ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Όσα δεν είπε η ομάδα ρομποτικής που δοξάζει την Πάτρα διεθνώς!  

Facebook
Twitter

  Ο προπονητής της ομάδας ρομποτικής που κατέκτησε παγκόσμια διάκριση τονίζει ότι «τα παιδιά παύουν να είναι απλώς ‘μαθητές’, είναι άνθρωποι που συμπορευτήκαμε σε εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν στη ζωή…».

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η πρόσφατη λαμπρή επιτυχία της ομάδας ρομποτικής από την Πάτρα, στη Βραζιλία, έγινε ευρέως γνωστή δίδοντας στους πατρινούς την χαρά της ικανοποίησης για την τόσο σημαντική παγκόσμια διάκριση της 4ης θέσης που τα παιδιά της πόλης μας κατέκτησαν. Εκείνο στο οποίο όμως θέλησε η «Πολιτεία» να εστιάσει ήταν η οπτική γωνία μέσα από την οποία βλέπουν αυτή την διεθνή νίκη  οι προπονητές των παιδιών.

Διότι έχουν σημασία τα συναισθήματα που γεμίζουν τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, όταν διαπιστώνουν ότι κατόρθωσαν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τον τρόπο σκέψης και να καλλιεργήσουν τις αστείρευτες ικανότητές τους. Είχε λοιπόν ξέχωρη βαρύτητα η συνομιλία μας με τον προπονητή αλλά και ιδρυτή του εργαστηρίου ρομποτικής Rompotica.gr, του  Διπλωματούχου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής Πατρών κ. Ανδρέα Τσιμπούρη.

Μετά από αυτή την επιτυχία ο ίδιος δηλώνει αποκλειστικά στην «Πολιτεία»: «Μια τέτοια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο από μαθητές μιας επαρχιακής πόλης, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο χρόνος, η δουλειά και η θέληση είναι τα μόνα πραγματικά εφόδια που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πετύχει το οτιδήποτε έχει στοχεύσει στη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ίδια ομάδα διακρίθηκε με την 1η θέση στο Robot Game στην Αθήνα πριν δύο χρόνια, αλλά και με την 5η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο την περσινή χρονιά, παρόλες τις δυσκολίες προετοιμασίας εξαιτίας της πανδημίας».

 

Κεντρική

 

Σταθήκαμε εμφατικά στο σημείο που αφορά την προετοιμασία, τη σκληρή δουλειά που οδήγησε στην παγκόσμια κατάκτηση. Διότι όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο, έτσι και τίποτα δεν κερδίζεται μη επάξια. Και είναι κάτι που περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπούρης, σημειώνοντας: «Με τη συγκεκριμένη ομάδα βρισκόμαστε κάθε εβδομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με πολλά από αυτά τα παιδιά για ακόμα περισσότερα χρόνια πριν από αυτό, εκτός αγωνιστικών χώρων».

Και προσθέτει ότι το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησε ο ίδιος, οι συνεργάτες του, αλλά και τα παιδιά, από τότε, ήταν ακριβώς αυτό: «ότι είναι δύσκολο να επιτύχεις μεγάλους στόχους από την πρώτη ή την δεύτερη προσπάθεια. Κάτι που ισχύει τόσο σε βραχυπρόθεσμους, όσο και σε μακροπρόθεσμους στόχους. Μικρά βήματα στην αρχή και όσο η εμπειρία μεγαλώνει και η τεχνογνωσία αυξάνεται, τόσο πρέπει να μεγαλώνουν και οι στόχοι μας».

ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ

Αλλά αυτή η επιτυχία σαφώς «ανοίγει» δρόμους για ακόμα περισσότερες και σημαντικότερες διακρίσεις. Άλλωστε ο προπονητής της Rompotica.gr εξηγεί ότι «ανέκαθεν νιώθουμε στη Robotica.gr την εκπαιδευτική διαδικασία ως μια συνεχή προσπάθεια “προγραμματισμού” των εγκεφάλων των παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να λύνουν προβλήματα τόσο  της καθημερινότητας όσο και μεγαλύτερα». Προσθέτοντας πως η διαδικασία αυτή καταλήγει σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις που μπορούν στο μέλλον να βοηθήσουν τα ίδια τα παιδιά αλλά και την κοινωνία συνολικά, με τις λύσεις αυτές συχνά να εκτιμώνται αγωνιστικά και να διακρίνονται. «Ο πήχης, όμως, θα είναι πάντα ψηλά και η θέση του δεν αντικατοπτρίζεται στις παγκόσμιες διακρίσεις, αλλά σε αυτό που καταφέρνουμε μαζί με τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία που οδηγεί εκεί».

