίναξη ενοικίων. Δε μιλάμε μόνο για τις κλασικές φοιτητές γκαρσονιέρες που έφθασαν να νοικιάζονται από 300 μέχρι 400 ευρώ, λίγα τετραγωνικά μέτρα. Που ονομάζονται «επιπλωμένες» επειδή διαθέτουν ένα μικρό – στενό κρεβάτι, ένα ψυγειάκι – μίνι και μια τηλεόραση 20ετίας! Και που ενίοτε μπορεί να ‘ναι ημι-υπόγεια και σε κακό χάλι γενικότερα. Μιλάμε κυρίως για διαμερίσματα που προορίζονται για οικογένειες. Είναι δυσεύρετα κι αν βρεις τα πληρώνεις «χρυσάφι»!

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Ο κ. Θανάσης Αγγ. μαζί με τη σύζυγο του και τα δύο μικρά τους κοριτσάκια, ψάχνουν εδώ και ΔΥΟ μήνες (…) για να βρουν ένα σπίτι να μείνουν. Δείτε τι μας είπε:

«Βρήκα τεσσάρι στην οδό Μεσολογγίου, στον 3ο όροφο, χωρίς πάρκινγκ, χωρίς κλιματιστικά, χωρίς τέντες στα μπαλκόνια. Το ενοίκιο που μου ζήτησαν ήταν… 700 ευρώ! Και λέω στον ιδιοκτήτη: ‘Συγγνώμη αλλά αν είχατε τέντες, που πρέπει εγώ να βάλω, κλιματιστικά, που επίσης εγώ πρέπει να βάλω, αλλά και γκαράζ για το αυτοκίνητο μου, που πρέπει να το αφήνω έξω στο δρόμο, πόσο θα το νοικιάζατε; 1.200 ευρώ μήπως; Ούτε στο Κολωνάκι τέτοιο πράγμα…».

Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα που επικρατεί στην Πάτρα. Επειδή μειώνονται τα διαθέσιμα σπίτια συνεπεία της ανεξέλεγκτης αγοράς κατοικιών που μετατρέπονται σε airbnb.

 

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ:  «ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ»

Ποιος να ρίξει άδικο στον ξενοδόχο ο οποίος μίλησε στην «Πολιτεία» κάνοντας λόγο για μια άναρχη κατάσταση που επιφέρει αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος τους; Δείτε πώς το εξηγεί:

«Εγώ επένδυσα χρήματα, έστησα μια επιχείρηση με προσωπικό, με ελέγχους, με αποδείξεις, είμαι υποχρεωμένος να τηρώ κανόνες και προϋποθέσεις… Πράγματα, που δεν ισχύουν στα airbnb παρότι είναι κι αυτά τουριστικό προϊόν. Άρα, δεν με ζημιώνουν; Και δεν αδικούμαι όταν το κράτος νομοθετεί τις υποχρεώσεις μου ως επιχειρηματίας (και σωστά) αλλά όλα αυτά τα αναιρεί στην περίπτωση των airbnb;».

  

ΙΔΟΥ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΑ:

Το αποκάλυψε Πολιτικός Μηχανικός. Ο Δ.Κ. μας είπε ότι για να χτίσει κάποιος ένα ξενοδοχείο, η προϋπόθεση είναι να πρόκειται για πιο «βαριά» κατασκευή. Όπως λέει, «ο νόμος βάζει πρόσθετες προδιαγραφές αντισεισμικής αντοχής και θωράκισης σε νοσοκομεία, δημόσια κτίρια και σχολεία, καθώς και σε ξενοδοχεία, ώστε σε περίπτωση σεισμού να υπάρχει χώρος διαμονής των αστέγων».

Όμως τα airbnb ΔΕΝ έχουν την ίδια υποχρέωση και βγάζουν την απλοποιημένη άδεια κατασκευής κατοικίας. Άρα ο επενδυτής δεν χρειάζεται να ξοδέψει τα ίδια λεφτά με εκείνον που θα χτίσει ξενοδοχείο.

«Το κράτος φάσκει κι αντιφάσκει. Ζημειώνει εμένα που είμαι επιχειρηματίας και παίρνω ρίσκα για να διατηρώ ένα ξενοδοχείο στέλνοντας δίπλα μου ένα πολυώροφο airbnb που έχει μια καθαρίστρια με ‘μαύρα’ ίσως, χωρίς υποχρεώσεις μηχανικές ή άλλες, ούτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας», τονίζει γνωστός ξενοδόχος της πόλης.

 

ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μέσα σ’ όλα οι ξενοδόχοι βάζουν και θέματα ασφαλείας. «Όποιος μπαίνει και βγαίνει στο ξενοδοχείο, ελέγχεται με ταυτότητα. Η τουριστική αστυνομία γνωρίζει τα πάντα. Στο airbnb ποιος ξέρει ποιος μπαίνει και τι κάνει; Από τρομοκράτης μέχρι διακινητής ναρκωτικών, μέχρι οτιδήποτε…», αναφέρει ο ίδιος ξενοδόχος δίνοντας μια πιο… ανησυχητική διάσταση προς προβληματισμό!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

4 1

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top