ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Omicron 2: Αυξήθηκαν 63% τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες – Κυρίως νέοι νοσούν στην Αχαϊα

Facebook
Twitter
Στην εποχή της κυριαρχίας της Omicron 2, της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, Omicron, έχει εισέλθει η χώρα μας.

Δυόμισι μήνες μετά την επέλαση της Omicron 1 (υποπαραλλαγή ΒΑ.1) και ενός ακόμη (του πέμπτου) κύματος, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επιδημική έξαρση κορωνοϊού.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ειδικοί είναι εάν πρόκειται να σταθεροποιηθεί ή αν θα κινηθεί ανοδικά, προδιαγράφοντας ένα ακόμη επιδημικό κύμα εαρινό αυτή τη φορά.

Τα πάνω από 21.000 κρούσματα ημερησίως που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα και πλέον αγγίζουν τις 27.000 αλλά και η μελανή εικόνα που αποτυπώνεται αναφορικά με την κυκλοφορία του ιού, στα λύματα, επιβεβαιώνουν την άνοδο που διαφάνηκε αμέσως μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Σημειωτέον ότι επρόκειτο για ένα εορταστικό τριήμερο που συνέπεσε και με την άρση του μέτρου της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που αποδείχθηκε τελικά ένας… επικίνδυνος συνδυασμός.

Η χαλάρωση της συμπεριφοράς των πολιτών, λόγω κόπωσης και λόγω Αποκριάς, αλλά και η υπερμεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής Omicron 2 επιδείνωσαν την επιδημιολογική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ (της προηγούμενης Πέμπτης), το στέλεχος ΒΑ.2 (Ομικρον 2) αντιπροσώπευε το 24% των νέων κρουσμάτων Ομικρον που ταυτοποιήθηκαν, ενώ στην προηγούμενη από τη συγκεκριμένη έκθεση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%. Πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και κατά τόπους είναι ακόμη υψηλότερο το ποσοστό της Omicron 2.

Το ιικό φορτίο είναι και πάλι υψηλό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, την επιδημία «οδηγούν» σε αυτή τη φάση τα άτομα νέας ηλικίας, που… οδηγούσαν και το κύμα της διασκέδασης σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους τις ημέρες της Αποκριάς. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαϊα, περιοχή αναφοράς για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, τα κρούσματα κορωνοϊού αφορούν άτομα ηλικίας έως 40 χρόνων.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top