
Συνεχίζεται για δέκατη ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.
Είναι «επιτακτική ανάγκη» να εκκενωθεί τάχιστα η Μαριούπολη, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση είναι «καταστροφική», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι καταστροφική και επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα», τόνισε ο Λοράν Λιγκοζάτ, συντονιστής της οργάνωσης στην Ουκρανία. «Σήμερα, δεν υπάρχει πια νερό. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται τρομερά να βρουν πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει πια ηλεκτρικό, δεν υπάρχει θέρμανση. Τα τρόφιμα αρχίζουν να λείπουν, τα καταστήματα είναι άδεια», είπε ο Λιγκοζάτ, από το Λβιβ όπου βρίσκεται, στη δυτική Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε αερομαχία κοντά στο Ζιτόμιρ, μια πόλη που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27.
Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε μια «απεγνωσμένη έκκληση» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν στη χώρα του αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με Αμερικανούς γερουσιαστές. «Αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται πολύ. Και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την κυβέρνηση να διευκολύνει τη μεταφορά τους», τόνισε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Σώμα.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα.
Δείτε το δραματικό διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου:
https://www.facebook.com/100007211555008/videos/1161516381272903/
Σύνοψη – Εισβολή στην Ουκρανία, 10η ημέρα
- Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, δήλωσε ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο.
- Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε ένα τρένο για τα δυτικά, για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
- Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.
- Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στα σύνορα με την Πολωνία και του επανέλαβε ότι η χώρα του χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε νέο γύρο κυρώσεων κατα της Ρωσίας.
- Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.
- Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.
- Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια ευρεία επίθεση στην Ουκρανία και έχουν καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Interfax.
- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε ευθέως ότι η Ουκρανία μπορεί να πάψει να υπάρχει αν η ηγεσία της δεν υποχωρήσει και συνεχίσει την αντίσταση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μοιάζουν με κήρυξη πολέμου. Το ίδιο θα ισχύσει και σε πιθανή επιβολή no-fly zone, πρόσθεσε.
- Ο Ρώσος πρόεδρος συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στη Μόσχα, ενώ αύριο Κυριακή αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
- Ο ρωσικός στρατός ξανάρχισε την «επίθεση» αφού αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
- Στη Μαριούπολη νωρίτερα ναυάγησε η προσπάθεια για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να εκκενώσουν το χώρο οι άμαχοι. Κίεβο και Μόσχα αντάλλαξαν κατηγορίες για την ευθύνη. Περίπου μισό εκατ. πολίτες στη Μαριούπολη ζουν επί τρεις μέρες τώρα χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό.
- Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τις εστίες τους Ουκρανοί πολίτες, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατευθυνόμενοι δυτικά. Εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1,3 εκατ. πολίτες, με τον ΟΗΕ να κάνει λόγο για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Εικόνες που φτάνουν μέσω των social media από τις πόλεις του Νότου που έχει καταλάβει ο Ρωσικός στρατός δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους, να διαδηλώνουν και να ζητούν από τους Ρώσους ένστολους να «φύγουν».
- Οι Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν όλο το παραθαλάσσιο τμήμα της Ουκρανίας στο Νότο, με κατεύθυνση πλέον προς το λιμάνι της Οδησσού.
- Έξω από το Κίεβο μαίνονται μάχες καθώς οι Ουκρανικές δυνάμεις εμποδίζουν τις Ρωσικές να προελάσουν προς την πρωτεύουσα προκειμένου να την κυκλώσουν.
- Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη.
- Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τέσσερις-πόλεις κλειδιά, σύμφωνα με το Βρετανικό υπ. Άμυνας: Το Χάρκοβο, το Τσέρνικιβ, το Σάμι και τη Μαριούπολη. Το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε από όλους τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη Ρωσία.