ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στη Μαριούπολη – Χρήση θερμοβαρικών οπλών καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

marioupoli 873x432.jpeg
Για τρίτο 24ωρο το εργοστάσιο του Αζόφσταλ αποτελεί το επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών στη Μαριούπολη.

Οι Ουκρανοί λένε πως ο τελευταίος πυρήνας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη πλήττεται με κάθε τρόπο και μιλούν ακόμη και για χρήση θερμοβαρικών όπλων.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τους τελευταίους μαχητές του τάγματος των Αζόφ που επί 72 ημέρες αντιστέκονται. Οι Ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν πως οι Ρώσοι επιχειρούν να μπουν στις στοές τους εργοστασίου, στις οποίες έχουν στήσει την τελευταία τους άμυνα.

«Γίνονται σφοδρές, αιματηρές μάχες. Είμαι περήφανος για τους στρατιώτες μας που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να συγκρατήσουν την πίεση του εχθρού».

Στα υπόγεια του Αζόφσταλ σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι με τα όπλα τους στα χέρια, γυναίκες και άντρες μέσα από ένα τραγούδι βρίσκουν τρόπο να διασκεδάζουν τον τρόμο και τον θάνατο.

Μετά την εκκένωση περισσότερων από 300 αμάχων από τα συντρίμμια του εργοστασίου την περασμένη εβδομάδα, με την συνδρομή του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, το Κίεβο λέει πως υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον 200 άμαχοι, 30 από τους οποίους παιδιά στους χώρους που ο ρωσικός στρατός ισοπεδώνει.

Το Κρεμλίνο απαντά πως για τις επόμενες τρεις ημέρες θα υπάρξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να αποχωρήσουν. Αυτός ο διάδρομος δεν θα εποπτεύεται όμως από καμία διεθνή αρχή και θεωρείται απίθανο να τον χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί.

«Οι πολλαπλές προτάσεις μας προς τους εθνικιστές να επιτρέψουν στους αμάχους να φύγουν και να καταθέσουν τα όπλα με εγγυήσεις για την ζωή τους και για αξιοπρεπή αντιμετώπιση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αγνοήθηκαν», είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Με τις μάχες να μαίνονται σε όλα τα ουκρανικά πεδία, η Μόσχα εκτός από στρατιώτες και πολεμικό υλικό έχει χάσει από την αρχή του πολέμου 9 στρατηγούς.

Σήμερα οι Times της Νέας Υόρκης αναφέρουν πως η Ουκρανική αντικατασκοπεία με την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών κατάφερε τα συγκεκριμένα καίρια χτυπήματα.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