ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ολοταχώς για τα 3 ευρώ/κιλό το ψωμί – Η «Πολιτεία» αναλύει το εκρηκτικό κοκτέιλ

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο λιμάνι της Πάτρας κατέφθασε φορτηγό πλοίο που μετέφερε αλεύρι. Ήταν οι πολύτιμες προμήθειες σε μια περίοδο έλλειψης σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μόνο που οι πληροφορίες της «Πολιτείας» αναφέρουν ότι η τιμή του συγκεκριμένου φορτίου ήταν η… διπλάσια από κάθε άλλη φορά! Γεγονός που προμηνύει δυσοίωνες εξελίξεις σε σχέση με την τιμή του ψωμιού.

Η «Πολιτεία», από τις 15 Μαρτίου με δημοσίευμα της είχε προειδοποιήσει για τις αυξήσεις που οι φούρνοι θα αναγκαστούν να βάλουν στο ψωμί, παρουσιάζοντας δηλώσεις αρτοποιών, όπως του κ. Θανάση Νταφογιάννη (φωτογραφία) με τις οποίες τόνιζαν ότι σύντομα δεν θα μπορούσαν άλλο να απορροφήσουν τις ασταμάτητες αυξήσεις που μπήκαν στις πρώτες ύλες, ως αποτέλεσμα του εκρηκτικού «κοκτέιλ» της ενεργειακής κρίσης, αρχικά, και του πολέμου στην Ουκρανία, μετέπειτα. Τα σιτηρά έχουν ακριβύνει άνω του 70% από πέρυσι και 30% μόνο τον μήνα του πολέμου.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι αρτοποιοί, και στην Πάτρα, κατάφεραν να συγκρατήσουν την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, πιέζοντας όμως ασφυχτικά το δικό τους ταμείο. Πλέον ετοιμάζονται για ανατιμήσεις άνω του 25%, δηλαδή από 1,10 έως 1,30 ευρώ, και αυτό σε πρώτη φάση, αφού η συνέχιση της ανοδικής πορείας στην τιμή των μαλακών αλεύρων θα οδηγήσει πολύ σύντομα την τιμή του ψωμιού στα 3 ευρώ το κιλό! Όπως ακριβώς, δηλαδή, έχει γράψει η «Πολιτεία» εδώ και δύο εβδομάδες.

Ο αρτοποιός κ. Νταφογιάννης είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι οι φούρνοι «μπαίνουν» μέσα πουλώντας το ψωμί προς 2 ευρώ το κιλό. Και είχε προμηνύσει ότι θα έρχονταν αυξήσεις στο αγαθό με τον πήχη να ανεβαίνει πολύ σύντομα στα 2,50 με 3 ευρώ το κιλό. Κάτι που αναμένεται να δούμε να συμβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες και προς το Πάσχα.

ΦΩΤΟ με ρύζι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Πόσο κοστίζουν οι πρώτες ύλες; Αυτός είναι ο νέος τιμοκατάλογος που καλούνται να καλύψουν οι αρτοποιοί:

  • Το αλεύρι έχει… πάει από 14 ευρώ το 25κιλο τσουβάλι στα 21 ευρώ και πλέον δείχνει να εκτοξεύεται σε πάνω από 30 ευρώ.
  • Επίσης, το ηλιέλαιο, ακρίβυνε αρχικά από τα 14 στα 20 ευρώ και πλέον έχει φθάσει στα 30 με 35 ευρώ η επαγγελματική συσκευασία.

Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς το αυξημένο κόστος για μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και φυσικά προσθέσει και την τρομαχτική ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη -και φυσιολογική- την αύξηση σε αρτοπαρασκευάσματα, τσουρέκια, κουλουράκια, κέικ και λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

ΦΩΤΟ με αρτοσκευάσματα

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕ ΗΛΙΕΛΑΙΟ

Την ίδια ώρα η αύξηση της τιμής στο ηλιέλαιο έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά αλλά ακόμα και τους επαγγελματίες της Εστίασης (άλλο θέμα στη σελίδα 12). Το κόστος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχει εκτιναχτεί στα 30 με 35 ευρώ για κάθε επαγγελματική συσκευασία, από μόλις 13 με 14 ευρώ πέρυσι, γεγονός που λειτουργεί ως θηλιά στο λαιμό των επιχειρηματιών. Ήδη μάλιστα ιδιοκτήτες εστιατορίων και ψησταριών εξετάζουν ως ενδεχόμενο είτε να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, είτε να μειωθεί η ποσότητα και η χρήση τηγανητής πατάτας ή να χρεώνεται εξτρά!

ΦΩΤΟ με ρύζι

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΕΑΤΑ

Προς το παρόν η ακρίβεια δεν έχει αγγίξει το κρέας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί στο επόμενο διάστημα πλησιάζοντας στο Πάσχα. Σύμφωνα με ανθρώπους της κρεαταγοράς οι τιμές στο χοιρινό κρέας θα πάρουν αύξηση έως 30%. Άποψη που βασίζεται στην εξέλιξη των τιμών της κεντρικής αγοράς της χώρας όπου ήδη καταγράφονται αυξήσεις, όπως στα αρνάκια: από 5,30 € στα 6,50 €, στα κατσικάκια: από 6 € στα 7,20 €. Όλα αυτά, βέβαια, ως συνέπεια της ακρίβειας στις ζωοτροφές, αφού από πέρυσι μέχρι σήμερα το καλαμπόκι πωλείται: από 0,18 στα 0,37 ευρώ, η σόγια: από 0,16 ευρώ στα 0,32 ευρώ και το κριθάρι: από 0,18 ευρώ στα 0,38 ευρώ, ενώ ο χαλκός το 10κιλο εκτοξεύτηκε από τα 45 ευρώ στα 65 ευρώ.

ΦΩΤΟ για Οπωροκηπευτικά 1

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Αυξήσεις καταγράφονται και στα οπωροκηπευτικά είδη, από αγγουράκια και τομάτες μέχρι και στα μαρούλια. Όλα αυτά, φυσικά, ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών που κατέστρεψαν τεράστιες ποσότητες καλλιεργειών, αλλά και ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου τιμών σε λιπάσματα ελέω ακρίβειας στην ενέργεια και πολέμου. Για παράδειγμα τη νιτρική αμμωνία οι καλλιεργητές την αγοράζουν με 40 ευρώ τα 40 κιλά, αντί για 17 ευρώ που κόστιζε πέρυσι!

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Εν τω μεταξύ σε ράλι ανόδου είναι και οι τιμές των οικοδομικών υλικών. Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι τον μήνα Φεβρουάριο ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατέγραψε αύξηση 9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021. Όταν η ίδια αύξηση τον περυσινό Φεβρουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 ήταν μόλις… 0,7%. Μάλιστα η αύξηση αυτή έγινε απότομα με την έναρξη του πολέμου καθώς ο Φεβρουάριος σημείωσε άνοδο 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2022. Πιο αναλυτικά, οι τιμές αυξήσεων που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι:

Σίδηρος οπλισμού (19,1%.), Αγωγούς χάλκινους (17%), Τούβλα (14,2%), Σωλήνες χαλκού (12,9%), Πλαστικούς σωλήνες (9,6%), Θερμαντικά σώματα (8,7%), Ξυλεία οικοδομών (8,4%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (8,2%), Κουφώματα αλουμινίου (7%), Πόρτες  εσωτερικές (6,6%), Παρκέτα (6,6%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (6,1%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (6%), Έτοιμο σκυρόδεμα (5,9%), Παράθυρα ξύλινα (5,8%), Τσιμέντο (4,9%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (4,1%) και Μαρμαρόπλακες (3,4%).

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top