Με την Έκθεση του «Τα Μυστικά της Ενέργειας», ο πατρινός Ιατρός και Ζωγράφος, προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον, ακόμα και σε παγκόσμια εμβέλεια!
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Καθηγητής Ιατρικής αλλά και ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Από την παιδική ηλικία θαύμαζε τους μεγάλους ζωγράφους και επιστήμονες, γιατί το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η συνεχής προσπάθεια για την ανύψωση της ψυχής και του πνεύματος, καθώς αενάως επιδιώκουν την αποκρυπτογράφηση του κόσμου.
Σε αυτά τα πρώιμα καλλιτεχνικά του βήματα, μελέτησε τα έργα των μεγάλων δασκάλων της τέχνης, όπως του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Επιπλέον, γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη μέσω της δημιουργίας τοιχογραφιών σε εκκλησίες στην πόλη της Πάτρας.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο Σωτηρία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έπειτα εργάστηκε στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Riley Hospital for children Indiana, USA, στο οποίο διετέλεσε και Επισκέπτης Καθηγητής. Επίσης, συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Brompton και στο London Chest Hospital του Λονδίνου.
Το 1990 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2005 είναι Καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του πνευμονολογικού τμήματος. Είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society – ERS).
Αλλά παράλληλα με τις σπουδές του στην επιστήμη ταξίδεψε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για αρκετά χρόνια κάνοντας σπουδές και στην Τέχνη (Heron Art Institute, USA), εκθέτοντας την καλλιτεχνική του δουλειά σε διεθνούς φήμης γκαλερί. Έχει παρουσιάσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία (Μουσείο Λούβρου), αλλά και σε Τουρκία, Καναδά, Βέλγιο, Τσεχία, Αζερμπαϊτζάν και Σερβία!
Πρόσφατα πραγματοποίησε την έκθεση “Τα Μυστικά Της Ενέργειας” στο Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Με έργα μοναδικά και πρωτότυπα που παρόμοια δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά σε σχέση με το αντικείμενο της ενέργειας. Γράφτηκε μεταξύ άλλων ότι έχει τη μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίζει θέματα στη ζωγραφική του με τρόπο που εστιάζει εννοιολογικά στο αντικείμενο που θα ερευνηθεί, χρησιμοποιώντας σχέδιο και χρώμα με μοναδικό τρόπο. Χρησιμοποιεί νέα υλικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι και φωτισμό LED, και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο της οπτικής έκφρασης.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
- Ποια είναι τα συναισθήματα σας, μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχία της έκθεσης “ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ”; Και ποια τα μηνύματα που περάσατε μέσα από αυτήν;
Είναι τα συναισθήματα της ολοκλήρωσης ενός πρωτότυπου έργου. Ενός έργου που βοηθάει να αντιληφθούμε την δεύτερη Αναγέννηση του Δυτικού κόσμου με κύριο θέμα την χρησιμοποίηση της πράσινης ενέργειας. Η γνωστή μας αναγέννηση ασχολήθηκε με την θεοκρατική αντίληψη περί κτίσεως του κόσμου και την κατανόηση της Αρχαίας Ελληνικής πραγματείας. Η δεύτερη έχει αντικείμενο την διάσωση του οικοσυστήματος και κατά συνέπεια την συνέχεια του πολιτισμού.
- Πως νοιώθει ένας άνθρωπός που προσφέρει στους ανθρώπους μέσα και από την Ιατρική, και από την Τέχνη;
Η Τέχνη, η επιστήμη και η φιλοσοφία αποτελούν την βάση του πολιτισμού. Το αίσθημα που επικρατεί είναι η ικανοποίηση της προσφοράς ώστε να μειώνεται η ανθρώπινη δυστυχία. Το κύριο πρόβλημα του ανθρώπου είναι η συνειδητότητα μέσω της οποίας μπορεί να αναγνωρίζει την μοναδική βεβαιότητα της ζωής του που είναι ο θάνατος. Η Τέχνη δίνει μια παρηγοριά μια ψευδαίσθηση αθανασίας,η Ιατρική κάνει πιο αvώδυνη την ζωή.
