ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολόκληρη η Ελλάδα αποχαιρέτησε τη Φώφη Γεννηματά – Οι στιγμές που συγκλόνισαν στην κηδεία

ΚΗΔΕΙΑ ΦΩΦΗ Σ
Με βουβή συγκίνηση σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και της ευρύτερης παράταξης και πολύς κόσμος απότισαν από το πρωί της Τετάρτης, 27.10.2021, φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών.

Στην πολιτικό, την γυναίκα, τη μάνα. Τον γενναίο άνθρωπο. Για τους περισσότερους, ήταν η Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σήμερα όμως, ο σύζυγός της είπε το τελευταίο αντίο στην γυναίκα του.

Τα παιδιά της, αποχαιρέτησαν για πάντα την μητέρα τους. Η αδελφή της, το κορίτσι με το οποίο μεγάλωσαν μαζί και το είδε να γίνεται μια γυναίκα αξιοθαύμαστη.

Για εκείνους, οι στιγμές ήταν απείρως δυσκολότερες. Κι αυτό φάνηκε. Όμως ήταν εκεί και με αξιομνημόνευτη αξιοπρέπεια είπαν το τελευταίο αντίο. Μια αξιοπρέπεια που χαρακτήριζε και την ίδια την Φώφη Γεννηματά σε ολόκληρη την ζωή της. Αυτή την -δυστυχώς- σύντομη…

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε την Φώφη Γεννηματά

Ο κόσμος προσερχόταν στο λαϊκό προσκύνημα από νωρίς το πρωί, ενώ όσο περνούσε η ώρα πύκνωνε, προκειμένου να αποχαιρετήσει την Φώφη Γεννηματά, αφήνοντας ένα λουλούδι.

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι, η σορός της μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσιο στο ναό για την νεκρώσιμη ακολουθία, εν μέσω βαθιάς συγκίνησης και χειροκροτημάτων από τον συγκεντρωμένο κόσμο, ενώ όπλα παρουσίασε τιμητικό άγημα και από τα τρία Όπλα.

Η στιγμή που η Μαίρη Γεννηματά ζήτησε να μείνει μόνη της, μαζί με την αδερφή της

Η αδελφή της, Μαίρη, έφτασε νωρίς και στεκόταν δίπλα στο φέρετρο καθ’ όλη τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος. Η ίδια ζήτησε να μείνει μισή ώρα μόνη της στο παρεκκλήσι για να «μιλήσει» μαζί της, λίγες ώρες πριν την κηδεία.

Συγκλόνισε ο σύζυγός της, σκύβοντας πάνω στο φέρετρο

Αργότερα, ο Ανδρέας Τσούνης δεν άντεξε τον πόνο όταν το φέρετρο μπήκε στην εκκλησία. Μόλις τοποθετήθηκε στη θέση του, εκείνος έπεσε πάνω του. Το αγκάλιασε. Έκλαψε για τη σύντροφο που έχασε. Για το άλλο μισό του. Για τον άνθρωπό του. Και με μια γροθιά, το χτύπησε, για να ήθελε να χτυπήσει με οργή την ασθένεια που του την πήρε…

Στην συνέχεια, τα τρία της παιδιά είπαν το τελευταίο αντίο στη μαμά τους, συγκλονίζοντας ολόκληρη τη χώρα…

Στη στοργή κι αγάπη της Φώφης Γεννηματά αναφέρθηκε ο γιος της, Γιώργος, επισημαίνοντας ότι η μητέρα του έγινε το υπόδειγμα για πάρα πολλούς ανθρώπους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Πολιτείας να δημιουργηθεί πρόγραμμα με το όνομά της Φώφης Γεννηματά για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Εξίσου συγκινητικά ήταν τα λόγια και της μικρότερης κόρης της Φώφης Γεννηματά της Κατερίνας και πόσο θα λείψει σ΄όλους στην οικογένεια η συνεχής παρουσία της. «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου» είπε.

