ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν «δικτάτορα», που «διαπράττει γενοκτονία»

Facebook
Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φάνηκε να κατηγορεί σήμερα τον ρωσικό στρατό για «γενοκτονία» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο για πρώτη φορά προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στη γειτονική της χώρα.

«Ο προϋπολογισμός της οικογένειάς σας, η ικανότητά σας να γεμίζετε το ντεπόζιτό σας… τίποτα από αυτά δεν πρέπει να εξαρτάται από το εάν ένας δικτάτορας κηρύξει πόλεμο και διαπράξει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αϊόβα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

 

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του πως διαπράττει «γενοκτονία» στην Ουκρανία, λίγες ώρες αφού χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτόν τον όρο για να περιγράψει την κατάσταση στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.

«Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος έπειτα από ομιλία του για την αμερικανική οικονομία στο Ντε Μόιν, στην Αϊόβα.

«Θα το αφήσουμε στους νομικούς να το αποφασίσουν αν (οι ενέργειες του ρωσικού στην Ουκρανία) μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, αλλά σίγουρα εμένα μου φαίνεται πως ισχύει» ότι διαπράττεται «γενοκτονία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.

Μέχρι χθες, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο, μολονότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τακτικά τη Ρωσία πως διαπράττει «γενοκτονία». Πάντως, ήδη ο κ. Μπάιντεν είχε κατηγορήσει επανειλημμένα για «εγκλήματα πολέμου» τον κ. Πούτιν.

Αναφερόμενος στα «φρικιαστικά πράγματα που έκαναν οι Ρώσοι στην Ουκρανία», ο Δημοκρατικός προέβλεψε χθες ότι ο κόσμος «θα ανακαλύψει ακόμη περισσότερα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο Τζο Μπάιντεν πρόφερε για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία».

«Ο οικογενειακός σας προϋπολογισμός, η δυνατότητά σας να γεμίσετε με καύσιμο το αυτοκίνητό σας, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το εάν και κατά πόσον ένας δικτάτορας κηρύσσει πόλεμο και διαπράττει γενοκτονία στην άλλη άκρη του κόσμου», δήλωσε, βαφτίζοντας την άνοδο της τιμής των καυσίμων «αύξηση του Πούτιν».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο έφθασε στον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Δεκέμβριο του 1981, στο 8,5% σε ετήσια βάση, κατά το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Για τον κ. Μπάιντεν, η έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας κατά «το 70%», λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων και βασικών τροφίμων εξαιτίας «του Πούτιν». Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν ότι με την οικονομική πολιτική του τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Μπάιντεν έχει κάνει ορισμένες δηλώσεις που αναγκάστηκαν κατόπιν να ανασκευάσουν, ή να διευκρινίσουν, στελέχη της κυβέρνησής του. Η πλέον αμφιλεγόμενη είναι αυτή που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Πολωνία, όταν είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να επιτραπεί να «παραμείνει στην εξουσία». Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε κατόπιν να ξεκαθαρίσει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Γενοκτονία», δυνάμει του διεθνούς δικαίου, είναι η εσκεμμένη προσπάθεια να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε εθνική, φυλετική, ή θρησκευτική ομάδα. Πρόκειται για το βαρύτερο έγκλημα στο διεθνές δίκαιο, στο οποίο ενεγράφη το 1948. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» επισήμως επτά φορές (για τη Βοσνία, για τη Ρουάντα, για το Ιράκ, για το Νταρφούρ, για τον διωγμό των Γεζίντι και άλλων μειονοτήτων από το Ισλαμικό Κράτος, για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμάνων από την Κίνα και, νωρίτερα φέτος, για τον διωγμό των μουσουλμάνων μειονοτικών Ροχίνγκια από τον στρατό της Μιανμάρ). Γενικά ακολουθεί σχολαστικές διαδικασίες προτού επιλέξει να προχωρήσει στη χρήση του όρου, κάτι που εντέλει αποφασίζει ο εκάστοτε ΥΠΕΞ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top