- Τι κοινά μπορεί να έχουν, αλήθεια, η Ιατρική και η Ζωγραφική; Και πόσο η μία πλευρά σας θυσιάστηκε για την άλλη;
Την κριτική σκέψη και την αδιάκοπη προσπάθεια για συνεχόμενη βελτίωση. Και οι δυο πλευρές βελτιώνουν την ανθρώπινη φύση. Γι’ αυτό η μια βοηθάει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει η άλλη καλύτερα.
- Έχετε δηλώσει ότι ο άνθρωπος υφαίνει πολιτισμό όπως η αράχνη τον ιστό της. Αλλά από τον ιστό της αράχνης δεν κινδυνεύει η ανθρωπότητα… Στη σημερινή εποχή διαπιιστώνετε ότι οι βλάβες που προκαλούμε στο οικοσύστημα είναι ανεπανόρθωτες;
Κύριο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής, είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτή οφείλεται σε γεωδυναμικές αλλαγές αφ’ ενός και στην ανθρώπινη δραστηριότητα αφ’ ετέρου. Οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας, αυτές που προκύπτουν από την καύση υλικών (πετρέλαιο, λιγνίτης κ.λ.π.) προκαλούν ρύπανση και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Η πράσινη ενέργεια αποτελεί την λύση του προβλήματος υπό την προϋπόθεση της ηθικής διαχείρισής της.
- “Καλός άνθρωπος είναι ο ελεύθερος” έχετε επίσης πει. Είμαστε ελεύθεροι;
Τι υπάρχει πάνω από τα λόγια ; Οι πράξεις και πάνω απ’ αυτές είναι η σιωπή. Αυτή η σιωπή αν προκύπτει από αβίαστη ιδεολογία και πρακτική, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που δεν νοιώθει κανένα φόβο μπροστά στην ελευθερία. Ποια όμως είναι η ελευθερία μέσα στο κοινωνικό σύνολο; Είναι σεβασμός της ελευθερίας του άλλου και η αναγνώριση του γεγονότος ότι τα όποια δικαιώματα προκύπτουν αφού προηγουμένως εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την κοινότητα. Γιατί όταν οι κοινωνίες ευημερούν ευημερούν και οι άνθρωποι, ενώ όταν υποφέρουν υποφέρουν και οι άνθρωποι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
- Ως Πνευμονολόγος, η τελευταία ερώτηση είναι για την πανδημία. Τι βλέπετε στον ορίζονται;
Η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει, ακόμα υπάρχουν πολλές καινούριες μεταλλάξεις που ίσως να υπερβαίνουν τα νέα εμβόλια. Κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνθήκες ίσως να μην επιτρέπουν νέο Lockdown γι αυτό η ευθύνη του καθενός μας είναι ξεκάθαρα διακριτή. Μην ξεχνάμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που πρέπει να εφαρμόζουμε.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
1952 : Γεννήθηκε στην Πάτρα
1970 : Μετά από εξετάσεις εισάγεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών
1976 : Πτυχίο Ιατρικής
1980 : Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
1985 : Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Indiana University USA.
1985-1987 Σπουδές Ζωγραφικής στο Heron Art Institute του Ιndiana University USA
1989 : Παρακολούθηση των εργασιών της Πνευμονολογικής Κλινικής του Brompton Hospital του Λονδίνου
1990 : Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Πατρών
2000-2008 : Αν. Καθηγητής (Ν. 407) στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Εικαστική Ανατομία».
2019 : Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
2020 : Επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστήμιο Κύπρου
Περισσότερα για τον κ. Κ. Σπυρόπουλο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του, εδώ: https://kostas-spiropoulos.com/home
Αλλά και στο facebook: http://(20+) Kostas Spiropoulos Painter | Facebook