
Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν, ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ, με δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 και διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί, αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.
Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίς σήμερα ότι 61 τεστ ήταν θετικά.
«Οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ», επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές.
Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Τρόμος και πανικός στην Ευρώπη
Τρόμος και πανικός κατέλαβαν την Ευρώπη μετά την ανίχνευση του «χειρότερου στελέχους κορωνοϊού που είδαμε ποτέ», όπως το χαρακτήρισαν Βρετανοί ειδικοί. Το νέο στέλεχος «Όμικρον» ενδέχεται –εφόσον επαληθευθούν οι ανησυχίες των επιστημόνων– να ανατρέψει την πρόοδο που καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τον έλεγχο της υγειονομικής κρίσης. Ήδη εντοπίζεται και εκτός Αφρικής, στο Ισραήλ και το Χονγκ Χονγκ, αλλά και στην Ε.Ε., με την ανεμβολίαστη γυναίκα στο Βέλγιο, η οποία εμφάνισε ήπια συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή της από Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης, το ιικό φορτίο που ανίχνευσαν κατά τη διάγνωση ήταν υπερβολικά υψηλό.
Πέρα, όμως, από τον τρόμο που προκαλεί η απρόσμενη εξέλιξη, η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο του νέου πανδημικού κύματος που πυροδοτεί η μετάλλαξη «Δέλτα».
Η ολλανδική κυβέρνηση, ύστερα από δύο εβδομάδες δοκιμαστικού «ήπιου lockdown» το οποίο δεν απέδωσε, επρόκειτο να ανακοινώσει την επιβολή νέων μέτρων, όπως είναι το κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων πιο νωρίς.
Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Γερμανία εξαιτίας της ορμής του νέου πανδημικού κύματος. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπογράμμισε χθες ότι η χώρα οφείλει να λάβει αποφασιστική δράση τώρα, προκειμένου να αποτρέψει την ανάγκη επιβολής ενός ακόμα «απαγορευτικού» τις επόμενες εβδομάδες.
«Οτιδήποτε δεν αποφασίσουμε τώρα, οτιδήποτε δεν μειώσουμε στις κοινωνικές μας επαφές, θα μας οδηγήσει σε μία θέση όπου τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα θα είναι μονόδρομος».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, καθηγητής Λόταρ Βίλερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα να επέλθει δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών.