ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Ολόκληρες περιουσίες βγαίνουν στο «σφυρί»

drone
Οικόπεδα, διαμερίσματα και μονοκατοικίες στην Πάτρα, το Αίγιο και τη Δυτική Αχαΐα, που ετοιμάζονται σιγά σιγά να βγουν στο «σφυρί», φιγουράρουν με έντονα γράμματα στις ειδικές διαδικτυακές σελίδες των προγραμματισμένων πλειστηριασμών.

Μονοκατοικία 122 τ.μ. στα Βραχνέικα με 56.000 ευρώ, κατάστημα 144 τ.μ. στο Αίγιο με 40.000 ευρώ, οικόπεδο με κτίσμα στη Λακκόπετρα με 107.000 ευρώ και άλλα πολλά!

Φθηνότερα ή ακριβότερα, αναλόγως τα τετραγωνικά, τη θέση και την αντικειμενική αξία του ακινήτου, απ’ όλα έχει ο… μπαξές!

Η διαδικασία των πλειστηριασμών «άνοιξε» από τις 14 Μαΐου αφού το «άνοιγμα» της αγοράς συνοδεύτηκε και από την άρση του σχετικού «παγώματος» λόγω της πανδημίας.

Αρκεί ένα καλό σερφάρισμα (αναζήτηση) για να διαπιστώσει κανείς περισσότερα από όσα αναφέρονται στο παρών ρεπορτάζ. Και σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από το… πόσα πολλά είναι τα προς δημοπρασία ακίνητα στην Αχαΐα. Μιλάμε για δεκάδες περιπτώσεις, όχι επαγγελματικών ακινήτων ή απλών εκτάσεων γης, αλλά σπιτιών τα οποία πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» από την 1η Ιουνίου και μετά.

Ως γνωστόν η διαδικασία των πλειστηριασμών «άνοιξε» από τις 14 Μαΐου αφού το «άνοιγμα» της αγοράς συνοδεύτηκε και από την άρση του σχετικού «παγώματος» λόγω της πανδημίας που είχε αποφασιστεί στις 6 Νοεμβρίου 2020 και είχε εφαρμοστεί από την επόμενη μέρα, δηλαδή 7/11/20. Έτσι την προηγούμενη Παρασκευή έγιναν 14 πλειστηριασμοί σ’ όλη τη χώρα εκ των οποίων οι 13 ανεστάλησαν και ένας μόνος προχώρησε, χωρίς, όμως, να ολοκληρωθεί διότι δεν υπήρξαν πλειοδότες. Αυτά την πρώτη μέρα. Καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε είχαν προγραμματιστεί άλλοι… 535 που αφορούσαν σε αγροτεμάχια, αποθήκες, ακόμα και πλοία!

Φυσικά δεν τίθεται λόγος για την 1η κατοικία, αλλά προς το παρόν, αφού η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί εκπνέει στις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε όλες του τις διαστάσεις το δράμα των εκποιήσεων. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στις τράπεζες τους καταλόγους όσων τα σπίτια πρέπει να εξαιρεθούν από τις προγραμματισμένες δημοπρασίες για μέχρι το τέλος του μήνα.

Ποιες είναι οι προβλέψεις του νέου Πτωχευτικού

Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και ουσιαστικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι… δεν υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

Οι χαρακτηρισμένοι ως «ευάλωτοι», δηλαδή όσοι δηλώνουν εισόδημα 7.000 – 21.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία εκτιμώμενη 120.000 – 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία αξίας 7.000 – 21.000 ευρώ, θα μπορούν να μη χάσουν το σπίτι τους επιτυγχάνοντας συμφωνία να πληρώνουν ενοίκιο στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στου οποίου τα «χέρια» θα έχει περάσει η κατοικία.

Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 χρόνια ενώ ενδιάμεσα ο Φορέας δικαιούται να ζητήσει την έξωση του μισθωτή, αν εκείνος καθυστερήσει την καταβολή 3 ενοικίων και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Αφού λήξει το 12ετές πρόγραμμα μίσθωσης τότε θα αποκτά ο μισθωτής δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίες του, αλλά στην τότε εμπορική αξία και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, ούτε και τα ενοίκια που θα έχουν καταβληθεί!

