ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οριστική «καληνύχτα» για τα πετρέλαια;

elpe
Είχε γράψει προ δεκαπενθημέρου η «Πολιτεία» για τις «αναταράξεις» που σημειώνονται στις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Και για τις οπισθοχωρήσεις των μεγάλων ομίλων που, πλέον, θεωρούν ασύμφορη μια τέτοια επένδυση.

Γνωστό είναι ότι και ο όμιλος των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) προσανατολίζεται να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χερσαία «οικόπεδα» που διαθέτει: «Άρτα – Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος». Και σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως απ’ την καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα energypress.gr, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ομίλου ελήφθη και σχετική απόφαση.

Η εταιρία – κατά τις ίδιες πληροφορίες- έχει κρίνει οικονομικά ασύμφορη τη διενέργεια ερευνών στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα μετρά για την απόφασή της, αντιδράσεις ομάδων τοπικών κοινωνιών αλλά και σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων. Οι δύο τελευταίοι ανασταλτικοί παράγοντες, βέβαια, ισχύουν σχεδόν για το σύνολο των περιοχών όπου δραστηριοποιούνται επενδυτές του upstream.

Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η παραχώρηση του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Αν και υπάρχουν σεισμικές έρευνες για βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 100 εκ. βαρελιών πετρελαίου, αν και τα ΕΛ.ΠΕ έχουν φτάσει λίγο πριν την πρώτη γεώτρηση, εντούτοις το δημόσιο δεν έχει αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης υποδομής στο λιμάνι της Πάτρας που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακή βάση.

Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος στρέφεται με τη σειρά του, όπως και μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτόν, ξένοι κολοσσοί, σε επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αι άλλες καθαρές μορφές ενέργειας και, πιθανόν, εκεί κρύβεται το «μυστικό» της «οπισθοχώρησης».

You may also like

Comments are closed.