ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ώρα Πατρών: Το μεγάλο φαγοπότι στον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων

Facebook
Twitter

Στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Ώρα Πατρών αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Είμαστε άλλη μία φορά μπροστά σε μία άνευ όρων ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ μεγάλων διαστάσεων από τη Δημοτική αρχή Πελετίδη.

Θα μπορούσε να ονομαστεί “Το μεγάλο φαγοπότι” ή “Πλήρωσε κορόιδο Πατρινέ”. Να υπενθυμίσουμε τις υπέρογκες τιμές στα αντισηπτικά, στα γάντια (Θεσσαλονίκη), στην προμήθεια εξοπλισμού παιδικών σταθμών με απευθείας ανάθεση από την Κοζάνη, πλαστικές καρέκλες από την Αμαλιάδα, μουσικές παραγωγές στην Έδεσσα, που από ότι φαίνεται στερούν από τον Δήμο τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα χρήματα προς όφελος των πολίτη, αλλά και να επιστρέψουν στην τοπική κοινωνία, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.

Τον Αύγουστο του 2021 έγινε διεθνής διαγωνισμός για τις ανάγκες του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των προσωρινών αναδόχων στα είδη παντοπωλείου συμπεριλαμβάνονταν και  Πατρινή επιχείρηση super-market με προσφερόμενη τιμή 1.240.364,36€

Επειδή έγινε προσφυγή ο Κοινωνικός οργανισμός έως την εκδίκαση και την τελική απόφαση οφείλει να προμηθευτεί τρόφιμα για τις ανάγκες του.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠ΄ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ για αυτό εξάλλου και στο αντίστοιχο ΔΣ το μέλος που μας εκπροσωπεί αναγνώρισε αυτή την αναγκαιότητα.

Ένας σωστός νοικοκύρης ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ προφανώς κάνει έρευνα αγοράς για να  προμηθευτεί τα προϊόντα.

Φυσικά επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές τιμές που είχε δεδομένες από τον διαγωνισμό. Θα έπρεπε λοιπόν να ανατρέξει στους προμηθευτές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αλλά και σε άλλους.  Είχε τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης (από το Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022) που τελικά προσέφυγε σε απευθείας ανάθεση (τέσσερις μήνες).

Ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ κ. Τουλγαρίδης από όσο γνωρίζουμε, δεν απευθύνθηκε  στον προσωρινό μειοδότη τοπικών συμφερόντων super market, αλλά αντιθέτως στην εταιρεία από το Αίγιο με απευθείας ανάθεση με τιμές έως 120% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ από αυτές που είχε προσφέρει στο διαγωνισμό ο προσωρινός μειοδότης.

Το επιχείρημα του κ Τουλγαρίδη ότι οι τιμές ήταν “στα πλαίσια του παρατηρητηρίου τιμών που εκδίδει το Υπουργείο και το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας” δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι,  ακόμα και σε αυτό οι προμηθευτές προχωρούν σε εκπτώσεις επί των μέσων τιμών λιανικής. Άλλωστε θα πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου και όχι τα συμφέροντα των επιχειρήσεων-πολυκαταστημάτων.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική έχει ως πρότυπα την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία .

Τα νοικοκυριά ξέρουν πολύ καλά από αυτές τις πρακτικές τις βιώνουν κάθε μέρα.

Πολιτικά σκεπτόμενοι απευθύνουμε το ερώτημα στον κ. Τουλγαρίδη και κ. Πελετίδη:

Για ποιο λόγο ακολουθείτε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που από ότι αποδεικνύεται μόνο στα λόγια καταγγέλλετε; Καταγγέλλεται τον τρόπο διακυβέρνησης και με την πρώτη ευκαιρία κρύβεστε πίσω από τις ισχύουσες διατάξεις που σας βολεύουν;

Επειδή η ΖΗΜΙΑ είναι μεγάλη, επειδή ο Δήμος και ο ΚΟΔΗΠ ζημιώνεται εξαιτίας σας χιλιάδες ευρώ καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει το θέμα για συζήτηση σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ως μοναδικό θέμα.

Παραθέτουμε ενδεικτικό πίνακα και ποσότητες ΜΟΝΟ για τέσσερα είδη με την απευθείας ανάθεση από όπου προκύπτει εύκολα ότι υπάρχει οικονομική ζημιά.

mbiqaruazd6295b143178d3

Προφανώς, εάν παραθέσουμε μία προς μία τις τιμές της προμήθειας, θα προκύψει σημαντικά μεγαλύτερο ποσό…

Αντιλαμβάνεται και ο πλέον καλόπιστος ότι ακόμα και αν δεν ήταν εφικτές τιμές ίδιες ή και παραπλήσιες με του διαγωνισμού είτε λόγω ποσοτήτων είτε λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος προμηθευτών, δεν δικαιολογούνται τιμές σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή και μάλιστα χωρίς να εμφανίζεται ούτε μία προσφορά από τους τόσους προμηθευτές που έχει στη διάθεσή του ο ΚΟΔΗΠ.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα (Αύγουστος 2021) έχει αντίστοιχη διαδικασία διαγωνισμού και το Δημοτικό Βρεφοκομείο από όπου και εκεί προκύπτουν τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της συγκεκριμένης απευθείας ανάθεσης.

Όταν η δημοτική αρχή στριμώχνεται προσπαθεί να χρησιμοποιήσει σαν ασπίδα τους εργαζόμενους έτσι ο κ. Τουλγαρίδης έβαλε τις υπηρεσίες να συντάξουν ένα υπηρεσιακό κείμενο προκειμένου να θολώσει τα νερά και μεταθέσει ευθύνες.

Την αποκλειστική ευθύνη έχει ο κ. Τουλγαρίδης και ο κ. Πελετίδης που τον καλύπτει.

Εκλαμβάνουμε δε, ως “σιωπηρή μομφή” και αποδοκιμασία των εσφαλμένων χειρισμών του κ. Τουλγαρίδη, την πρόθεση της Δημοτικής αρχής που στην προσεχή Οικονομική Επιτροπή θα συζητηθεί η Συγκρότηση Γνωμοδοτικού οργάνου (επιτροπή διαγωνισμού) για την προμήθεια ειδών

παντοπωλείου, οπωροπωλείου, κρεοπωλείου, αρτοποιείου, κατεψυγμένων ψαριών –

λαχανικών και ελαιόλαδου, για την κάλυψη των αναγκών Ξενώνα Φιλοξενίας

Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Πατρέων, σε αντίθεση με την κακή πρακτική των απευθείας αναθέσεων που υιοθετεί ο κ. Τουλγαρίδης…

Τώρα την θυμήθηκαν!!!!

Προτείνουμε δε στα Γνωμοδοτικά αυτά όργανα. να συμμετέχουν (ακόμα και ως παρατηρητές) εκπρόσωποι των τοπικών φορέων των ειδών που πρόκειται να προμηθευτούν οι Δομές του Δήμου (εκπρόσωποι ΟΕΒΕΣΝΑ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, Συλλόγου Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Πατρών & Προαστίων Ν. Αχαΐας κ.α)

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top