ΤΟ «ΔΕΣΙΜΟ»

ΜΑΘΗΤΩΝ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Η ομάδα εν δράσει

Σίγουρα βέβαια η πιο σημαντική πτυχή είναι η ανθρώπινη. Για τους προπονητές, οι μαθητές δεν είναι απλώς… ‘κάποια παιδιά’ που μαθαίνουν. Είναι ισχυρότατος και κάτι σαν ιερός ο ΄δεσμός’ που δημιουργείται ανάμεσα τους. Κάτι που φαίνεται μέσα από το τι απαντά ο κ. Τσιμπούρης λέγοντας: «Μετά από τόσα χρόνια, τόσες επιτυχίες αλλά και ακόμα περισσότερες προσπάθειες, αυτά τα παιδιά παύουν να είναι απλώς “μαθητές” του εργαστηρίου μας. Είναι άνθρωποι που συμπορευτήκαμε σε εμπειρίες, που είμαι σίγουρος ότι θα μας συνοδεύουν στη ζωή και θα μας κάνουν να βλέπουμε κάθε πρόβλημα ως μια νέα πρόκληση. Είναι σημαντικό να καταφέρνουμε μέσα σε αγωνιστικό περιβάλλον να δημιουργούμε, παιδιά γονείς και εκπαιδευτές, σχέσεις φιλίας. Σχέσεις που δείχνουν τη δύναμή τους περισσότερο στις αποτυχημένες προσπάθειες, παρά στις διακρίσεις».

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Θυμίζουμε ότι η διάκριση επετεύχθη για την ομάδα ρομποτικής “EcoPlefsi – Robotica.gr”, από την Πάτρα ,στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έρευνας και Καινοτομίας First Lego League 2022 που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο Rio De Janeiro της Βραζιλίας 5-7 Αυγούστου 2022. Για το Project Καινοτομίας η ομάδα εφηύρε ένα αυτόνομο φορτηγό πλοίο μηδενικών ρύπων.

Οι μαθητές κατασκεύασαν το μοντέλο ενός πρωτότυπου και καινοτόμου φορτηγού πλοίου το οποίο μεταφέρει περίπου 200 εμπορευματοκιβώτια (containers) και είναι αβύθιστο υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πλέει αυτόνομα χωρίς την ανάγκη καπετάνιου και προσωπικού και ταξιδεύει χωρίς χρήση καυσίμων αξιοποιώντας τον αέρα, τα υποθαλάσσια ρεύματα και την ηλιακή ενέργεια. Tο βασικότερο όμως χαρακτηριστικό του είναι η μεταφορά όλων των προϊόντων στον προορισμό τους με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα!

Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές: Ασημάκης Φωτήλας, Βαρβάρα Ράπτη, Γιώργος Παπακωνσταντόπουλος Δημήτρης Παπακώστας, Δημήτρης Στεργιάκης, Δημήτρης Τσιμπούρης, Κωνσταντίνος Βαφέας, Μιχάλης Κούσκουρης, Σωτήρης Η. Κούλης. Και προπονητές οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ανδρέας Τσιμπούρη και Μέμα Περδίκη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Οι εκπαιδευτές στα εργαστήρια της Rompotica.gr είναι όλοι απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών και Σχολών Θετικών Επιστημών. Έχουν πολυετή εμπειρία στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και τη διδασκαλία τόσο της Πληροφορικής όσο και άλλων κλάδων των Θετικών επιστημών.

Έχουν εξειδικευτεί στο μοντέλο εκπαίδευσης που ακολουθούμε και φροντίζουν να ενημερώνονται συνεχώς για νέες μεθόδους εκπαίδευσης και νέες τεχνολογίες στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Συμμετέχουν σε διαγωνισμούς Πληροφορικής και Ρομποτικής έχοντας κατακτήσει πολλές βραβεύσεις. Όσο για τον ιδρυτή του εργαστηρίου, Ανδρέα Τσιμπούρη, είναι ο εμπνευστής της μεθοδολογίας ανάπτυξης δεξιοτήτων, από το 2015 προπονεί μαθητικές αγωνιστικές ομάδες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) και εκπαιδεύει προπονητές Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Το 2017 ήταν ο προπονητής με τις περισσότερες ομάδες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα, τρεις από τις οποίες εκπροσώπησαν τη χώρα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Costa Rica αποσπώντας στην αγωνιστική κατηγορία Δημοτικού την καλύτερη θέση μεταξύ των ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής (First Lego League και World Robot Olympiad) τα έτη 2017, 2020, 2021 και το 2022. Οι ομάδες της Robotica.gr έχουν μέχρι σήμερα 25 θέσεις βάθρου με 12 πρώτες θέσεις.

 

ΣΗΜ: Περισσότερα για την rompotica.gr μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: www. robotica.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top