Με σπασμένη φωνή από τη συγκίνηση, η μεγαλύτερη κόρη της, Αιμιλία, υπογράμμισε: «Η ζωή σου είναι οδηγός. Μια ζωή γεμάτη αλήθεια, αξιοπρέπεια κι ελπίδα. Αυτά μας έμαθες Στις τελευταίες μας κουβέντες μού είπες «1,2,3 πάμε». Και μου έδωσες τα χέρια σου για να σηκωθείς. Έτσι έφυγες, όρθια και με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει σε μια μαχήτρια. Δεν λύγισες, δεν ηττήθηκες. Μια μάχη που δεν παραδίδεις τα όπλα είναι μια μάχη κερδισμένη. Το χέρι χτυπούσες στο τραπέζι και τα πράγματα γίνονταν όπως έπρεπε. Το χέρι το χτύπησες πολλές φορές σαν κορίτσι, γυναίκα, μητέρα και κέρδισες. Δεν ήταν ποτέ σκληρό, ήταν απαλό και γεμάτο ανιδιοτέλεια.

Η αγκαλιά σου ήταν ζεστή, τρυφερή, αλλά και ασπίδα δυνατή, σαν εσένα. Αυτό το οικείο άρωμα που δεν ξεκολλάει από πάνω μας, το χαμόγελό σου, το χάδι σου, το “φάμιλι” που έλεγες όταν έμπαινες στο σπίτι και κυρίως το ζεϊμπέκικο της ζωής που χόρεψες καλύτερα απ’ όλους, οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε».

«Ενώθηκε» ο πολιτικός κόσμος για την Φώφη…

Στο ύστατο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, στην Μητρόπολη Αθηνών, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο επικεφαλής του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Παρούσα και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πραγματικά συγκλόνισε. Έφτασε στην Μητρόπολη υποβασταζόμενη και με πατερίτσα. Ήταν όμως εκεί και καταχειροκροτήθηκε…

Συγκινητικές στιγμές…

Παρόντες ήταν μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, διακρίναμε τους Ν. Δένδια, Χ. Σταϊκούρα, Τ. Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά προσήλθαν μαζί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, δύο πολιτικοί αντίπαλοι. Ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, οι οποίοι επέλεξαν να φτάσουν ο ένας δίπλα με τον άλλο, εκπέμποντας μήνυμα ενότητας, αλληλοσεβασμού και ευγένειας.

dendia katrougkalos

Την Φώφη Γεννηματά αποχαιρέτισαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ παρόντες, εξ όσων διακρίναμε, ήταν οι Απόστολος Κακλαμάνης, Παύλος Χρηστίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Χάρης Καστανίδης, ο, πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, Παύλος Γερουλάνος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννος Παπαντωνίου, Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Λιντζέρης, Δημήτρης Καρύδης, Γιάννα Αγγελοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντρίκος Παπανδρέου, Νίκος Βούτσης, Γιώργος Κατροϋγκαλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος και Άννα Νταλάρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Κατερίνα Μπατζελή, η Νάντια Γιανακοπούλου.

Τελευταίος σταθμός…

Η Μητρόπολη Αθηνών παρέμεινε και μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας γεμάτη κόσμο. Μέσα και έξω. Και όταν η σορός βγήκε από την εκκλησία τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν. Όλοι φώναζαν «Αθάνατη».

Στο Α Νεκροταφείο άγημα υποδέχθηκε την Φώφη Γεννηματά και απέδωσε τιμές εν ενεργεία υπουργού. Το Α Νεκροταφείο στην κυριολεξία βουλιάζει από κόσμο. Στις 16.34 παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον ενταφιασμό της σορού της και το άγημα να αποδίδει τιμές.

Φώφη Γεννηματά Φώφη Γεννηματά Φώφη Γεννηματά gennimata ours nekrotafeio 2710 4 gennimata ours nekrotafeio 2710 5

Τα παιδιά και ο σύζυγός της άφησαν ένα λουλούδι και την αποχαιρέτησαν για πάντα.

Δείτε τις εικόνες από την κηδεία

Φωτό: newsit.gr

You may also like

Comments are closed.

DSC 6248 ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Κούλουμα στην Πάτρα – Πλημμύρισαν από κόσμο Δημοτική Πλάζ (Χώρος Εκπαιδευτικών Δράσεων), Νότιο Πάρκο και «Κόκκινος Μύλος»

  Σαρακοστιανά εδέσματα, μουσική,  τραγούδι και χορός αποτέλεσαν το κυρίαρχο στοιχείο των φετινών εκδηλώσεων που ...