Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θεωρεί πως η χώρα του είναι πιο κοντά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Facebook
Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι θεωρεί πως η χώρα του είναι καθ’ οδόν προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα καμιά ένδειξη τερματισμού της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον 14ο μήνα της.

Αυτήν την εβδομάδα υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ζελένσκι, επικαλούμενος τη νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και άλλες εκφράσεις διεθνούς υποστήριξης. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ευχαρίστησε τη Λιθουανία για την εισήγησή της να προσκληθεί επισήμως η Ουκρανία να γίνει μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Πέρυσι ο Ζελένσκι άσκησε πιέσεις για ταχεία ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ελπίζοντας πως η Ουκρανία θα τύχαινε προνομιακής μεταχείρισης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν την προοπτική, δεδομένου ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την ένταξη μιας χώρας στη Συμμαχία είναι η μη εμπλοκή της σε διεθνείς συγκρούσεις.

Στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση σε κυβερνήσεις που δεν έχουν αποστασιοποιηθεί ακόμη από τη Ρωσία, να υποστηρίξουν την πατρίδα του, υπογραμμίζοντας ότι οι Ουκρανοί αγωνίζονται για οικουμενικές αξίες και κατηγορώντας παράλληλα τους εισβολείς για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή