ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Ουκρανία: Ο Πούτιν πιέζει τη Δύση με επισιτιστική κρίση και απορρίπτει το σχέδιο Ντράγκι

Facebook
Twitter

Καμία διάθεση να κάνει πίσω δεν δείχνει η Μόσχα και κλιμακώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εδαφικά τετελεσμένα, που δύσκολα θα μπορούσαν να αναιρέσουν οποιεσδήποτε συμφωνίες σε κάποιο τραπέζι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Το Κρεμλίνο πιέζει, μέσω της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο του Μάριο Ντράγκι και προειδοποιεί τη Δύση να σταματήσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων.

Τη νύχτα επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει καμία άμεση προοπτική συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και ότι οι δύο πλευρές απομακρύνονται όλο και περισσότερο από οποιαδήποτε περίπτωση ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο για αδιαλλαξία και απροθυμία να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ενώ επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την αξίωση του Κιέβου να εγκαταλείψουν τα εδάφη που κατέκτησαν από την ημέρα της εισβολής στη χώρα. Ο Λαβρόφ επέκρινε και τη Δύση ότι υποστηρίζει το Κίεβο στη στάση του αυτή, λέγοντας ότι τη βολεύει.

Ο Ζελένσκι ήταν ιδιαίτερα καυστικός στο νυχτερινό του διάγγελμα, τονίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδίδονται σε εκτοπισμούς και μαζικές δολοφονίες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και σημείωσε ότι η επίθεση που εξαπολύουν τώρα οι δυνάμεις κατοχής στο Ντονμπάς μπορεί να κάνει την περιφέρεια αυτή ακατοίκητη και να μετατρέψουν πολλές πόλεις σε στάχτες.

Η επισιτιστική κρίση και η παρέμβαση Ντράγκι

Η ανησυχία που υπάρχει εδώ και μέρες παγκοσμίως για την επισιτιστική κρίση, λόγω του γεγονότος ότι έχουν μπλοκαριστεί εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλα προϊόντα στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, οδήγησε χθες τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να τηλεφωνήσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρεθεί λύση, ενώ έκανε γνωστό ότι θα επικοινωνήσει και με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι για το ίδιο θέμα.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε, σύμφωνα με τον Ντράγκι, πρόθυμος να συμβάλλει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ διαβεβαίωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά και να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Ωστόσο ο Πούτιν συνέδεσε ευθέως την απελευθέρωση των λιμανιών και την ομαλή εξαγωγή σιτηρών με την άρση έστω κάποιων κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για μία θέση την οποία διατυπώνει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες η ρωσική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν αποδέχεται τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, αλλά κατηγορεί τις δυτικές χώρες για τη λήψη μέτρων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Και κάλεσε ευθέως τη Δύση να άρει τις κυρώσεις, οι οποίες εμποδίζουν, σύμφωνα με την άποψη της Μόσχας, τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η στάση αυτή της Ρωσίας προκάλεσε αργά τη νύχτα της Πέμπτης την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, που απέρριψαν οποιαδήποτε περίπτωση άρσης των κυρώσεων. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, για το πρόβλημα έχει προκληθεί από τον ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας και είναι η Μόσχα που εμποδίζει την εξαγωγή τροφίμων από τα ουκρανικά λιμάνια και αυξάνει την πείνα στον κόσμο. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καν συζήτηση για άρση των κυρώσεων και κάλεσε τη ρωσική πλευρά να σταματήσει τον πόλεμο που πλήττει την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων.

Ρωσικό όχι στο σχέδιο Ντράγκι και νέες απειλές στη Δύση

Απορριπτική ήταν η απάντηση της Μόσχας στο ειρηνευτικό σχέδιο, που απέστειλε στον ΟΗΕ και στις εμπλεκόμενες πλευρές, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε στο σχέδιο «μη σοβαρό», αν και σημείωσε ότι δεν έχει παραλάβει ακόμα το έγγραφο, παρά γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης από τον τύπο. Εμμέσως πλην σαφώς ο Λαβρόφ εμφάνισε μη ρεαλιστική την πρόταση του Ντράγκι να παραμείνουν στην Ουκρανία η Κριμαία και το Ντονμπάς, έστω και με καθεστώς αυτονομίας, όπως προβλέπει το σχέδιο.

Η Μόσχα έτσι κι αλλιώς φαίνεται να θεωρεί ότι τα εδαφικά κεκτημένα της εισβολής στην Ουκρανία είναι δεδομένα και δεν είναι διατεθειμένη να τα παραχωρήσει στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής λύσης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επέρριψε στο Κίεβο έλλειψη ρεαλισμού, όταν απαιτεί από τη Μόσχα να εγκαταλείψει τον έλεγχο των ρωσόφωνων περιφερειών του Ντονμπάς και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Παράλληλα η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι επιμένει σε μία «απαράδεκτη κλιμάκωση» στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, που είναι ικανά να πλήξουν το ρωσικό έδαφος. «Οι λογικοί άνθρωποι στη Δύση θα το κατανοήσουν αυτό» είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας σε απειλητικό ύφος ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με όπλα, που μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία θα συνιστούσε ένα «σοβαρό βήμα προς μια απαράδεκτη κλιμάκωση».

Πάντως το Κίεβο έχει φρικτά παράπονα για ορισμένες χώρες της Δύσης, επειδή καθυστερούν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Κυρίως οι επικρίσεις των Ουκρανών στρέφονται στη Γερμανία, η οποία δείχνει εξαιρετικά επιφυλακτική με την προμήθεια βαρέως οπλισμού. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Άντριι Μέλνικ έφτασε στο σημείο να αναρτήσει μια φωτογραφία, όπου απεικονίζεται ένα… σαλιγκάρι να μεταφέρει μια σφαίρα και να γράψει την χλευαστική λεζάντα «τα γερμανικά όπλα για την Ουκρανία είναι ήδη στο δρόμο τους»!!!

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα είχε επιτεθεί στο ΝΑΤΟ λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τη χώρα του. Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο μεταξύ εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο και όχι μόνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο με ξένα όπλα κοντά στην Οδησσό, αλλά και ένα ελικόπτερο Mi-24 πάνω από οικισμό στο Χάρκοβο. Όπως είπε ο ίδιος, από το μεσημέρι της Τετάρτης και ως την Πέμπτη ρωσικοί πύραυλοι ακριβείας χτύπησαν 48 σημεία συγκέντρωσης ουκρανικού στρατιωτικού υλικού, δύο μονάδες πυροβολικού και δύο αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονέτσκ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top