Οικόπεδο στο Ζαβλάνι, τριάρι στη Γερμανού, μονοκατοικία στο Άνω Καστρίτσι

Δεκάδες σπίτια βγαίνουν στο «σφυρί» στην Αχαΐα, μέσα στον Ιούνιο.

Ιδού μια πρώτη καταγραφή που έκανε η «Πολιτεία»:

· Οικόπεδο 210 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 40.000 ευρώ, στην περιοχή του Ζαβλανίου, στην οδό Πύλου, με ημερομηνία διεξαγωγής στις 20-05-2021, δηλαδή έγινε την προηγούμενη Πέμπτη.

· Μονοκατοικία 101 τ.μ. σε οικόπεδο 100 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 25.000 ευρώ, στο Άνω Καστρίτσι και με προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής στις 19-05-2021. Δεν βρέθηκε μειοδότης και η δημοπρασία θα επαναπροσδιοριστεί.

· Διαμέρισμα 84 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 45.000 ευρώ και ημερομηνία διεξαγωγής στις 30-06-2021, αφορά την οδό Μαραγκοπούλου στα Βραχνέικα της Πάτρας και ένα οροφοδιαμέρισμα σε οικόπεδο 162 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια, με εύκολη πρόσβαση και κοντά σε σχολείο.

· Την ίδια μέρα, 30/6/2021, ένα ακόμα διαμέρισμα 67 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 44.000 ευρώ, διεξάγεται και αφορά το κέντρο της Πάτρας και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού. Ένα διαμέρισμα «4ου ορόφου με βεράντα και πρόσβασην στο εμπορικό κέντρο της πόλης», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

· Πάλι στις 30/6/2021, εκποιείται διαμέρισμα 63 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 48.000 ευρώ, στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Πάτρα. Διαμέρισμα 2ου ορόφου με δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και χολ, κοντά σε πλατεία και σε σχολεία.

· Στις 2 Ιουνίου 2021, εκποιείται διαμέρισμα 148 τ.μ., στο Αίγιο, στην οδό Παυσανίου, με τιμή εκκίνηση τα 78.900 ευρώ. Ένα οροφοδιαμέρισμα, σε οικόπεδο 863 τ.μ., κοντά σε σχολεία, αγορά, πάρκο και στην παραλία της πόλης.

· Στις 9 Ιουνίου 2021 εκποιείται εξοχική μονοκατοικία 376 τ.μ., με τιμή εκκίνησης τα 406.500 ευρώ, στην παραλία Ακράτας. Μια «παραθαλάσσια» μονοκατοικία σε αγροτεμάχιο 3.469 τ.μ. σε τουριστική περιοχή κοντά στην παραλία Ποροβίτσα.

Αυτές είναι μόνον μερικές, ελάχιστες, ενδεικτικές περιπτώσεις των σε προγραμματισμό πλειστηριασμών ακινήτων στην Αχαΐα.

Αρκεί κανείς να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα πλειστηριασμών για να εντοπίσει τα δεκάδες ακίνητα της περιοχής για τα οποία έχει προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί» μέσα στον μήνα Ιούνιο.

Να σημειωθεί ακόμα ότι έχοντας λάβει από τους συμβολαιογράφους όλους τους πλειστηριασμούς που αφορούν σε κατοικίες και έχοντας διαχωρίσει αυτές που αφορούν πολίτες πληττόμενους από τον κορωνοϊό, το υπουργείο ενημέρωσε για την αναστολή των διαδικασιών μέχρι τέλος του μηνός. Έτσι, από τις συνολικά 1.074 προγραμματισμένες δημοπρασίες για μέχρι τις 31 Μαΐου θα διεξαχθούν μόνον οι 589, εκ των οποίων 15 για κατοικίες που όμως ανήκουν σε δανειολήπτες μη «κορωνόπληκτους».

You may also like

Comments are closed.