ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ουκρανία -Live: Ουκρανία: Ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο – Για εκατοντάδες νεκρούς μιλούν οι Ουκρανοί

Facebook
Twitter
Δραματικές ώρες ζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ουκρανία, καθώς στο Κίεβο μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα.

Με βίντεο που ανέβασε τα κοινωνικά μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Ζελένσκι διέψευσε πληροφορίες ότι φυγαδεύτηκε και διεμήνυσε ότι οι Ουκρανοί δεν καταθέτουν τα όπλα.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ’ οδόν βοήθεια σε όπλα και εξοπλισμό. Αμερικανική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατάληψη Μελιτόπολης: Το πρωί του Σαββάτου, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μελιτόπολη.

Στόχος Πολυκατοικίες: Ένα κτήριο κατοικιών χτυπήθηκε από πύραυλο ή ρουκέτα τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς η πόλη κοιμόταν, με εικόνες και βίντεο να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακόμη αν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα.

Μάχες στους δρόμους: Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε μέσω Facebook ότι «Στους δρόμους της πόλης μας διεξάγονται ενεργές μάχες». Κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι, να κρυφτούν σε εσωτερικούς χώρους, να καλυφθούν – και να κατευθυνθούν αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο εάν ακούσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Οι κάτοικοι παίρνουν τα όπλα: Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά τους τις τελευταίες ημέρες, με αξιωματούχους να εξοπλίζουν εφέδρους και την ουκρανική τηλεόραση να μεταδίδει οδηγίες για την κατασκευή μολότοφ. Ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου είπαν στο CNNi ότι έχουν πάρει όπλα και έχουν μάθει να πυροβολούν.

Προσφυγική κρίση: Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία είπε ότι η πλειοψηφία έχει πάει στην Πολωνία και τη Μολδαβία.

Ζελένσκι: «Θα κερδίσουμε»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί όπου δήλωσε ότι η χώρα του θα θριαμβεύσει επί των ρωσικών δυνάμεων.

Τόνισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Κίεβο και «σημεία-κλειδιά γύρω από την πόλη». Επανέλαβε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα κερδίσουν και επέκρινε την παραπληροφόρηση.

zelenski synenteyksi

Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «Σταματήστε αυτούς που λένε ψέματα, ή προσπαθούν να σας πουν ψέματα. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί, παγκοσμίως ως άνθρωποι».

«Ο στρατός μας, η εθνική μας φρουρά, η εθνική μας αστυνομία, η άμυνα του εδάφους μας, η ειδική υπηρεσία, οι υπήκοοι της Ουκρανίας, όλοι σας, παρακαλώ συνεχίστε. Θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι «αναστέλλουμε επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Γνωρίζουμε ότι υπερασπιζόμαστε τη γη μας και το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές περιοχές ελέγχονται από τον στρατό μας.

«Οι κατακτητές ήθελαν να στήσουν την μαριονέτα τους στην πρωτεύουσά μας. Δεν τα κατάφεραν. Στους δρόμους μας γίνεται ένας σωστός αγώνας.

Είπε ότι μετά από συζητήσεις με τους ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift, πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέρος της ΕΕ και οι πολίτες της πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

«Ο ουκρανικός λαός αξίζει να γίνει μέλος της ΕΕ. Και αυτό θα ήταν ένα σήμα της υποστήριξής σας στην Ουκρανία. Αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει».

«Το συζητήσαμε σήμερα με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Όλος ο εξοπλισμός και η αμυντική στρατιωτική βοήθεια έρχεται στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι εργασίες για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το Swift. Ελπίζω ότι η Ουγγαρία θα αναγκαστεί να υποστηρίξει αυτή την απόφαση».

Ζήτησε ακόμη από ανθρώπους που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, να το πράξουν.

«Αυτές οι πόλεις και οι κωμοπόλεις που δέχονται επίθεση από αέρος αντέχουν, μπράβο. Εάν μπορείτε να καταστρέψετε τους κατακτητές, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να επιστρέψουν στην Ουκρανία, παρακαλώ, επιστρέψτε».

Επίσης, απηύθυνε μια ακόμη έκκληση προς τον ρωσικό λαό να βοηθήσει να σταματήσει ο πόλεμος ασκώντας πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν και την κυβέρνησή του.

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top