ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Νόμος του κράτους η νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας – Προβλέπει ακόμη και θανατική ποινή

uganda

Η πρόοδος της Ουγκάντα στην αντιμετώπιση του ιού HIV «βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο» μετά την έγκριση της νέας σκληρής νομοθεσίας κατά της ομοφυλοφιλίας, προειδοποίησαν ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ.

Προσθέτουν μάλιστα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποθαρρύνονται από το να αναζητήσουν υπηρεσίες υγείας υπό το φόβο επιθέσεων και τιμωρίας.

Ο πρόεδρος Μουσεβενί υπέγραψε τελικά το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, αφού όμως το κοινοβούλιο το αποδυνάμωσε σε σχέση με το αρχικό. Έστω και έτσι, όμως, εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο σκληρών νόμων κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε όλο τον κόσμο.

Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, σημειώνει το BBC, αλλά τώρα όποιος καταδικαστεί αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Η νομοθεσία επιβάλλει τη θανατική ποινή για τις λεγόμενες επιβαρυντικές περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ομοφυλοφιλική σεξουαλική επαφή με κάποιον κάτω των 18 ετών ή όταν κάποιος είναι μολυσμένος, όπως για παράδειγμα με τον ιό HIV.

Μόνο ένας βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο κατά τη ψηφοφορία στη βουλή της χώρας.

Η νομοθεσία έχει επίσης καταδικαστεί από ακτιβιστές στην Ουγκάντα, οι οποίες έχουν κινήσει δικαστική διαδικασία για την ακύρωση του νόμου με την αιτιολογία ότι αποτελεί διάκριση και παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ένας παρόμοιος νόμος ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα το 2014.

Αντιδρούν οι ΗΠΑ

Ο νόμος συνιστά «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να καταργηθεί, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος πιθανές συνέπειες στη βοήθεια και τις επενδύσεις των ΗΠΑ προς την Ουγκάντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του «επαίσχυντου νόμου», όπως είπε, σε «όλες τις πλευρές της συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό περιλαμβάνει και την ικανότητα των ΗΠΑ να παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και άλλες μορφές βοήθειας και επενδύσεων.

Η έγκριση αυτού του νόμου «υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν ζητώντας την «άμεση απόσυρσή του».

“Άθλια” η θέσπιση του νόμου, δηλώνει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε σήμερα “άθλια” τη θέσπιση στην Ουγκάντα ενός νέου νόμου κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, που προβλέπει βαριές ποινές για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και την “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας.

“Η έκδοση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας από τον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι είναι άθλια. Ο νόμος αυτός αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της Ουγκάντας βάσει του Αφρικανικού Χάρτη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των λαών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για την αξιοπρέπεια και τη μη διάκριση, και την απαγόρευση της σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής τιμωρίας”, δήλωσε ο Μπορέλ με μήνυμά του στο Twitter.

“Η κυβέρνηση της Ουγκάντας έχει την υποχρέωση να προστατεύει όλους τους πολίτες της και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Εάν δεν το κάνει, οι σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους θα υπονομευτούν”, προστίθεται σε ανακοίνωση.

You may also like

iceland volcano xr ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν – «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που ...

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